Uutiset

Autot

Taksiala muuttuu – Jonasson aktiivisena

Volkswagen Caddy esteetön taksi.

Taksialaa on kohtaamassa autoverotuksen muutokset. Alkujaan kaavailtiin, että kaikilta takseilta viedään veroetu, mutta jo keväällä kehysriihessä päätettiin, että taksien enintään 9600 euron veroetu poistuu, mutta invataksien verottomuus, esteettömien ja koululaistaksien 15 000 euron veroetu säilyvät ennallaan. Esteettömissä takseissa on kuitenkin tulossa matkustajapaikkarajoitus vähintään 1+7 henkilöä, mikä vaikuttaa monien suosittujen pienten automallien mahdollisuuteen esteettömän taksin aihioksi. Lausuntokierroksella oli myös esteettömien taksilupien vapauttaminen, mikä osaltaan aiheuttaa hämmennystä taksikentällä.

Hallitus antoi 15.9. eduskunnalle esityksen autoverolain muuttamisesta ja ellei eduskunta asiaa muuta, niin laki tulee voimaan 31.12.2014 jälkeen rekisteröidyissä takseissa.

Jonasson Oy:n toimitusjohtaja Ari Jonasson.

Carsport-tuotemerkistään tuttu Jonasson Oy on vajaassa kymmenessä vuodessa muuttunut yhden automallin valmistajasta monimerkkitaloksi. Nyt voidaan nähdä, että suunta on ollut oikea, sillä maailma ja lait muuttuvat vauhdilla eikä suuntien ennustaminen ole aina helppoa. Jonassonilla ollaan oltu myös aktiivisia vireillä olevien lakimuutosten tiimoilla.

Carsportin miehet olivat esimerkiksi valtionvarainministeriössä ennen kehysriihtä perustelemassa nykyisten veroetujen tarpeellisuutta. ”Hyvä, että olimme. Siellä kävi selväksi, että tietopohja oli hieman hatara päätösten pohjaksi ja saimme vietyä heille tarpeellista faktaa asian eteenpäin viemiseen”, kertoo Jonasson Oy:n toimitusjohtaja Ari Jonasson.

Juha ja Ari Jonasson.

Taksien autoveromuutos kohtelee suunnitellussa muodossa kaltoin esimerkiksi Jonassonin tuotannosta noin neljännestä näyttelevää Volkswagen Caddya. ”Muutosta voi helpottaa jossain määrin se, että jotkut taksiyrittäjät siirtyvät 1+8 hengen kalustoon.”

Tokikaan mitenkään kiellettyjä esteettömistä kompaktin kokoisista autoista ei tule, mutta veroetu sen kohdalla menetetään. ”Volkswagen Caddy, Ford Connect ja Mercedes-Benz Citan ovat jatkossakin esteettömiä, hinta vain nousee esteettömäksi taksiksi varusteltaessa useita tuhansia euroja mallista ja tehdasvarusteista riippuen. Kyllä niitä jatkossakin myydään, koska ne ovat niin kehuttuja pyörätuoleja ja paarikuljetuksia hoitavien yrittäjien piirissä – käytännöllisyys, monikäyttöisyys ja polttoainetalous etunenässä”, luottaa Juha Jonasson.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi