Uutiset

Autot

Tuleva suosikki myös nelivetona – Volkswagen Caddy 4MOTION

Ainakin aluksi Caddy 4MOTION saadaan vain suositun 1,9-litraisen, 77 kW tuottavan TDI-moottorin ja 6-nopeuksisen käsivalintaisen vaihteiston yhteyteen. Vääntöä moottori tuottaa 250 Nm kierrosluvulla 1900 1/min. Kulutus on pakettiautoversiolla 6,6 l/100 km (CO2 172 g/km) ja henkilöautoversioilla 6,7 l/100 km (176 g/km).

Hyötyautopuolella kysyntää saattaisi löytyä DSG-automaattivaihteistolla varustettuihin versioihin ja mahdollisesti yksityiskäyttöisten henkilöautojen osalta bensiinimoottorivaihtoehdolle. Tulevaisuus näyttää malliston laajentumisen, mutta useimmille tämä kokonaisuus lienee sopiva yhdistelmä taloudellisuutta ja tehoa.
Kaikilla pyörillä vetävien mallien vakiovarustukseen kuuluu mallisarjan mukaisen varustuksen lisäksi aina mäkilähtöavustin, ajovakaudenhallinta (ESP), partikkelisuodatin (DPF) sekä monitoiminäyttö.

Caddyn etuosa on samanlainen kuin tila-auto Volkswagen Touranissa. B-pilarista taaksepäin alkaa merkittävät erot käytännöllisempään ja kantavampaan suuntaan: sivuliukuovi, jäykkä taka-akseli ja lehtijouset. Nelivetoisuus ei juurikaan muuta Caddyn ulkonäköä; maavara ja lastauskorkeus ovat suurin piirtein samat. Voimansiirron ratkaisun ansiosta se ei vie tilaa auton sisätiloista.

Uusinta nelivetotekniikkaa

Caddyn neliveto toimii automaattisesti tarpeen mukaan, mitään erillisiä kytkimiä ei ohjaamossa ole. Itse nelivetojärjestelmä perustuu neljännen sukupolven Haldex-kytkimeen. Sama järjestelmä on käytössä muun muassa Volkswagenin kaupunkimaasturi Tiguanissa.

Elektronisesti ohjattu kytkin jakaa voimaa akseleiden kesken. Tämä järjestelmä ei tarvitse liikettä, kuten vanhat järjestelmät, välittääkseen voimaa taakse, vaan jokapyöräveto on käytettävissä heti liikkeellelähdössä. Tavallisesti voima ohjautuu pääasiassa etupyörille (95/5 %) ja käytös enemmän etuvetoisen kaltaista, mutta tarvittaessa teho jakautuu enemmän taka-akselille, suurimmillaan tasan etu- ja taka-akselin kesken.

Ulkomitat eivät lupaa parempia maasto-ominaisuuksia 4MOTIONille etuvetoiseen nähden, mutta toki nelivedolla kaikkien vetävien pyörien ansiosta pääsee pahempiin paikkoihin. Akseliväli on normaalimittaisissa sama ja maavara nelivedossa on jopa muutaman millimetrin pienempi kuin etuvetoisessa. Etenemiskykyä löytyy selvästi enemmän.

Nelivedon mäennousukyky on 31 astetta, lähestymiskulma edessä 15 ja takana 23 astetta.
Vaunun veto on varmasti yksi syy hankkia 4MOTION-Caddy. Kaikilla versioilla suurin perävaunumassa on 1500 kg ja jarruttomana täysi 750 kg. Kantavuutta on itse autolla pakettiautona 578-720 kg varustelusta riippuen ja tavaratilaa 3,2 kuutiometriä.

Pakettiauto-Caddyyn nelivetoisuus tekee 4000 euroa lisähintaa, 4MOTIONin alkaen-hinnan asettuessa näin ollen nykyisellä verotusjärjestelmällä 30 400 euroon. Uuden autoverolain astuessa voimaan 1.4. hinta putoaa noin 27 000 euroon. Henkilökuljetusmalli Caddy Life 4MOTION maksaa 30 900 euroa. 4MOTION-Caddyjen myynti ja toimitukset ovat jo alkaneet.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi