Uutiset

Autot

Uudet Vito ja Viano Suomessa

Vianon ja Viton nelisylinterinen moottori on täysin uusi. Tehoversioita perusmoottorista on kolme, jotka Vitoissa ovat 110 CDI 70 kW, 113 CDI 100 kW ja 116 CDI 120 kW. Vianossa on käytössä näistä kaksi tehokkainta versiota. Tehokkain dieselmoottorivaihtoehto on entuudestaan tuttu kolmilitrainen ja kuusisylinterinen 165 kW:n moottori, jonka perässä on vakiona myös entuudestaan tuttu ja suosittu automaattivaihteisto. Automaattivaihteisto on saatavana myös nelisylinteristen yhteyteen lisävarusteena.

Uusi nelisylinterinen rivimoottori täyttää Euro 5 -päästöluokituksen ja sillä on mahdollista päästä Euro 6 -luokkaankin. Päästöjen alentamiseksi on tehty monia teknisiä toimenpiteitä, kuten korkea 1800 baarin ruiskutuspaine ja seitsemänreikäiset ruiskutussuuttimet, poiskytkettävä vesipumppu, sähköisesti hienosäädettävä termostaatti sekä öljynkierron optimointi.

Poikkeuksellista tämän ajoneuvoluokan autoissa on uusissa nelisylinterisissä moottoreissa käytettävät tasapainotusakselit. Kahden tuplanopeutta kampiakseliin nähden pyörivän tasapainotusakselin ansiosta käynti on paitsi tasaista, myös hiljaista. Tasapainotusakselit saavat käyttövoimansa jakopäästä, joka on ratas- ja ketjukäytön yhdistelmä. Jakopää on moottorin takana, millä on saatu etuosan korkeutta pienemmäksi ja siten saatu parannettua jalankulkijaturvallisuutta.

Meluttomuutta ja taloudellisuutta

Uusi kuusivaihteinen Eco Gear -manuaalivaihteisto on suunniteltu varta vasten pakettiautoon ja se on optimoitu polttoaineensäästöä ajatellen. Ensimmäinen vaihde on lyhyt ja kuudes puolestaan pitkä, minkä ansiosta myös äänitaso alenee. Pieni ykkönen auttaa kytkintä kestämään entistä pidempään, varsinkin raskaasti kuormatuissa autoissa, ja sillä voidaan ajaa entistä hitaammin. Nelonen on suora vaihde, joten vaihteistossa on peräti kaksi ylivaihdetta.

Nelivetomallit ovat myös kehittyneet edellisestä mallista. Erityisesti ajomukavuus ja äänettömyys ovat parantuneet aikaisemmasta mallista.

BlueEfficiency-teknologia on Vianossa ja Viton henkilömalleissa vakiona tehtaalla, mutta Suomen mallistossa myös pakettiautoissa. Mallista riippuen paketti sisältää start/stop-automatiikan, latausvirran hallintajärjestelmän, matalan vierintävastuksen renkaat, Eco-ohjaustehostimen pumpun, tehosäädöllisen polttoainepumpun sekä vaihteenvaihdon opastimen mittaristoon. Näillä ratkaisuilla saadaan 0,2-0,3 litran polttoainesäästö sadalle kilometrille.

Uusi alusta ja ulkonäkö

Sekä etu- että takajousitus ja pyöräntuenta on suunniteltu pitkälle uudelleen. Suunnittelun tavoitteena on ollut parantaa niin mukavuutta kuin turvallisuutta, mutta myös äänitasoa on saatu alennettua uuden alustan ansiosta. Myös kuljetuskyky on parantunut ja kyytiin sopii nyt mallista riippuen jopa 100 kg enemmän kuormaa kuin aiemmin. Vianossa ja Viton henkilökuljetusmalleissa on matkustusmukavuutta parantava Comfort-jousitus vakiona ja pakettiautoihin se on saatavana lisävarusteena.

Ulkonäkö on muuttunut niin edestä kuin takaa. Etuilmeeseen vaikuttavat uudet valot ja etupuskurit, jotka ovat Vianossa ja Vitossa erilaiset. Ajovalojen lisäksi uusien valoumpioiden kirkkaan lasin alla ovat huomiovalot. Sukunäköä on erityisesti Mercedes-Benz-henkilöautojen suuntaan.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi