Uutiset

Autot

Valmiit viileäkuljetusautot VTA-Tekniikalta

Ensimmäiset kaksi esittelyautoa ovat valmistuneet huhtikuussa. Ne on rakennettu käytettyjen, vuosimallin 2004 Mercedes-Benz Sprinttereiden koreihin, jolloin on saatu kohtuuhintainen vaihtoehto viileäkuljetuksien tarvitsijoille. Toki VTA-Tekniikka tekee uusiinkin autoihin vastaavat varustelut. Viileäkuljetusautojen toimitusajat ovat kahden viikon luokkaa, jos on valmiit korisapluunat, muuten noin kolme viikkoa.

Korin eristystyöt tehdään Virossa, Bennett Group AS:n tehtaalla, joka sijaitsee noin 24 kilometriä Tallinnasta länteen. Yrityksellä on omat vacuum- eli alipainepöydät, joissa he yhdistävät elementtien eristeet ja pintalaminaatit sekä tarvittavat putkitukset, jotka saadaan tällöin helposti seinä- ja kattoelementtien sisään. Valmistettavien viileäkuljetusautojen määrittelyt tulevat pääasiassa VTA-Tekniikalta, mutta myös yhdessä Bennett Groupin kanssa haetaan toimivuutta ja entistä parempia ratkaisuja.

 

Viileäkuljetuskorin valmistus

Viileäkuljetusauton valmistus alkaa kuormatilan vuorauksella ja käytettyjen autojen osalta tietenkin vanhojen vanerointien purkamisella. Ohjaamon ja kuormatilan välinen seinä jää paikoilleen ja eristeverhous asennetaan sen päälle. Etuseinän eristys on 50 mm Styrofoam, jonka pintaan on alipaineessa liimattu 1,5 mm lasikuitulaminaatti. Kylmäaine- ja lauhdevesiputket sekä sähkökaapelit kulkevat upotettuina etuseinäelementin keskellä.

Sivuseinissä ja katossa korirakenteiden eli korin tukiprofiilien välit täytetään muotoon leikatuilla Styrofoam-kappaleilla, jonka jälkeen näiden päälle asennetaan yhtenäiset seinä- ja kattoelementit, jotka ovat myös 50 mm Styrofoamia 1,5 mm lasikuitulaminaatilla päällystettynä. Alumiiniset 300 mm korkeat potkupellit kiertävät kaikkien seinien alaosassa samoin kuin pinta-asennetut kuormansidontakiskot 700 mm korkeudella. Kuormansidontakiskojen kiinnitys on vahvistettu 200 mm korkealla vanerisoirolla, joka on liimattu lasikuitulaminaatin taakse. Myös kattoelementissä on 12 mm vanerivahvikkeet höyrystimelle. Kuormatilan valaistus on hoidettu kahdella led-valolla, joista toinen on takana ja edessä.

Lattiaelementissä on alimmaisena 6 mm vaneri, jonka päällä on 20+50 mm Styrofoam-eristys ja sen päällä 12 mm vaneri. Lattian kulutuspinta on märkävaluna tehty 3 mm uretaanimassa, joka koostuu kahdesta kerroksesta; 2 mm ja 1 mm päälikerros, joka on karhennettu. Vaihtoehtoisesti lattiapinta voidaan tehdä 3,5 mm alumiinirihlalevystä. Kuorman sidontaa varten lattiassa on kolme paria sidontalenkkejä, jotka on sijoitettu kuormatilan etuosaan, sivuoven takapuolelle ja kuormatilan takaosaan. Takaovien eriste-elementit tehdään muotissa ja takakehä tulee ympäriinsä 50 mm sisään, jolloin takaovet tiivistyvät takakehän kumitiivistettä vasten. Sivuovi eristetään sisältä ja päällystetään lasikuitulaminaatilla.

 

Kylmäkoneen asennus ja valinta

Kylmäkoneen asennus tehdään valmistajan ohjeiden mukaan ja sen lauhdutin upotetaan ohjaamon kattoon, jolloin auton korkeus ei muutu. Ohjaamon sisäosan kattoverhoilu uusitaan. Kuormatilan lämpöeristyksen K-arvoksi on mitattu 0,68 W/m², joka on kuitenkin epävirallinen, koska sitä ei ole mitattu akkreditoidun tahon puolesta. Kylmäkoneeksi on valittu suorakytkentäinen Thermo King V 300 20 MAX, jossa on sekä ajonaikainen että 230 voltin jäähdytys. Kylmäaineella R404 A varustetun koneen jäähdytystehot ovat: +30 / 0 C, 3390 W ja +30 / -20 C, 1900 W. Edellä mainitun K-arvon mukaan laskennallinen tehontarve on ulkolämpötilan ollessa +30 C ja sisälämpötilan +/- 0 C 930 W ja ulkolämpötilan ollessa + 30 C ja sisälämpötilan – 20 C 1550 W. Kylmäkone kannattaa ylimitoittaa noin 20–30 %, koska suoravetoinen kompressori ei aina käy optimi käyntiteholla.

Esittelyauton 8,3 kuution kuormatilan sisämitat ovat: pituus 3,11 m, korkeus 1,68 m ja leveys 1,63 m. Tietyissä automalleissa lokasuojien eristys saattaa jäädä hieman pienemmäksi, jos asiakas haluaa 1200 mm trukkilavan mahtuvan lokasuojien väliin, mutta tästä sovitaan asiakaskohtaisesti.

 
 
 
 
 
 

Miika Nyrö

Lue seuraavaksi