Uutiset

Autot

Tilataksit suosiossa, esteettömyys kilpailuetu

Esteettömän taksin prototyyppinä tietyllä tapaa voidaan pitää Carsportin Caddy-muunnosta, sillä ensimmäinen esteetön auto oli tällainen. Ratkaisu tuli markkinoille syksyllä 2008 ja sitä on kehitetty eteenpäin siitä lähtien. ”Kun volyymi kasvaa, tuote kehittyy”, toteaa Juha Jonasson. ”Viime vuonna teimme jo 80 Caddyä ja tänä vuonna määrä tulee olemaan lähellä sataa. Kun autoja tehdään näinkin paljon, saamme paljon asiakaspalautetta ja tuote hioutuu yhä paremmaksi.”

Vielä viisi vuotta sitten Carsport oli pelkästään Volkswagen Transporterin varusteluun erikoistunut merkki. Uusiin tiloihin Ylöjärvelle muuton jälkeen mallivaihtoehdot ovat kasvaneet viiteen. Volkswagen Crafterin tuotanto alkoi heti Ylöjärvelle muuton jälkeen ja Caddy tuli seuraavana vuonna. Monimerkkitaloksi Jonasson muuttui Mercedes-Benz Sprinterin varustelujen myötä kesällä 2010 ja Vito tuli Carsport-varustelujen piiriin alkuvuodesta 2012.

”Markkinat ovat kehittyneet siten, että asiakkaat hankkivat nykyään tarkoituksiinsa parhaiten sopivan kokoisia autoja, kun aiemmin Transporter-kokoluokka oli ylivoimainen. Siksi myös me olemme laajentaneet tarjontaamme vastaamaan asiakkaiden tarpeita”, sanoo Ari Jonasson.

Rekisteröinnit kasvussa

Tilataksit näyttävät rekisteröintitilastojen valossa olevan kasvavassa suosiossa parin vuoden paikallaanolon jälkeen. Kuluvan vuoden alun tilataksirekisteröinnit ovat yli 20 prosenttia isommat kuin viime vuonna. Volkswagen Transporter on ottanut kärkipaikan parin vuoden tauon jälkeen ja Caddy-matalalattiataksien menestys jatkuu. Mercedes-Benz Vito hätyyttelee jo kärkeä. Isommissa invatakseissa Sprinter hallitsee, mutta Crafter haastaa entistä tiukemmin. Volkswagen ja Mercedes-Benz hallitsevat tilataksimarkkinoita entistä vankemmin.

Jonassonilla voidaan olla tyytyväisiä, sillä Carsport-varustelut kattavat juuri nämä viisi kärkipaikoilla olevaa mallia. ”Tänä vuonna tuotannostamme valmistuu noin 350 tilataksia ja pienoislinja-autoa, jossa on kasvua 15-20 prosenttia”, sanoo Juha Jonasson. ”Carsport on noussut markkinajohtajaksi Suomessa kaikissa tuotteissaan eli VW Caddy-, Transporter- ja Crafter- sekä Mercedes-Benz Sprinter- ja Vito- mallieissa.”

Syyksi tilataksien kasvavaan kysyntään Juha Jonasson näkee näiden monipuolisuuden. ”Suhdanteet eivät heilauta tilataksien ajoja lähellekään samoin kuin pikkutaksien. Lisäksi esteettömiä taksilupia myönnetään yhä enemmän ja julkisissa kilpailutuksissa vaaditaan Euro 5-tason päästönormit. Myös paaritaksien uusimmissa kilpailutuksissa on vaadittu täyttämään esteettömän taksin vaatimukset, jolloin farkkutaksit eivät enää voi paarikuljetuksia hoitaa. Kuljetusten laatu on nousemassa arvoonsa”, toteaa Jonasson.

 

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi