Uutiset

Autot

Toyota Hiace 2.5D-4D 117 Pegabus – takavetoista henkilökyytiä

Useimmiten Toyota Hiace saa tavaratilaansa vaneroinnin, jonka jälkeen alkaa taival työkalujen ja rakennusmateriaalien kuljettamisella työmaalta toiselle. Toisaalta Hiacen koeteltu rakenne ja luotettavuus yhdessä muiden ominaisuuksien kanssa tekevät siitä kiinnostavan vaihtoehdon myös henkilöliikenteeseen. Nykyisin kaikki Hiacen bussiversiot rakennetaan kotimaassa, jolloin varustelussa huomioidaan talvisten olosuhteiden tuomat haasteet. Yksi Toyotan hovihankkijoista suomalaismarkkinoilla on pitkän linjan korivarustaja, Tamlans Oy.

Tonniluokassa lähestulkoon ikonin asemaan noussutta, 1990-luvulta peräisin olevaa perusrakennetta uudistettiin edellisen kerran pari vuotta sitten parantamalla ohjaamon äänieristystä ja varustetasoa. Samalla ulkokuoreen tuotiin ripaus ylellisyyttä.

Hiacessa käytetään aina 2,5-litraista D-4D-common rail-konetta, joka on tarjolla 95- ja 117-hevosvoimaisina vaihtoehtoina. Pikkubussiaihiossa on aina tuo tehokkaampi, 117 hevosvoiman vaihtoehto, jonka maksimivääntömomentti on 294 Nm. Voima välitetään vetävälle taka-akselille viisiportaisen manuaalivaihteiston kautta. Takavetoisten mallien ohella valikoimassa on myös nelivetoisia vaihtoehtoja. Maahantuojan mukaan vetotapojen markkinaosuudet jakautuvat Suomessa suurin piirtein puoliksi.

Ohjaamossa ajetaan

Kulkuväylä kuljettajan työpisteeseen on rakenteen iästä huolimatta varsin onnistunut. Ovi aukeaa riittävästi ja askeljako portaikossa on jalalle sopiva. Kuljettajan istuin yllättää mukavuudellaan, vaikka sivuttaistukea istuin ei parhaalla mahdollisella tavalla tarjoakaan. Säätövaraa löytyy pituussuunnan ohella myös korkeussuunnassa, erikseen etu- ja takareunasta. Eturivin kahdelle istuimelle on kummallekin omat lämpökatkaisijat, jotka molemmat sijaitsevat kuljettajan käden ulottuvilla molemmin puolin ohjauspyörää.

Lattialta löytyvä vaihdekeppi ja keskellä kojelautaa sijaitseva lämmönsäätökeskus liukuvipuineen herättävät jo nostalgisia ajatuksia. Kojelautanäkymä on hyvin yksinkertainen ja konstailematon harvalukuisine kytkimineen.

Kojelaudasta löytyy myös ”Power heating”-kytkin, joka nostaa moottorin pyörimisnopeutta lämmitystehon kasvattamiseksi. Jäähdytysnesteen lämpenemistä nopeutetaan myös ohjaamalla neste hammashihnavetoisen kitkaelementin läpi. Power heating-toiminto kytkeytyy toiminnasta automaattisesti jäähdytysnesteen lämpötilan noustua riittävälle tasolle. Matkustamon kaksinopeuksinen lämmityslaite kytketään toimintaan kojelaudasta löytyvän katkaisijan avulla.

Ajoneuvon paperit ja muut matkassa pidettävät vermeet on mahdollisuus varastoida joko kannelliseen ja varsin syvään etukonsolin lokeroon tai vaihtoehtoisesti ovitaskuihin. Varsin tukeva ja seikkaperäinen ohjekirja opastaa ajoneuvon oikeaan käyttöön, joskaan automiehet eivät tunnetusti ole lukumiehiä. Heitä varten ohjekirjan kaverina on kätevä pikaopas, joka kertoo olennaisimmat asiat kuten lämmityslaitteen käytön, kojetaulun kytkimet ja tankkaukseen liittyvät seikat.

Tilaa ihmisille ja laukuille

Tamlansin käsittelyyn päätyvät bussiaihiot saapuvat maahan peltiverhottuina pakettiautoina, eli sisutustyö ikkunoineen on täysin kotimaista työtä. Kaikissa Tamlansin varustamissa autoissa käytetään kaksikerroslämpölaseja, jotka takaavat huurteettoman matkanteon myös pakkaskausilla. Koeajokin valmistumisen jälkeen valmistaja on vaihtanut lasien sävyn aavistuksen tummempaan suuntaan.

Matkustamoa tarkastellessa huomio kiinnittyy ensimmäisenä viimeistelyn korkeaan tasoon. Lähestulkoon kaikki peltipinnat on verhoiltu, mikä lisää viihtyvyyden ohella myös lämmöneristävyyttä. Pehmeiden materiaalien ansiosta myös melutaso on saatu pudotettua varsin alhaiselle tasolle.

Matkustamossa on kuusi pikakiinnitettävää yksittäisistuinta integroiduilla kolmipisteturvavöillä. Istuimet ovat mukavuudeltaan hyvää keskitasoa, joskin istuintyynyjen soisi olevan hiukan pidempiä. Kaikissa istuimissa on erittäin suuri kaltevuuden säätömahdollisuus sekä reilu pituussäätövara, jonka ansiosta jalkatilaa voidaan kasvattaa istuimien sijaitessa vastakkain. Pikakiinnityksen ansiosta keskimmäinen istuinrivi voidaan kääntää, jolloin kaikki matkustajat istuvat kasvot eteenpäin.

Yksi pikkubussien yleisistä ongelmista on tavaratilan pieneksi jäävä koko. Tämänkertaisessa koeajokissa tätä ongelmaa ei ole, sillä pituudeltaan 115 sentin tavaratila imaisee sisäänsä Hiacen matkustajien normaalit matkatavarat vaivatta, mikä on kiistaton etu esimerkiksi lentokenttien lähellä toimittaessa. Istuimien pikakiinnityksen ansiosta tavaratilan kokoa voidaan kasvattaa helposti istuimet irrottamalla.

Matkustamon ja tavaratilan valaistus hoidetaan kahdella kattoon asennetulla perinteisellä valaisimella. Nämä tarjoavat riittävän valaistuksen kuormausta ja purkausta varten, joskaan tunnelmanluojiksi niitä ei voi luonnehtia.

Vankka peruskuljetin

Moottorista kantautuu korviin varsin tuttu Hiace-sävel virta-avainta käännettäessä. 2,5-litrainen voimala on pirteän oloinen matkakumppani. Lattialta löytyvä vaihdekeppi osoittautuu käytössä täsmälliseksi ja toimivaksi ratkaisuksi. Vaihteisto onkin ensimmäinen seikka, missä Hiace antaa kilpailijoilleen etumatkaa. Tarjolla ei ole automaattia eikä automatisoitua vaihteistoa, joita pikkubussin ostajat usein pitävät yhtenä tärkeänä valintaa ohjaavana tekijänä.

Tämän koeajokin etenemiskyky lepäsi ainoastaan takarenkaiden varassa, mikä ei suomalaista talviajoa ajatellen ole se kaikkein paras vaihtoehto. Varsinkin tyhjänä ajettaessa kevyt takapää yritti hakea mieleisiään ajolinjoja vuoroin oikealta, vuoroin vasemmalta. Menoa tasoittavaa ajonvakautusjärjestelmää ei tähän vaihtoehtoon ole saatavilla edes lisähintaan. Yksi vaihtoehto on valita jokaisesta nurkasta raapiva nelivetomalli, joka tosin nakertaa polttonestetaloutta ja kasvattaa kääntöympyrää.

Tavara-autoissa tuo takaveto menee, varsinkin jos auton käyttäjänä on rakennusalana ammattilainen, joka käyttää ajokkiaan liikkuvana työkaluvarastona. Silloin vetäville pyörille saadaan enemmän pitoa menoa vakauttamaan.

Henkilökuljetuksissa pidon katoaminen aiheuttaa huomattavasti enemmän sutinaa. Sivuttain kulkeva henkilökuljetin ei varmastikaan lisää turvallisuuden tunnetta matkustajien joukossa.

Vuosikymmenten saatossa Hiacesta on muodostunut kansan mielipiteet jakava kuljetin, johon kilpailevia vaihtoehtoja verrataan. Hiace on hankintahinnaltaan edullinen, sen käyttökulut ovat luotettavuuden ansiosta kohtuulliset jälleenmyyntiarvon pysyessä korkeana varsinkin omakotirakentamisen ollessa kiivaimmillaan. Näiden seikkojen valossa Hiace on todellinen järkiratkaisu. Toisaalta vanhahtava ulkomuoto yhdessä lukuisten mukavuus- ja turvavarusteiden puutteiden kanssa kääntävät katseet kilpaileviin vaihtoehtoihin. Tästä huolimatta valinta tehdään usein järkisyiden perusteella.

Tekniset tiedot

moottori

2,5 D-4D

nelisylinterinen, ahdettu

yhteispaineruiskutus

tilavuus 2,494 l

teho 86 kW (117 hv) /3600 r/min

vääntömomentti 294 Nm/ 1600-2400 r/min

vaihteisto

5-portainen manuaalivaihteisto

alusta

edessä kolmiotukivarret, vääntösauvajouset, kallistuksenvaimennin

takana kierrejouset tukivarsin

edessä tuuletetut levyjarrut

takana rumpujarrut

mitat ja massat

pituus 5240 mm

leveys 1800 mm

korkeus 1995 mm

akseliväli 3430 mm

omamassa 2200 kg

kokonaismassa 3000 kg

pv massa jarruitta 6750 kg

jarruin 2000 kg

koeajoauton hinta varusteineen ja veroineen noin 46 774 euroa

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi