Uutiset

Autot

Tulevaisuuden autoa ei aja kuljettaja

Visiot automaattisesti liikkuvista autoista eivät ole enää kovin kaukaisia, sillä Continental-konsernin mukaan jo kahdenkymmenen vuoden kuluttua auton kuljettaja voi jättää itse ajamisen automaatin hoitoon ja ainoastaan nauttia matkasta.
Autonrenkaistaan tunnettu Continental-konserni tekee paljon työtä myös muilla autoteollisuuden aloilla ja kehittää uudenlaisia tapoja liikenneturvallisuuden parantamiseen. Yksi näistä uusista innovaatioista on automaattikuljettaja: konsernin näkemyksen mukaan auton liikkuminen tulee jo lähitulevaisuudessa olemaan täysin automatisoitua.
”Saimme kaksi vuotta sitten ensimmäisenä autoalan toimijana luvan testata automatisoitua ajamista yleisessä liikenteessä Nevadan osavaltiossa Yhdysvalloissa”, kertoo Continental-konserniin kuuluvan Continental Rengas Oy:n toimitusjohtaja Pauli Mikkola.

Tuotekehitystyötä on tehty jo pitkään

Parin vuoden kuluttua, vuonna 2016 auto liikkuu osittain automaattisesti 30 kilometrin tuntivauhtiin asti, mutta kuljettaja on ajamisessa edelleen pääosassa. Vuonna 2020 teknologia on kehittynyt jo niin pitkälle, että kuljettajan on tarpeen osallistua auton etenemiseen vain hetkittäin.

Vuonna 2025 autojen liikkuminen on täysin automatisoitua eikä kuljettajan tarvitse puuttua auton liikenteessä etenemiseen lainkaan. Autojen välinen kommunikointi on niin pitkälle kehittynyttä, että liikennevaloista voidaan luopua.
”Olemme varmoja, että automatisoitu liikenne on tärkein yksittäinen tekijä turvallisen, ympäristöystävällisen, tehokkaan ja mukavan liikkumisen varmistamisessa”, linjaa Mikkola, jonka mukaan automatisoinnin ansiosta tieliikenteessä loukkaantuneiden ja kuolleiden määrä tulee vähenemään tulevaisuudessa merkittävästi.

Lue seuraavaksi