Uutiset

Autot

Tyylikäs keskivuoderatkaisu – Rapido 691

Rapido-matkailuautoissa tunnusomaista ovat tyylikkyys sekä käytännölliset ja kodikkaat tilaratkaisut. Uudessa 691-mallissa mukavuus ja väljyys korostuvat keskivuoteella varustetussa, kunnollisella ovella erotettavissa olevassa makuuhuoneessa. Auto on 40 senttimetriä pidempi kuin mallisarjan aikaisempi keskivuoderatkaisu 690, jossa on myös erilliset käymälä- ja suihkutilat. Suihkutila 690-mallissa on sijoitettu auton perälle vuoteen viereen, joten sänky ei siinä ole aivan keskellä autoa.

Lisämitta 691-mallissa on hyödynnetty sijoittamalla erilliset käymälä- ja suihkutilat keskelle autoa. Ratkaisun ansiosta parivuode on nyt aivan keskellä autoa ja siten molemmilla puolilla vuodetta on samankokoiset hyvät kulkutilat sekä yöpöydät. Takakulmat on hyödynnetty sijoittamalla niihin tankokaapit ja vuodepöytien kansien alla on säilytystilat.

Käynti sekä suihku- että käymälätilaan on makuuhuoneesta. Molemmissa on suhteellisen väljät tilat, mikä luo ylellisyyttä. Ainoastaan suihkutilan oviratkaisun roiskeveden pitävyys mietitytti, sillä alareunassa oleva tuuletusrako vaikuttaa varsin suurelta. Vastakkaisilla puolilla autoa olevat tilat muodostavat kapean käytävän, johon on tehty oikea kokopuinen välioviratkaisu, jolloin takaosaan muodostuu muusta tilasta erotettava makuuhuone.

Oleskeluryhmä viidelle

Toiset kaksi vuodepaikkaa syntyvät etuosan oleskeluryhmästä teleskooppisesti laskettavan pöytätason avulla. Tämän vuoteen koko on 2,1 x 1,05 metriä. Oleskeluryhmässä on viisi istuinpaikkaa, joista kaksi syntyy kääntämällä kuljettajan ja etumatkustajan istuimet taaksepäin. L-mallinen sohva mahdollistaa useammankin sopuisan istumaan pöydän ääreen. Etuistuimien lisäksi kahdella paikalla on turvavyöt, eli auto on rekisteröity neljälle ja kaikille on siis myös vuodepaikat.

Verhoilut ovat tyylikkäät kaksiväriset ja toteutettu Moderna-kankaalla. Harmony-kalusteiden kanssa sointuvat värit miellyttävät vaativaa asiakaskuntaa. Vaaleat värit ja isot kattoikkunat tekevät autoon valoisan ja rauhallisen tunnelman.

Tarpeellisin varustein

Oikealla puolella autoa ulko-oven vieressä on asennusvalmis paikka taulu-televisiolle. Siellä television saa siististi piiloon liukuoven taakse ja sen alapuolella on 150-litrainen jääkaappi pakastinlokerolla.

Kulmakeittiö sijoittuu auton keskelle makuuhuoneen ja oleskeluryhmän väliin. Kolmiliekkinen liesi ja tiskipöytä ovat auton vasemmalla puolella. Kansilla varustetut liesi ja kaatoallas antavat lisää työtilaa ja käryt poistuvat liesituulettimen kautta. Keittiön yleensä hankalasti hyödynnettävä kulma on tässä ratkaisussa hyödynnetty lämmityslaitteen sijoituspaikaksi. Rapidolla on tutkittu optimaalista lämmittimen sijoituspaikkaa ja on todettu tasaisimman tuloksen aikaansaamiseksi parhaan paikan olevan juuri keskellä autoa.

Vakiovarusteena tässä mallissa on Truma Combi 4 -lämmitin, mutta Best Caravan tilaa automaattisesti Suomeen autot tehokkaammalla Truma Combi 6 EH -lämmittimellä. Muita valmiiksi mietittyjä lisävarusteita ovat ohjaamon pimennysverhot, hyttysovi, asunto-osan mattosarja sekä turvallisuutta parantava etumatkustajan turvatyyny. Hintaa autolle kertyy näillä varusteilla noin 60 000 euroa. Lisävarusteita on toki tarjolla huomattava määrä lisääkin.

Fiat-alusta levitetyllä raidevälillä

Alusta on Fiat Ducato 2.3 JTD manuaalivaihteistolla, joka on hyvin tyypillinen ja hyväksi havaittu ratkaisu matkailuautoihin. Automaattivaihteistokin on tähän malliin saatavissa, mutta silloin on valittava kolmilitrainen, 160 hevosvoimainen moottori. Fiat-alustaa Rapido-autoissa on parannettu levittämällä takana raideleveyttä 190 mm, joka siten on 1980 mm. Tällä on saatu erinomainen vakaus ja siten miellyttävä ajettavuus eikä se ole pahaksi turvallisuudellekaan. Malli 691, samoin kuin 690-mallikin, on saatavana vahvistetulla alustalla ja kuorma-autoksi luokiteltuna versiona, jolloin kokonaispaino on 4,25 tonnia. Mainittakoon vielä, että tämän vuoden malleissa on vakiovarusteena tasanopeussäädin.

www.bestcaravan.fi

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi