Uutiset

Autot

Vihreä jalokivi – KABE Smaragd GLE

 

KABE on Skandinavian johtavia matkailuvaunuvalmistajia ja se vastaa itse tuotteidensa kehityksestä, suunnittelusta ja tuotannosta. Konsernin tuotteita myy noin 90 itsenäistä jälleenmyyjää. Vienti on vahvassa kasvussa ja sen osuus myynnistä on tänä päivänä noin 43 %. KABE Husvagnar AB – konserni on noteerattu Tukholman pörssin O-listalla jo 80-luvulta lähtien.

KABE:n matkailuvaunu valikoima koostuu markkinoiden laajimmasta mallistosta. Valittavana on 107 pohjaratkaisua, 24 mallia, 1-14 Flexline-vaihtoehtoa, 2 leveyttä (vakio tai King Size), 6 tekstiili- ja 2 nahkamallistoa sekä noin 100 lisävarustetta. Nyt esittelyssä on Jalokivi-malliston Kabe Smaragd GLE matkailuvaunu. Kyseiseen jalokivi-mallistoon kuuluu kaikkiaan 17 erimallista vaunua, joista koeajossa oleva Smaragd GLE on kolmanneksi pienin, mutta täysin varusteltu vaunu.

Ja asiaan

Smaragd on ulkoapäin varsin tyylikäs ja virtaviivainen. Kaareva keula, joka nousee tasaisesti saavuttaen korin lakipisteen kun vaunun pituudesta on käytetty 1/3. Tämän jälkeen kori säilyttää korkeutensa vaunun perälle saakka. Suuri etuikkuna, sekä riittävä määrä pienempiä ikkunoita vaunun molemmilla kyljillä, tekevät vaunusta siron ja linjakkaan. Tunnetustihan suuret yhtenäiset pinnat tekevät esineestä jykevän jopa joskus kolhon.

Tyylikkäät alumiinilistat vaunun sekä pitkittäisissä että poikittaisissa kyljissä ja katon rajassa muotoilevat vaunua, tehden siitä tukevan oloisen. Väritys uudessa Smaragdissa on hieman halju, mutta toisaalta sillä varmistetaan se, etteivät liian räikeät värit aiheuta ongelmaa uutta vaunua valittaessa. Vaunun ulkovalot koostuvat etupään alakulmissa ja takapään yläkulmissa olevista äärivaloista, sekä takapään suurista ja linjakkaista takavalopaketeista.

Vaunun kylkiin on molemmille puolille asennettu kaksi keltaista led-valoa. Lisäksi vaunussa on vielä tyylikäs, mutta hieman pieneksi jäänyt ovivalo. Vaunun takaosa on umpinainen ja sitä on yritetty hieman keventää, tekemällä pieni pokkaus keskitason alapuolelle. Yhtenäisen pinnan ei välttämättä tarvitse olla suora, vaan sitä voi muotoilla rohkeasti mitä koeajovaunussa on varovasti yritettykin. Vaunun etuosassa oleva tavaratila on todella suuri ja vaikka siellä matkustaakin normaalista kaksi kaasupulloa, niin tilaa jää ruhtinaallisesti muullekin matkalla tuiki tärkeälle tavaralle.

Käytännölliset sisätilat

Sisälle vaunuun kuljetaan tilavan yksiosaisen oven kautta. Vaunussa ei ole lattiaan integroitua rappusta, mutta irtorappunen kuuluu vakiovarustukseen. Heti oven pielessä on osa valokytkimistä, sekä Kaben sähkötaulu. Samoin ulko-oven läheisyydessä sijaitsee Alden vesikeskuslämmityksen selvälukuinen ohjauspaneeli. Erillistä kenkäkaappia ei ole, eivätkä kengät löydä todennäköisesti kunnollista säilytyspaikkaa muualta kuin lattialta, jossa ne ovat jatkuvasti hieman tiellä.

Vaikka oven vasemmalla puolella sijaitsee korkea monihyllyinen kaappi, ei sen käyttö kenkäkaappina ole kovinkaan todennäköistä. Oven oikealla puolella on lokero, johon pariskunnan käyttökengät mahtuvat.

Etuosassa on kaksi isoa kangasverhoiltua sohvaa, joista on kulmaan muotoiluilla selkänojilla ja väliin muotoilulla pöydällä tehty varsin tyylikäs kokonaisuus. Pöydän ääreen mahtuu varsin helposti nelihenkinen korttiseurue. Istuintuntuma on pysty, mutta miellyttävän pehmeä ja ainoan ongelman saattaa tuoda matalan pöytätason vuoksi siihen kolhitut polvet istuimelle siirryttäessä ja poistuttaessa.

Etupään yläkulmiin on viety radion kaiuttimet, sekä mittava määrä kaappeja. Valaistus on riittävä ja tyylikkäästi toteutettu, suurella kattovalolla sekä spottirivistöllä kaapiston yläpuolella.

Taaksepäin vaunua kuljettaessa, oikealla puolella on kolmiliekkinen Cramerin liesi lasikansineen sekä lavuaari myös omalla lasikannella. Kokonaisuutta täydentää valoa tuova sivuikkuna, sekä pieni pöydän jatke, jonka saa käännettyä seinältä ala-asentoon. Tämän jälkeen vuorossa on vessa, joka on kyseiseen käyttöön varsin tilava. Suihkutila vaunussa ei kehuja saa, koska tarkoitus on lavuaarin sekoittajalla suihkutella itseään seisomalla vessanpöntön vierellä. Varusteisiin toki kuuluu suihkuverho, joka vedetään seinien suojaksi.

Käytetty vesi juoksee suoraan ulos menemättä harmaavesisäiliöön. Kaapisto vessassa on tyylikäs ja riittävä.
Taaksepäin vaunua kuljettaessa, vasemmalla seinällä sijaitsevat tilava jääkaappi, televisio ja osa sähkökytkimistä. Jääkaapin päällä on taso, joka on todennäköisesti suunniteltu televisiota varten. Jääkaapin vierellä sijaitsee vaunun korkeimmat kaapit. Kaapisto koostuu kapeasta ja korkeasta monihyllyköstä, sekä isosta vaatekaapista, jonka alaosan täyttää vaunun lämmitin ja seinällä oleva antenni. Riittävä kaappitila, jossa säilyttää kesälomalla tarvittavia vaatteita henkareissa rypistymättä vaunusta näyttää puuttuvan.

Vaunun takaosan täyttää kaksi todella tilavaa erillisvuodetta, vuodepöytä sänkyjen välissä sekä kattava hyllyjono katon rajassa. Vaunussa on selvästi panostettu makuutilaan. Vuoteet ovat tilavat, valaistus tyylikkään hyvä ja muutenkin käytetyt materiaalit siistejä ja kulutusta kestäviä. Vuoteiden joustinpatjat ovat 12 cm ja petauspatjatkin vielä 6 cm paksuja.

Tekniikkaa

Smaragdin GLE vaunu kätkee sisuksiinsa varsin kattavan määrän mukavuutta ja käytännöllisyyttä lisääviä laitteita. Vaunun kaikki ikkunat ja kattoluukut ovat avattavia, siinä on moottoroitu, raitisilmasuodattimella ja valolla varustettu liesituuletin. Vaunusta löytyvät vakiona etukaiuttimet sekä tv-antenni vahvistimella ja keskusantenniliitoksella. Sähköjen ohjaus on keskitetty oven suussa olevaan ohjauspaneliin. Vaunusta löytyy 230V (16A/10A) sähkökeskus automaattisulakkeilla ja sähkömittari. Vakiona on myös vikavirtasuojain sekä ulkopuolinen 230V/12V-pistorasia ja keskusantenniliitäntä. Vapaa-ajan akkuna vaunussa on 75 Ah akku ja laturina 25A 3-vaihelaturi.

Jääkaappi on 122 litrainen ja pakastin 12 litrainen. Harmaavesisäiliön tilavuus on 34 litraa ja käyttövesisäiliön tilavuus 40 litraa. Lämmityksen vaunussa hoitaa Alde Compact 3010 keskuslämmitys ja käyttöpaneelissa ovat myös kosketusnäytöt kellolle sekä sisä- ja ulkolämpötilalle. Lämmön vaunuun siirtää vesikiertoinen automaattinen lattialämmitysjärjestelmä joka uusissa vaunuissa on 4-putkinen.

Vaunu siirtyy vetämällä

Smaragd GLE:n omamassa on noin 1300 kiloa, joten vetoautona pystyy olemaan lähes mikä vaan keskiluokkainen ja sitä kookkaampi henkilöauto. Alusta on valmistettu galvanoiduista teräspalkeista ja niiden väliin asennetuista tukevoittavista poikittaispalkeista. Akselistossa on teräsvääntöjousitus, mikä tekee vaunun vetämisestä miellyttävää ja vakaata.

Teräsvääntöakselisto on mitoitettu asuntovaunulle sen ollessa täydessä lastissa. Jousitusominaisuudet pysyvät muuttumattomina asuntovaunun painosta tai ulkolämpötilasta riippumatta. Hyvän alustan lisäksi linjakas kori sekä kitkavetopää WS 3000 tasaavat kyytiä, eikä vaunu yllättävissäkään tilanteissa käyttäytynyt mitenkään ennalta arvaamattomasti. Nyt vetoautona olleen Toyota Land Cruiserin perässä vaunu tuli täysin eleettömästi ja välillä oli oikein katseltava peileistä, josko hinattava laite oli perästä pudonnut. Vaunun käsittely on sekä eteenpäin ajettaessa että peruuttaessa varsin loogista, eikä leveyskään (250 cm) aiheuttanut suurempia ongelmia.

Leiriytyminen vaunulla onnistui varsin kivuttomasti ja tukevuus löytyi hyvien kulmatukien avulla. Vaikkakaan vesitäydennystä eikä -tyhjennyksiä suoritettu, olivat kyseisten tarkoituksien elementit hyvin esillä ja helposti käytettävissä.

Yhteenvetona

Smaragd GLE on varsin hyvillä varusteilla varustettu pariskunnan matkailuvaunu, jossa tilapäisesti voi myös neljä ihmistä majoittua. Vaunu täyttää varsin hyvin normaaliin matkailuvaunuun asetetut vaatimukset, vaikkakin kyseisen mallin suihku ja iso kaapisto ei kehuja saanutkaan. Asuminen vaunussa on helppoa ja ainakin lämmitys koeajon aikana olleessa kovassa pakkaskelissä, toimi moitteetta. Ilmastointipuolen saavat asiakkaat kokeilla sitten kun kesä koittaa. Korin valmistukseen Kabe on panostanut todella paljon. Korin osissa, jotka ovat erittäin alttiina kosteudelle, käytetään KABEn patentoimia muovirimoja. Rimat vahvistavat korin eri liitoskohtia (esim. seinien ja lattian välillä), koska ruuvit vulkanoidaan kiinni muovirimaan asennuksessa.

Vaunun muovirimoissa on sisällä ilmakanava, jonka avulla ne eristävät puulistoja paremmin. KABE:n vesikiertoinen lattialämmitysjärjestelmä on kytketty lämmönjohtimien vesijärjestelmään, joten se toimii sekä kaasulla että sähköllä. Lattialämpöä voidaan käyttää vaikka vaunu ei ole kytketty sähköverkkoon. Koska lattialämmitysjärjestelmä on yhteydessä tavalliseen lämmönjohtojärjestelmään, ilma kiertää koko vaunussa kun lämpö kytketään päälle. Pelkkää lattialämmitystä käytettäessä, ilma ei kiertäisi seiniä ja niihin tiivistyisi kosteutta. KABEn rakenteen ansiosta ilma pääsee virtaamaan vapaasti lattiasta vuoteiden ja sohvien alta ilmastoitujen yläkaappien kautta kattoon. Lämpö leviää KABE asuntovaunuissa sen vuoksi ilmeisen hyvin – ja tämä koskee niin oleskelutiloja kuin säilytys- ja hygieniatilojakin.

Koska seinät ja ikkunat ovat erittäin hyvin eristetyt, vaunu pysyy luultavasti kesällä viileänä ja on sen vuoksi miellyttävä käyttää myös kesähelteillä ja lomailtaessa vaikkapa Etelä-Euroopassa.

Kyseinen koeajovaunu oli lainattu Helsinki Caravan Oy:ltä joka pitää pesäänsä Vantaan Mestarintiellä www.helsinkicaravan.fi.

 

Lue seuraavaksi