Uutiset

Autot

Uusi Mercedes-Benz Viano – tyyliä, ajomukavuutta ja taloudellisuutta

Mercedes-Benz Vianon uudistuminen näkyy tuntuvalla tavalla niin auton ulkonäössä, matkustamossa kuin varustuksessakin. Vianon muotoilu erottuu selvästi edeltävästä mallista sekä niin ikään uudistuneesta Vitosta. Vianon keulan muotoilu on saanut runsaasti vaikutteita Mercedes-Benzin henkilöautoista. Puskurit, ajovalot ja takaosa on muotoiltu uudelleen, mikä tekee koko auton olemuksesta entistä näyttävämmän ja dynaamisemman.

 

Uudistunut keula 

Vianon etumaskista erottuu kolme lamellia, jotka on maalattu kromilla ja korostettu etuosastaan kromin värisillä listoilla. Maskia kehystävät näyttävät valoumpiot, joiden heijastinpintaa on kasvatettu valotehon parantamiseksi. Kirkaslasiset ajovalot sisältävät päivä- ja sumuvalot.  Kaksoisksenon-ajovalot kääntymis- ja kaarrevaloilla ja led-päiväajovalot ovat saatavana Trend-malliin valinnaisvarusteina. Ambientessa ne ovat vakiona. Viano on saanut myös uudet linjakkaat takavalot, joiden tumma lasipinta kätkee taakseen niin taka- kuin jarruvalot, peruutusvalon ja takasumuvalot sekä suuntavilkun.

Vianossa on hunajakennomainen luja etupuskuri, joka kaikissa varustevaihtoehdoissa on maalattu korin väriseksi. Sama koskee kolmiosaista takapuskuria, joka ulottuu entistä alemmas. Lokasuojat ovat täysin galvanoidut. Taustapeilien kuvakulma on entistä laajakulmaisempi, ja suuntavilkut on integroitu peileihin. Valinnaisena Vianoon saa pysäköitäessä koria vasten taittuvat sivupeilit.

 

Kolme eri koriversiota 

Vianoa on saatavana kolmena versiona. Normaaliversion pituus on nyt 4763 mm ja akseliväli 3200 mm. Keskipitkällä versiolla on mittaa 5008 mm ja akseliväli on 3200 mm. Pisin Viano on 5238 millimetrin mittainen ja akseliväli on 3430 millimetriä. Auton normaalikorkeus on 1875 milliä, eli autolla ajaa vaivatta esimerkiksi parkkihalleihin, autohalliin tai vaikkapa autonpesulinjalle.

 

BlueEfficiency –teknologia vakiovarusteena

Vianon uusiutunut moottorivalikoima takaa auton käyttäjälle entistä taloudellisemmat ja ympäristöystävällisemmät ajokilometrit. Kaikki moottorit täyttävät Euro 5 –päästönormin, ja kulutus sekä CO2-päästöt ovat laskeneet jopa 15 prosenttia.

Vianossa on vakiovarusteena Mercedes-Benzin kehittämä BlueEfficiency –teknologiapaketti, joka sisältää mallista riippuen muun muassa ECO start/stop-pysäytysautomatiikan, latausvirran hallintajärjestelmän, matalan vierintävastuksen renkaat, Eco-ohjaustehostimen pumpun, tehosäädöllisen polttoainepumpun sekä vaihteenvalitsimen opastimen mittaristossa käsivalintaisten vaihteistojen yhteydessä. Säästöratkaisut tuovat jopa 0,2–0,3 litran lisäpolttoainesäästöt 100 kilometrillä (6,6 g CO2/100 km). Taloudellisuutta korostavat myös Vianon pitkät huoltovälit, sillä normaali huoltoväli on kaksi vuotta/30 000 kilometriä.

Vianoon on tarjolla kaksi täysin uutta nelisylinteristä dieselmoottoria sekä V6-vaihtoehto:

Viano CDI 2.0: teho 100 kW (136 hv)/3800 rpm, maksimivääntö 310 Nm/1400–2600 rpm, keskikulutus 7,2 l/100 km ja C02-päästöt 190 g/km, huippunopeus 174 km/h, 0–100 km 14,1 s., Viano CDI 2.2: teho 120 kW (163 hv)/3800 rpm, maksimivääntö 360 Nm/1600–2400 rpm, keskikulutus 7,2 l/100 km ja C02-päästöt 190 g/km, huippunopeus 188 km/h, 0–100 km 12,2 s., Viano CDI 3.0 V6: teho 165 kW (224 hv)/3800 rpm, maksimivääntö 440 Nm/1800–2400 rpm, keskikulutus 8,5 l/100 km ja C02-päästöt 223 g/km, huippunopeus 201 km/h, 0–100 km 9,1 s.

 

Kaikissa dieselmoottoreissa on vakiovarusteena hapettava katalysaattori, hiukkassuodatin ja jäähdytetty pakokaasujen takaisinkierrätysjärjestelmä. Erittäin kestävät solenoidiventtiiilit ja 7-reikäiset ruiskutussuuttimet varmistavat tarkan polttoaineen ruiskutuksen ja. Muuttuvageometrinen turboahdin takaa moottorin tasaisen käynnin ja sen välittömän reagoinnin kaasupolkimen liikkeisiin. Moottorien vääntöalue on erittäin laaja. Kaikkien moottoreiden ruiskutuspaine on 1800 baria.

Viano-malliston nelisylinterisissä moottoreissa on tasapainotusakselit, ja apulaitteiden kuten öljypumpun toiminta on optimoitu polttoaineen säästämiseksi. Vaihteistojen yhteydessä toimitetaan kuusivaihteinen, käsivalintainen ECO Gear –vaihteisto. Ensimmäinen vaihde on lyhyt, kuudes vaihde puolestaan hyvin pitkä, mikä alentaa osaltaan moottorin äänitasoa ja kulutusta. Vaihtoehtona on viisivaihteinen automaattivaihteisto, joka on vakiovaruste Viano 3.0 CDI ja Viano 3.5 -malleissa.

Uudistuneet nelivetovaihtoehdot ovat Viano CDI 2.0 4Matic ja Viano CDI 2.2 4Matic. Niissä on vakiovarusteena aina automaattivaihteisto. Jatkuvalla nelivedolla varustetut 4Matic-versiotkin täyttävät Euro 5 –päästönormin.

 

Uudelleen suunniteltu alusta ja jousitus lisäävät ajomukavuutta

Vianon täysin uudistettu alusta nostaa ajomukavuuden ja turvallisuuden uudelle laatutasolle. Etuakselissa on uudelleen kehitetyt joustintuki ja sen laakerointi, jousituki ja jousilautanen sekä kääntövarret ja kallistuksenvakaajat laakerointeineen. Taka-akselilla on puolestaan uusi jousitus ja iskunvaimennus, uudet takatukivarret sekä kallistuksenvakaajat laakerointeineen.

Vianossa on vakiona matkustusmukavuutta parantava Comfort-jousitus. Alustamuutosten tuloksena ajaminen on entistä tarkempaa ja turvallisempaa. Myös kuljetuskyky on parantunut, sillä mallista riippuen kyytiin mahtuu jopa 100 kiloa enemmän kuormaa kuin aikaisemmin. Vianon suurin sallittu kokonaispaino on noussut 2800–3050 kiloon (aikaisemmin 2770­–2940 kiloa).

Äänieristykseen on kiinnitetty erityistä huomiota. Tasapainotusakselit vähentävät moottorin resonointia ja taka-akselin tehostettu vaimennus matkustamoon kantautuvia rengas- ja tieääniä. Lisäksi matkustamon äänieristystä ja ovien tiivistystä on parannettu.

 

Tuttua turvallisuutta 

Kaikissa Vianoissa on lukkiutumattomat ABS-jarrut, elektroninen jarruvoiman jako EBD, hätätilanteissa vilkkuvat jarruvalot ja tehokkaat levyjarrut jokaisessa pyörässä. Vakiovarusteisiin kuuluvat niin ikään ESP -ajovakauden hallintajärjestelmä, ASR-vetoluistonesto ja BAS-jarrutehostin. Autoissa, joissa on tehdasasenteinen vetokoukku, on myös TSA –perävaunun vakautusjärjestelmä. Lisävarustelistalla ovat esimerkiksi rengaspaineen valvontajärjestelmä ja Parktronic-pysäköintiapu.

Lastenistuinten Isofix-kiinnityskohdat on merkitty selkeästi istuimiin. Molemmilta etuistuimilta löytyvät korkeussäädettävät kolmipisteturvavyöt, turvavöiden esikiristimet ja voimanrajoittimet sekä neljään suuntaan säädettävät pääntuet. Kuljettajan ja matkustajan turvatyynyt ovat vakiovaruste ja lisävarusteina autoon saa sivuturvatyynyt (vakiovaruste Ambiente-malliversiossa) sekä ikkunaturvaverhot. Kaikki matkustajapaikat on varustettu integroiduilla kolmipisteturvavöillä sekä neljään suuntaan säätyvillä pääntuilla.

 

Ylellinen matkustamo himmennettävällä tunnelmavalaistuksella 

Vianon matkustamo on muuttunut entistä ylellisemmäksi ja viimeistellymmäksi. Sekä Trend- että Ambiente-tason autoissa on näyttävä tunnelmavalaistus, joka perustuu kuituvalotekniikkaan. Yksin lattiassa on kuusi valolähdettä, jotka voidaan himmentää auton ollessa liikkeellä. Myös lukuvalot on uusittu, samoin kuin verhoilumateriaalit ja niiden värivaihtoehdot. Vianoon on tarjolla niin käytännöllisiä ja kestäviä kangas- kuin näyttävä Lugano-nappanahkaverhoilukin kolmessa värisävyssä ja viimeisteltynä saksanpähkinäpuulistoilla. Lugano-verhoilu on vakiovaruste Ambiente-tasolla ja saatavana lisävarusteena Trend-tason Vianoon. 

Ennallaan säilytetyn kojelaudan yläosassa on uudet katkaisimet, matkustamon sisävalot ja vaihteenvalitsin on uusittu, ja istuinlämmittimessä on nyt kolme tehotasoa entisen kahden asemasta. Liukuoven kahvan paikka on vaihtunut, ja oven voi avata ja sulkea entistä helpommin. Takaosan ilmastointia ja lämmitystä voi säätää auton monitoiminäytön näppäinten avulla. Kaikkien varusteversioiden vakiovarusteena on nelipuolainen monitoimiohjauspyörä – tuttu Mercedes-Benzin C-sarjasta. Etumatkustajan puolelta löytyy lisäksi 12 V –virtapistoke.

Vianon varustetasot ovat Trend ja Ambiente. Jälkimmäiseen kuuluvat vakiona 5-puolaiset, 17-tuumaiset kevytmetallivanteet ja 225/55 R17 –renkaat aikaisempien 16-tuumaisten asemasta sekä muun muassa kaksoisksenon-valot, led-päiväajovalot ja ajovalopesurit.

Vianoon on saatavana puhelimen Bluetooth-handsfreejärjestelmä sekä cd/dvd-soitin Aux-liitäntöineen. Lisävarusteena tarjolla on puheohjattu Linguatronic-järjestelmä radion, cd-soittimen ja –vaihtajan sekä navigaattorin käyttöä varten.

MN
 
 
 
 

Lue seuraavaksi