Uutiset

Autot

Varusteilla autosta tuloksentekijä

Pick up –kaluston varustaminen lavakatteella on Suomessa varsin uusi ja nuori asia, sillä vasta keväällä 2009 tehty verouudistus mahdollisti kuormatilan kattamisen käytettävyyttä parantavalla varusteella. Toki lavakatteen asentaminen on ollut laillista ja mahdollista myös aiemmin, joskin käytettävyyden kasvattamisella on ollut huomattavia ja samalla kiinnostusta hillitseviä veroseuraamuksia.

Lappeenrannassa toimiva Garant Finland Oy on Ari Kiljusen luotsaamana ollut yhtenä edelläkävijänä lavakatteiden maahantuonnissa ja myynnissä sekä niiden asennuksessa.

”Pienimuotoinen toiminta lavakatteiden parissa alkoi jo kymmenkunta vuotta sitten. Uutta vauhtia toimintaan saatiin viime vuosikymmenen puolivälissä, jolloin alettiin puhua mahdollisesta ja tulossa olevasta veromuutoksesta”, kertoo Kiljunen toiminnan taustoista.

Huhtikuussa 2009 muuttuneen verotuskäytännön myötä lavakatteista ja avolava-autojen varusteista on kehittynyt Garant Finlandin merkittävin toimialue, jota täydennetään laajalla, muun muassa valotelineistä, työkalulaatikoista ja koristeosista koostuvalla varustetarjonnalla.

Veromuutoksesta huolimatta lavakatteet ovat Kiljusen mukaan yleistyneet Suomessa varsin verkkaisesti osaltaan käyttäjäkunnan moninaisista tarpeista ja vanhoista perinteistä johtuen. Avolava-ajokkien käyttäjäkunta koostuu paljolti maastokelpoista ajokkia etsivistä pienyrittäjistä.

”Metsäkoneyrittäjien, maarakentajien ja kaivosteollisuuden sekä kiinteistöhuollon käytössä avolava on usein käyttökelpoisin, mutta toisaalta monesti tarvitaan lukittua säilytystilaa. Silloin helposti irrotettavat lavakannet tai rullattavat peitteet tarjoavat kätevän ratkaisun. Monet harrastajat ovat myös löytäneet lavakatteiden mukanaan tuomat lukuisat edut maastokelpoiselle ajokille”, linjaa Kiljunen, jonka tavoitteena on rakentaa laaja ja kattava yhteistyökumppaniverkosto myyntiä ja asennustoimintaa ajatellen.

Loputon valikoiman laajuus

Käytettävyyttä kasvattavien lavakatteiden valmistusmateriaalina on perinteisesti käytetty lasikuitua, joka kierrätettävyyden ja muiden ympäristöseikkojen valossa on vähitellen kääntymässä ABS-muoviin. Viime vuosina myös teräksestä on tullut entistä kiinnostavampi ja suositumpi materiaali, jonka kiistaton etu on murtosuojauksessa. Kiljusen mukaan teräsrakenteisen katteen luukut ja ovet voidaan tarvittaessa integroida osaksi auton keskuslukitusta.

”Valtaosa maailmanmarkkinoilla esiintyvistä lavakatteista valmistetaan Thaimaassa, missä on tiettävästi maailman toiseksi tihein pick up -kanta Yhdysvaltojen jälkeen”, tietää Kiljunen, jonka mukaan lavakatteiden valikoima maailmalla on hyvin laaja. Yhteen automalliin on saatavilla lukuisia erikokoisia katteita, joiden varustukseen voi kuulua ikkunoita ja luukkuja lähes rajaton määrä.

”Laajasta mallikirjosta ja rajallisista markkinoista johtuen katteet tilataan Suomeen lähes poikkeuksetta asiakaskohtaisesti, jolloin toimitusnopeus nousee merkittävään asemaan”, muistuttaa Kiljunen.

Suomalaisesta verotuskäytännöstä johtuen meillä myydään eniten 2-paikkaisella ohjaamolla ja siten pitkällä lavalla varustettuja autoja, kun Euroopassa ja muualla maailmassa valtaosa autoista rakentuu pitkän 4-ovisen double cab –ohjaamon ympärille.

”Tämä kaventaa jonkin verran suomalaisasiakkaille tarjottavien katteiden valikoimaa”, harmittelee Kiljunen suomalaista verotuskäytäntöä, joka omalta osaltaan hidastaa monikäyttöisen pick up –kaluston yleistymistä. Kiljunen muistuttaa käyttäjiä myös lain pykälästä, jonka mukaan vanhalla tavalla verotettuun autoon ei voida asentaa katetta ilman veroseuraamusta.

”Huoltoautoksi muutoskatsastettuun avolavapakettiautoon lavakate voidaan sen sijaan asentaa ilman autoverolain rajoituksia. Myös ulkomailta käytettynä tuotuun autoon katteen voi vapaasti asentaa”, ihmettelee varustelun moniosaaja Ari Kiljunen Lappeenrannassa.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi