Uutiset

Autot

Testisähköbussin koeajot alkavat

VTT aloittaa koeajot testisähköbussilla maaliskuussa Espoon bussireitillä 11. Ilman matkustajia tehtävien testiajojen tarkoituksena on testata kotimaisten komponenttivalmistajien tuotteiden toimivuutta ja ominaisuuksia. Testisähköbussin avulla testataan eri valmistajien komponenttien toimivuutta sekä laboratoriossa että Suomen vaativissa olosuhteissa. Komponenttien ominaisuuksia voidaan samalla myös verrata markkinoilla oleviin tuotteisiin.

Hankkeen tavoitteena on auttaa kotimaista sähköajoneuvoteollisuutta suunnittelemaan kansainvälisille markkinoille kilpailukykyisiä komponentteja tai osajärjestelmiä.

kuva VTT

Testisähköbussi on rakennettu VTT:n koordinoimassa eBus-projektissa yhteistyössä tutkijoiden ja sähköajoneuvomarkkinoista kiinnostuneiden toimijoiden kesken. Kotimaisuusasteeltaan korkea ajoneuvo on räätälöity Kabus Oy:n valmistamaan täysalumiiniseen bussirunkoon, johon European Batteries on toteuttanut akkujärjestelmän ja Vacon taajuusmuuttajat. Kaupunkibussin omamassaksi kerrotaan noin 8000 kiloa, josta akkutekniikan osuus on noin 800 kiloa. Järjestelmien yhteensovittamisesta ja kokoonpanosta vastaa Metropolia Ammattikorkeakoulu ja suunnittelua tukevasta simuloinnista Aalto-yliopisto.

kuva VTT / Metropolia Ammattikorkeakoulu

Sähköautojen kehittämisessä ollaan maailmalla jo pitkällä ja VTT kohdistaa kehitystyönsä Suomelle sopivimpaan tehtäväkenttään, eli raskaiden sähköautojen ja työkoneiden kehittämiseen. Tätä tarkoitusta varten VTT:llä on Otaniemessä ajoneuvolaboratorio, jossa voidaan tutkia sähköisiä ajoneuvoja ja niiden voimalinjaa kokonaisuutena. Laboratoriossa mitataan muun muassa sähkömoottoreiden, sähköelektroniikan ja akkujen ominaisuuksia.

kuva VTT / Metropolia Ammattikorkeakoulu

Lue seuraavaksi