Uutiset

Autot

Uusiutunut Mercedes-Benz Tourismo RHD

Kun Euroopan eniten myytyä turisti- ja tilausajobussia lähdettiin uudistamaan, haaste oli ankara: miten yhdistää maksimaalinen kokonaistaloudellisuus, ehdoton ajoturvallisuus, helppo käytännöllisyys ja huippuluokan matkustusmukavuus yhteen linja-automalliin? Tulos on nyt nähtävissä uudessa Mercedes-Benz Tourismo RHD:ssä. Sen ominaisuudet täyttävät tinkimättömästi niin bussioperaattorin, kuljettajan kuin matkustajienkin tarpeet ja odotukset. Laajan varuste- ja moottorivalikoimansa ansiosta Tourismo RHD täyttää helposti lähes kaikki tämän luokan linja-autolle asetettavat käyttötarpeet. Mallia voidaan yhtä helposti käyttää lyhyen matkan shuttlebus- ja linjaliikenteessä kuin pitkillä tilausajo- ja reittimatkoillakin.

Mercedes-Benz Tourismo RHD on hallinnut oman luokkansa markkinoita aina ensiesittelystään lähtien 11 vuotta sitten. Uudistuneen Tourismo RHD:n tuotanto käynnistyy heinäkuussa, ja kaikki malliversiot tulevat saataville vuoden loppuun mennessä.

Taloudellisuus: alhainen ilmanvastus, PPC-vakionopeussäädin ja laaja moottorivalikoima

Mercedes-Benz Tourismo RHD:n suunnittelussa on painotettu erinomaista taloudellisuutta auton omistajalle ja käyttäjälle. Ilmanvastuskertoimen Cd-arvo on ainoastaan 0.33. Hyvä aerodynamiikka sekä noin 200 kilolla keventynyt korirakenne mahdollistavat polttoaineenkulutuksen ja päästöjen pienentämisen. Kulutus on pienentynyt noin 4,5 prosenttia.

Kulutusta voi vähentää edelleen lisävarusteena ensi kertaa Tourismoon saatavalla PPC-vakionopeussäätimellä (Predictive Powertrain Control). Toinen uusi lisävaruste on Eco Driver Feedback -järjestelmä (EDF), joka antaa kuljettajalle palautetta ja vinkkejä ajotavasta. Lisäksi yli 95 km/h ajonopeudessa auton kori laskee 20 milliä ilmanvastuksen ja kulutuksen pienentämiseksi. Kori nousee normaalikorkeudelle, kun nopeus alittaa 70 km/h rajan. Kun lisäksi huoltovälit ovat pitkät ja huolto-ohjelma hyvin kattava, niin uusi Tourismo RHD on todellinen talousihme turisti- ja tilausajobussien vaativassa sarjassa.

Tourismo RHD:n monikäyttöisiä mahdollisuuksia ja säästöpotentiaalia lisäävät monipuoliset moottorivaihtoehdot. Ne alkavat kompaktista ja kevyestä, 6-sylinterisestä Mercedes-Benz OM 936 -rivimoottorista, jonka iskutilavuus on 7,7 litraa. Moottori tuottaa 260 kW (354 hv) tehon ja 1400 Nm väännön. Moottorimalliston huipulla on tuttu 10,7-litrainen niin ikään 6-sylinterinen OM 470 -rivimoottori, jonka teho on 265­, 290, 315 tai 335 kW (360, 394, 428 ja 456 hv). Vääntöhuippu löytyy moottoriversiosta riippuen 1700–2200 Nm:n kohdalta.

OM 470 -moottorin yhteyteen on saatavana taloudellisuutta parantava Efficiency package -varustelu, jolloin kulutuksen säästöpotentiaali on seitsemän prosenttia. Vuotuisella 100 000 kilometrin ajomäärällä tämä vastaa 1500–2000 polttoainelitran säästömahdollisuutta eli 3–4 täyttä tankillista – käytännössä siis rahasummaa, joka näkyy välittömästi positiivisena tuloksena bussioperaattorin tilikirjassa.

Kaikki moottorit täyttävät Euro 6 -päästönormit. Päästöjen hallinta perustuu SCR-katalysaattoriin ja AdBlue-lisäaineen käyttöön ruiskutuksessa. Kaikissa malleissa on 480 litran polttoainetankki, joka voidaan täyttää auton molemmilta puolilta. 40 litran vetoinen AdBlue-tankki sijaitsee etuakselin takana oikealla.

Turvallisuus: tarjolla tehokas Active Brake Assist 3 -hätäjarrutusjärjestelmä

Uuden Tourismo RHD:n turvajärjestelmät määrittelevät kerralla uusiksi bussien turvallisuusstandardit. Suunnittelun päämääränä on ollut maksimaalinen aktiivinen turvallisuus onnettomuuksien estämiseksi. Vakiovarustukseen kuuluvien turvavarusteiden lisäksi tarjolla on lisävarusteena Active Brake Assist 3 -hätäjarrutusjärjestelmä. ABA 3 tunnistaa paitsi auton edessä liikkuvat mahdolliset esteet, myös pysähtyneet ajoneuvot ja muut esteet ja käynnistää tarvittaessa voimakkaan hätäjarrutuksen. Autoon on lisäksi saatavana Stop/Start-ajoavustin helpottamaan ajamista pysähtelevässä liikennevirrassa sekä kuljettajan väsymyksen tunnistava Attention Assist -avustin (AtAs).

Mikäli onnettomuus kuitenkin tapahtuu, patentoitu Front Collision Guard (FCG) tarjoaa tehokkaan suojan kuljettajalle ja etumatkustajalle. Auton rakenteellinen lujuus täyttää jo nyt tulossa olevan ECE-R 66.02 –standardin vaatimukset ja tarjoaa maksimaalisen suojan kuljettajalle ja matkustajalle jopa auton kaatuessa.

Mallisto: kolme koripituutta, henkilöautoluokan matkustusmukavuus

Tourismo RHD on edelleen räätälöitävissä asiakkaan tarpeiden mukaisesti. Neljä mallia ja kolme koripituutta (12295, 13115 ja 13935 mm) takaavat, että uusi Tourismo kattaa laajasti linja-autoilun ”business-segmentin” vaihtelevat käyttötarpeet ja -kohteet. Termiin sisältyvät kaikki linja-autoyrittäjille ja -yrityksille tärkeät käyttökohteet käytännöllisestä shuttle bus -autosta aina pitkän matkan turisti- ja tilausajobusseihin saakka.

Tourismoon on tarjolla kaksi ohjaamovaihtoehtoa, ja auton matkustamoa voidaan yksilöidä tilaajan ja käyttäjien tarpeiden mukaisesti. Auton leveys on 2550 ja korkeus 3680 milliä, akseliväli puolestaan joko 6090 tai 6910 milliä. Tavaratilan koko on mallista riippuen joko 9,9 tai 12,1 m3.

Matkustajien kannalta katsottuna Tourismo RHD:n tärkein ominaisuus on ensiluokkainen matkustusmukavuus. Bussi toivottaa matkustajat tervetulleiksi jo ergonomisista portaistaan lähtien, jotka johdattavat heidät ilmavaan ja miellyttävästi sisustettuun matkustamoon. Uudet Softline-istuimet timantinmuotoisine istuimineen ja selkänojineen muistuttavat luksusluokan Mercedes-Benz-henkilöautojen istuimia ja laatutasoa.

Tourismo RHD:n matkustusmukavuuden viimeistelee täysautomaattinen, kaksivyöhykkeinen ilmastointijärjestelmä, jossa niin lämmitysilman puhallusta kuin ilmastointiakin ohjataan itsenäisesti. Tämä varmistaa pysyvän ja tasaisen lämpötilan koko matkustamossa.

Lue seuraavaksi