Uutiset

Autot

Vehon lääkkeet: ”Puhtaat koneet ja verkosto iskuun”

Vehon toimipisteverkostoa on remontoitu viime vuosina melkoisella vauhdilla. Eri puolille maata on avattu useita uusia monimerkkikeskuksia, jotka palvelevat niin raskaalla kuin keveämmälläkin hyötyautolla liikkuvaa ammattilaista.

– Toimipisteverkostomme rakentaminen on hyvässä vauhdissa ja se jatkuu aikaisempien suunnitelmien mukaan. Piakkoin avaamme uudet pisteet Lahdessa, Kuopiossa ja Porissa, summaa johtaja Raimo Hatakka Vehon investointiohjelmasta.

Hatakan mukaan viime kuukausien tapahtumat autokaupassa näkyvät rekisteröinneissä, joskin vaikutukset ajoneuvojen kokonaiskantaan ovat ainakin näillä näkymin maltilliset.

– Olemassa oleva autokanta tarvitsee huoltoa ja huolenpitoa myös tulevaisuudessa, joten meidän on pysyttävä ajan hermolla jälkimarkkinointimme kanssa. Viime kuukausien tapahtumat vahvistavat strategiaamme, jonka mukaan tulemme olemaan entistä vahvempi toimija juuri huolto- ja korjaamotoiminnassa.

Raskaan kaluston osalta Mercedes-Benzillä on menossa jälleen juhlavuosi, viime keväänä esitelty kolmannen sukupolven Actros palkittiin Vuoden Kuorma-auto 2009-tunnustuksella. Teknistä uutta sen sijaan on tarjolla keveämpään päähän, Sprinteriin on tarjolla nyt myös maakaasulla käyvä voimanlähde.

Muun muassa näillä eväillä koettaa Mercedes-myyjä selättää paljon puhutun ja pikkuisen pelätyn taantuman, joka varjostaa niin alan kauppiaita kuin kuljetusyrittäjiäkin. Hatakka arvelee monen muun toimijan tavoin kuluvasta vuodesta tulevan viimevuotista rauhallisempi.

– Vuosi 2008 oli kuitenkin ennätyksellinen kausi hyötyajoneuvokaupassa, esimerkiksi yli 16 tonnin autojen rekisteröinnit lisääntyivät reilulla 22 prosentilla 3431 kappaleeseen, mikä on yksi parhaista saavutuksista kautta aikojen.

Vuoden 2009 rekisteritilastot saavat alkusysäyksen viime vuonna tehdyistä kaupoista, sillä pitkien toimitusaikojen johdosta syksyllä tilattuja autoja on vielä luovuttamatta asiakkaalle.

– Kuluvan vuoden myyntimäärien ennustaminen on sitten jo vaikeampia asia, toteaa Hatakka varovaisesti.

Auto- ja kuljetusala on muutoinkin melkoisessa myllerryksessä, mikä näkyy sekin myyntimäärissä. Aiemmin Sprinter-luokan autoja on verotuksellisista syistä rekisteröity kuorma-autoksi, mutta nyt käyttäjät ovat siirtymässä takaisin pakettiautoihin muun muassa kuorma-autoissa vaadittavasta ajopiirturista ja nopeudenrajoittimesta johtuen. Perinteinen pakettiautokauppa on nojannut paljolti tonniluokkaan, mutta tuleva autoverouudistus ohjannee käyttäjiä ”oikeankokoisiin” autoihin, eli suosiotaan lisäävät niin pienet kuin suuretkin pakettiautot.

Verouudistus, jonka voimaantulosta ei ole vielä selvyyttä, ei kuitenkaan merkittävästi muuta ajoneuvojen hinnoittelua. Hatakan arvioiden mukaan yrittäjille nettohinta saattaa tosin kohota aavistuksen arvonlisäverotuksesta johtuen.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi