Uutiset

Autot

Vehicolta kompakti 33-paikkainen

Iveco Bus -tuotteista tunnettu Vehico laajentaa tuotevalikoimaa 30-33-paikkaisella, lähiliikenteen ehdoilla rakennetulla Iveco Daily Mbi -bussilla. Vehicon Risto Laurilan mukaan asiakaskunnassa on selvää kiinnostusta ja osin myös kysyntää kooltaan pieneltä ja siten kuluiltaan edullisesta ajokista. Tarjonta Suomessa uudessa kokoluokassa on kuitenkin hyvin maltillista.

”Iveco Daily Mobi on sekä hankintahinnaltaan että käyttökuluiltaan tavanomaista lähiliikenneautoa edullisempi. Useiden tutkimusten mukaan kaupunkiliikenteen busseissa matkustaa keskimäärin 10-15 henkilöä, jolloin 12-metrisen auton käyttö on tarpeetonta”, jatkaa Laurila. Daily Mobin valmistajana on espanjalainen Indcar, jolla on Suomessa ja muuallakin maailmassa luotettava maine. Tuotevalikoimaan kuuluu tällä hetkellä myös LE-versio, joka tarjoaa yhden pyörätuolipaikan ohella 27 istuinpaikkaa. Indcarin aluemyyntijohtaja Victoria Vreelandin mukaan Daily Mobi -busseja on toimitettu jo runsain määrin muun muassa Ruotsiin ja Norjaan. Laurilan mukaan ensimmäinen esittelyauto saapunee Suomeen lähikuukausien aikana.

Tampereella 18.-19.maaliskuuta järjestettävässä Bussinäyttelyssä on esillä seutuliikenteen ehdoilla toteutettu, mutta myös lyhyeen tilausajoliikenteeseen soveltuva Iveco Crossway, joka on Euro 6 -päästönormin myötä saanyt ylleen uuden ilmeen sekä kuorma-autoista tutun kojelaudan. Messuilla esillä oleva 13-metrinen auto tarjoaa 59-matkustajapaikkaa.  

Laurilan mukaan vallitseva markkinatilanne on varsin rauhallinen, sillä liikennöitsijät panttaavat hankintojaan paljolti lyhyistä sopimuskausista johtuen. ”Kokemustemme perusteella kunnalliset tahot tarjoavat vuoden mittaisia sopimuksia, jotka eivät anna mahdollisuutta kauaskantoisten investointipäätösten tekemiseen”, harmittelee Laurila Bussinäyttelyn avauduttua.

Ari Perttilä

Bussinäyttely, Tampere

Lue seuraavaksi