Uutiset

Autot

Viton sähköversiolla jakeluliikenne onnistuu ilman päästöjä

Ensimmäinen 100 kappaleen sarja on ollut jo vuoden 2010 syksystä alkaen koekäytössä Berliinissä ja Stuttgartissa yhteistyössä Vattenfall- ja EnBW-energiayhtiöiden kanssa. Suunnitelmissa olevan 2000 kappaleen sarjasta on valmistettu jo yli 400 autoa.

Kokeiluasiakkaat ovat yrityksiä, jotka vuokraavat Vito E-Cellit käyttöönsä neljäksi vuodeksi täydellä huoltoleasingsopimuksella. Jokaisella autolla ajetaan noin 80 000 kilometriä, joten koko ajalta sähkömoottorilla varustetusta pakettiautosta kertyy yhteensä kahdeksan miljoonan kilometrin käyttökokemukset. Vito E-Cellin kokeilu- ja kehitysvaihetta rahoittavat muun muassa Saksan liittohallitus sekä Espanjan Baskimaan aluehallinto.

Vaikka VitoE-Cell edustaa tämän hetken moderneinta sähköajoneuvoteknologiaa, Mercedes-Benzillä on alalta jo vuosikymmenten kokemus. Yhtiö valmisti ensimmäisen sähkökäyttöisen pakettiautonsa LE 306:n vuonna 1972. Sitä seurasivat käyttökokeet 307 E- sekä 308 E-malleilla sekä sähkökäyttöisellä Sprinterillä. Tuolloin vaikeuksia aiheuttivat vielä akkujen riittämätön teho ja raskas paino, jotka rajoittivat liiaksi autojen toimintamatkaa ja hyötykuormaa.

Vito E-Cell puolestaan vastaa lähes kaikissa suhteissa muita, 4- tai 6-sylinterisillä dieselmoottoreilla varustettuja Vito-malleja. Dieselmoottoristen autojen käyttökulut ovat kuitenkin – sähköenergian hinnasta riippuen – jopa 4–7 kertaa sähkökäyttöistä versiota korkeammat.

Vääntövalmis sähkömoottori erottaa Vito E-Cellin muista malleista

Vito E-Cellin toimintamatka yhdellä latauksella on noin 130 kilometriä. Akkujen kapasiteetti riittää näin erinomaisesti, sillä jakeluliikenteen tavara-autoilla ajetaan tyypillisesti 50­–80 kilometriä päivässä. Huippunopeus on rajoitettu 80 kilometriin tunnissa, mikä takaa akkujen mahdollisimman pitkän kestoiän ja auton toimivuuden nimenomaan kaupunkiolosuhteissa.

Sähkömoottorin jatkuva teho on 60 kW ja hetkellinen 70 kW, vääntö puolestaan 280 Nm. Koska koko vääntö on käytettävissä välittömästi moottorin käynnistymisen jälkeen, auto tarjoaa kaupunkiajoon saman tai jopa paremman dynaamisen suorituskyvyn kuin perinteiset dieselmoottorit.

Muista Vito-versioista poiketen E-Cell on etuvetoinen ja vaihteisto yksiportainen. Malli perustuu Viton keskipitkään, akseliväliltään 3200 mm versioon. Ajoneuvon 3050 kilon kokonaispainosta hyötykuormaa voi olla lähes 900 kiloa eli samaa luokkaa kuin Viton diesel-malleissa. Auton mukavuusvarusteisiin kuuluvat kuljettajan lämmitettävä istuin, kaksiosainen etumatkustajan istuin, monitoimiohjauspyörä, lämmitettävät ja sähkösäätöiset ulkopeilit. Auto on varutettu kahdella sivuliukuovella sekä takaluukulla. Maavara sekä lähestymis-/jättökulmat ovat käytännössä samat kuin muissa Vitoissa.

Kuten kaikissa Vitoissa, E-Cellissa on täydellinen ESP-ajovakauden hallintajärjestelmä, ABS-jarrut sekä turvatyyny kuljettajalle. Lisäturvaa tuovat etumatkustajien turvatyyny sekä näytöllä varustettu peruutuskamera ja peruutusvaroitin, joka varoittaa jalankulkijoita äänimerkillä muuten äänettömän auton liikkeistä kaupunkien ahtailla kujilla.

Tehokkaat ja turvalliset akut ladataan kuudessa tunnissa

Vito E-Cellin voimantuotto perustuu yksinomaan nykyaikaisiin litium-ioniakkuihin, joten auto on täysin riippumaton perinteisistä liikenteen nestemäisistä tai kaasumaisista energianlähteistä. Akkujen 36 kWh:n kapasiteetista 32 kWh eli 90 prosenttia käytetään ajoneuvon liikuttamiseen. Käyttöjännite on 360 V ja sähkövirta 12 A. Lattian alle, normaalin polttoainetankin paikalle sijoitettu akusto koostuu 16 moduulista ja kaikkiaan 192 kennosta. Kun akut eivät ole käytössä tai turvatyynyt laukeavat, korkeajännite kytkeytyy automaattisesti pois päältä. Akut on lisäksi törmäyssuojattu.

Akut, sähkömoottori, muuntaja ja muut sähköjärjestelmän osat ovat vesijäähdytteisiä. Toisin kuin polttomoottori, jonka ihanteellinen käyttölämpötila on noin 100 astetta, sähkömoottori on tehokkaimmillaan noin 30 asteen lämpötilassa. Jotta myös matkustamo pysyisi tarvittaessa lämpimänä, auto on varustettu lisälämmittimellä.

Latausjohdon pistoke löytyy auton vasemmalta puolelta, B-pilarin alaosasta – paikasta jossa normaalisti sijaitsee polttoainetankin täyttöaukko. Vito E-Cellin tyhjentyneet akut voidaan ladata 380/400 V virralla ja 6,1 kW teholla täyteen alle kuudessa tunnissa. Akkujen lataustasosta riippuen aika voi olla huomattavasti lyhempikin. Lataukseen on tulossa myös erityisen hyvin Suomeenkin soveltuva 230 V järjestelmä, mutta tällöin latausaika kaksinkertaistuu. Toimintamatkan pidentämiseksi akut latautuvat lisäksi hiljennettäessä vauhtia ja moottorijarrutuksen aikana.

Vito E-Cell on varustettu älykkäällä latauksen ohjausyksiköllä (SCCU; Smart Charge Communication Unit), joka laskee tarvittavat latausvälit ja –ajat asiakaskohtaisesti auton käyttöprofiilin perusteella. Tämä rajoittaa osaltaan sekä välillisiä CO2-päästöjä että kustannuksia, koska lataukset voidaan ajoittaa esimerkiksi halvan yösähkön tai verkon alhaisen kuormitustason mukaan. Tällä on vaikutusta Vito E-Cellin elinkaarensa aikana synnyttämiin kokonaispäästöihin sekä akkujen kestoikään. Latausaikojen valinta onnistuu myös autokohtaisesti monitoimiohjauspyörän ja kojelaudan näppäimillä.

Viton sähköversio talvikäyttötesteissä –30 asteessa

Pakkasta päivin ja öin enimmillään -30 astetta ja intensiivisiä käsittelykokeita paljaalla jäällä, lumella ja yleisillä teillä. Näin testattiin sähkökäyttöisen Mercedes-Benz Viton suorituskykyä Ruotsin Arjeplogissa lähellä Napapiiriä koesarjassa, jonka auto selvitti vaivatta.

Vaikka Vito E-Cellin huippunopeus on rajoitettu 80 kilometriin tunnissa, auton on silti suoritettava samat käytännön ajo- ja käsittelytestit joihin normaalit, CDI-moottorisetkin Vitot joutuvat. Mercedes-Benzin pakettiautojen turvallisuusjärjestelmät, ajotuntuma ja jousitus laitetaan lujille erilaisissa käsittely-, mutka- ja jarrutustesteissä. Auton on suoriuduttava niistä ilman ongelmia ­-säätilasta ja olosuhteista huolimatta.

Sähkökäyttöisen Viton kokeissa selvitettiin lisäksi, miten jarrutusenergian talteenotto auton sähköjärjestelmään onnistuu käsittelykokeiden aikana. Lapissa suoritetun testisarjan jälkeen Vito E-Cellin koeajot jatkuivat muun muassa Alpeilla ja Espanjassa.

Vito E-Cell on markkinoilla tällä hetkellä Saksan lisäksi seuraavissa maissa: Ranska, Iso-Britannia, Alankomaat, Espanja, Tanska ja Ruotsi.

Suomeen ensimmäiset MB Vito E-CELL –mallit tulevat keväällä 2012. Auton saa ainoastaan täydellä huoltoleasingsopimuksella. Lopulliset hinnat vahvistetaan myöhemmin.

Lue seuraavaksi