Uutiset

Autot

Työvaatteilla on väliä

Topper Uniform on vuonna 1983 perustettu, johtava suomalainen työ- ja virkavaatteiden valmistaja. Yrityksen omistaa kaksi varsinaissuomalaista naista: toimitusjohtaja Hanna Laine ja projektijohtaja Mia Ruusumo, ja se työllistää 18 tekstiili- ja vaatetusalan ammattilaista Liedossa. Lisäksi yrityksellä on toimipiste Vantaan Fashion Centerissä. Siellä työskentelee yksi työntekijä. Topperilla on myös oma tehdas Viron Viljandissa. Se työllistää 26 ompelijaa. Kyselimme Topperin asiantuntijoilta usein liian pienelle merkityksille jäävästä, mutta tärkeästä työvaatteiden roolista jokapäiväisissä työtehtävissä.

Työvaatteiden kestävyyden ja sitä kautta vastuullisuuden merkitys? Miten vastuullisuus saavutetaan?

Vastuullisuus on tällä hetkellä tekstiili- ja vaatetusalan kuuma peruna. Vaatteiden ylituotannosta, alkuperästä ja käytöstä sekä kierrätyksestä puhutaan mediassakin jollei päivittäin, niin ainakin lähes viikoittain.

Topperissa toiminnan ohjenuorana on rehti suomalainen maalaisjärki: teemme asioita, jotta voisimme taata valmistamillemme vaatteille mahdollisimman pitkän elinkaaren ja tuottaa näin vähemmän vaatteita maailmaan. On kuitenkin hyvä muistaa, että työvaatetta käytetään usein jo kuukauden aikana enemmän kuin tavallista vapaa-ajanvaatetta.

Valmistamme tuotteita siihen tarkoitukseen, johon ne on suunniteltu ja ohjaamme asiakkaitamme erilaisin toimenpitein valitsemaan itselleen oikeanlaiset ja oikeankokoiset vaatteet sekä käyttämään tuotteet loppuun niin kauan kuin ne ovat käyttökuntoisia. Näin pyrimme välttämään ylituotantoa ja minimoimaan vaatehävikkiä. Toimimme aina tiiviissä yhteistyössä asiakkaan kanssa ja kerromme avoimesti, miten hän voi tilauksellaan vaikuttaa tekstiili- ja vaatetusalan vastuullisuuteen.

Näkemyksemme mukaan vastuullisuuden täydellinen saavuttaminen ei varmasti koskaan uuden tuotannon kyseessä ollessa ole mahdollista, mutta kohti parempaa ja vastuullisempaa tulevaisuutta voidaan edetä pienin ja määrätietoisin askelin.

Vastuullisuuden kasvattaminen on pitkä prosessi, jossa jokainen valmistaja tekee omat valintansa. Topperissa tällaisia ovat seuraavat asiat:

• Työvaatteiden valmistus vain tarpeeseen

• Yksi isompi tuotantoerä ja toimitus monen pienen sijaan

• Aikaa kestävät, helposti muunneltavat ja täydennettävät mallistot

• Ammattitaitoinen suunnittelu: vaatteiden toimivuus juuri siinä työssä, jota varten ne on tehty

• Huippumateriaalit: kestävyys, suojaavuus

• Kankaiden ja tarvikkeiden alkuperän selvittäminen mahdollisimman tarkoin

• Vastuullisten materiaalien hyödyntäminen aina, kun se on mahdollista

• Laadukas valmistus lähialueilla

• Tuotteiden kierrättäminen, kun ne ovat tulleet käyttöikänsä päähän.

Pyrimme ohjaamaan asiakkaitamme toimimaan edellä mainittujen periaatteiden mukaisesti. Tällöin asiakas hyötyy ammattitaidostamme parhaalla mahdollisella tavalla ja voi keskittyä itse oman työnsä keskeisiin kysymyksiin.

Työvaatteiden huollon merkitys ja huollon toteuttaminen?

Vuosikymmenten kokemus työvaatteiden valmistajana on osoittanut, että yksi olennaisimmista asioista, joilla voi vaikuttaa työvaatehankintojen vastuullisuuteen on jo hankituista työvaatteista huolehtiminen asianmukaisella tavalla. Vaatetta suunniteltaessa lähdetään aina siitä, että vaatetta huolletaan materiaalille soveltuvien ohjeiden mukaisesti. Esimerkiksi liian lämpimässä lämpötilassa peseminen kuluttaa vaatetta nopeammin. Oikeanlainen vaatehuolto ei ole monimutkaista tai vaadi sen ihmeempiä kikkoja. Arkijärjellä pärjää pitkälle vaatehuollossakin.

• Noudata pesuohjetta & tutustu oman pesukoneesi tarjoamiin pesuohjelmiin

• Käytä nestemäistä pesuainetta: hankaus vähenee

• Pese täysiä koneellisia: vaatteet hankaavat toisiaan vähemmän ja kuluvat vähemmän

• Pese matalassa lämpötilassa, linkoa lyhyesti

• Jos vaatteessa on vain vähän likaa, poista tahrat paikallisesti ja tuuleta vaate

• Pese vaatteet vain silloin, kun ne ovat oikeasti likaisia

• Käytä vaatteiden alla aluspaitaa tai -toppia

• Sulje ketjut ja tarrat, kun peset vaatteen

Oikeanlaisen huollon ohella yhtä tärkeää on valita oikean kokoiset vaatteet. Vaatekoko muuttuu iän ja elämän mukanaan tuomien muutoksien myötä. Sopivan kokoinen vaate tuntuu mukavalta päällä, ei kiristä eikä purista mistään. Liian pieni vaate on jatkuvassa jännitteessä, jolloin saumat ja vetoketjut ovat kovalla koetuksella.

Topperin kokonaispalvelut?

Asiakkaat, joiden kanssa olemme päässeet tekemään kokonaisvaltaista yhteistyötä työvaatetoimituksissa, ovat olleet meihin erittäin tyytyväisiä. Haluaisimmekin alleviivata, että työvaatteiden hankinta, jos se halutaan tehdä vastuullisesti, on prosessi, johon kannattaa kiinnittää huomiota. Tällöin syntyy yleensä pitkällä aikavälillä myös merkittäviä kustannussäästöjä, kun joka asiaa ei tarvitse aloittaa joka kerta alusta. Kaikki Topperin valmistamat vaatteet suunnitellaan Suomessa, joten tekemällä meidän kanssamme yhteistyötä, tukee myös kotimaista työtä.

Tarjonta taksinkuljettajille, bussikuskeille ja muille autoilijoille?

Työvaate on tärkeä osa myönteisen asiakasmielikuvan luomista, koko ammattikunnana arvostusta ja hyvää asiakaspalvelua. Se luo asiakkaalle luotettavan ja turvallisen ilmapiirin ja vahvistaa samalla yrityksen tunnettavuutta. Siisti, huoliteltu ja ryhdikkäästi pukeutunut työntekijä on yrityksen paras käyntikortti.

Olemme suunnitelleet taksin- ja bussinkuljettajille sekä muille autoilijoille oman AJO-malliston, josta löytyy toimiva työvaatekokonaisuus monenlaiseen asiakaspalvelutyöhön autoilualalla. Suunnittelussa on otettu huomioon työssä tarvittavat liikeradat, tarpeellisten taskujen ja muiden yksityiskohtien määrä, työn vaatteilta edellyttämät kestävyysvaatimukset sekä tietenkin tyylikäs ja huoliteltu yleisilme. Koko mallisto on saatavilla suoraan verkkokaupastamme: https://topper.fi/ajo-by-topper/

Lue seuraavaksi