Uutiset

Autot

Ulkoiseen varusteluun täydennystä – Veprolta vetokoukut ja askelmat ammattiautoihin

Vepron tuotevalikoima on suunnattu ammattilaisille ja pääasiassa muuhun kuin henkilöautokaluston. Tästä syystä laatu- ja kestävyysvaatimukset ovat korkealla. Veprolla valmistetaan itse muoviosat ja pitkälle niissä tarvittavat metallikiinnikkeet. Tuontitarjontaa ovat metalliset osat, kuten helmaputket ja valoraudat. Näissä laatuvaatimukset ovat yhtä lailla korkealla, joten niiden toimittajan valintaan on käytetty aikaa ja vaivaa. Näitä Veprolle toimittaa virolainen Metec, joka tekee muun muassa osatoimituksia autoteollisuudelle. Noin 250 henkilöä työllistävä tehdas on tunnettu korkeasta laadustaan ja se tekee esimerkiksi tuotteita sairaalakäyttöön.

Ajoneuvojen lisävarusteet ovat merkittävä osa Metecin tuotantoa. Ne ovat huolellisesti suunniteltuja ja niihin on haettu tavallisesta poikkeavia ratkaisuita. Esimerkiksi valorautojen, jotka ovat luonnollisesti alle 3 500 kg:n painoluokan autoja varten e-hyväksyttyjä, kiinnitykseen on Metec kehittänyt oman patentoidun tavan, jolla kiinnikkeet asennetaan tukevasti runkoon.

Omien kiinnikkeiden ansiosta raudat ovat tukevia joka suuntaan, myös pystysuuntaan, eivätkä pääse värisemään ja sen kautta valokuvio pysyy hyvänä. Kiinnitystuet toimivat myös ratkeamisosina, eli ”sulakkeina” törmäystilanteessa, jolloin kiinnitysraudat antavat ensimmäisenä periksi. Usein törmäyksen korjaukseen riittääkin kiinnityskappaleiden uusinta. Metecin toimintaperiaatteisiin kuuluu myös varaosien toimittaminen ja rakenteet ovat sellaisia, että niitä voidaan korjata myös osittain.

Tukevasta rakenteesta huolimatta asennusaika ei ole juurikaan pidempi kuin yleisesti käytetyllä tavalla valmistetuilla valoraudoilla. Metecillä panostetaan myös asennuksen helppouteen. Tästä on hyvänä esimerkkinä pari vuotta sitten lanseeratut raskaan kaluston valotelineet, joissa on johdotukset valoja varten valmiina. Näin asennusaika lyhenee ja jäljestä tulee siistiä ja huoliteltua.

Vetokoukut uutta tarjontaa

Vepron ja Metecin yhteistyö on jatkunut jo pitkään. Kolme vuotta sitten yhteistyö syveni siten, että Metec valmisti ensimmäiset osat varta vasten Veprolle. Nämä pakettiautojen takaovelle tarkoitetut puskurinsuojat on valmistettu rosterista ja ne on tarkoitettu suojaamaan puskuria naarmuuntumiselta lastinkäsittelyn yhteydessä. Suojat suunniteltiin automallikohtaisesti siten, että ne sopivat täydellisesti paikalleen ja kiinnitys tapahtuu pitkälti valmiisiin kiinnityspisteisiin.

Metec on kehittänyt vetokoukkuja pakettiautoluokan autoihin. Vepro on seurannut kehitystyötä mielenkiinnolla ja nyt, kun vetokoukkumallisto täydentyy helmikuun aikana kattamaan kaikki tavallisimmat automallit, ottaa Vepro ne valikoimiinsa. Metecin valmistamissa vetokoukuissa korkeudensäätömahdollisuus on toteutettu puskurin takana piilossa, joten eri korkeusvaihtoehdot eivät erotu ulospäin ja siten asennuksesta tulee siisti.

Vetokoukku on Vepron toiminta-ajatuksen mukaisesti kokonaisvaltainen tuote, joka on mahdollisimman helppo myös asentaa. Metecillä on myös oma vetokoukun sähkösarja, jolla voidaan perävaunuun viedä sähköt can-väylällä varustetuista ajoneuvoista standardin mukaisesti. Vetokoukkujen pinnoituksessa Metec käyttää samanlaista pinnoitusmenetelmää, kuin mitä käytetään raskaan kaluston runkopalkeille seitsemän vuoden ruostumattomuustakuulla.

Vetokoukkuihin on saatavana lisävarusteena askelma, jota on tarjolla kahtena eri leveytenä: 0,6 metriä ja 1,2 metriä leveät mallit. Kiinnitys tapahtuu vetokoukun kiinnityksen alle, joten astinlauta käy muidenkin valmistajien vetokoukkuihin lisävarusteeksi, jos vain niissä käytetään samaa standardoitua kiinnityspulttiväliä. Askelma helpottaa huomattavasti kulkua tavaratilaan ja tekee osaltaan kuljettajan työstä entistä turvallisempaa.

Kattava verkosto

Vepron tuotteilla on Suomessa kattava jakeluverkosto. ”Meillä on 450 jälleenmyyjää ympäri Suomea: korirakentajia, auto- sekä varaosaliikkeitä ja niin edelleen”, kertoo toimitusjohtaja Teemu Saarinen. ”Pystymme tarjoamaan kokonaisvaltaisen varustelun auton ulkopuolelle ja siinä käytämme apuna Metecin laadukkaita tuotteita täydentämään omaa valmistustamme. Laatu Metecillä on vakuuttanut asiakkaat – joka kerran kokee Metec-laadun, haluaa sitä jatkossakin. Saamme kokonaisuudesta myös hinnaltaan kilpailukykyisen, johon vaikuttaa muun muassa asennuksen helppous.”

www.vepro.fi

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi