Uutiset

Autot

Suomalaisilla nuorilla on painava kaasujalka

Suomalaisten nuorten kuljettajien keskuudessa teetetystä kyselystä selviää, että 70 % vastaajista on ainakin joskus ajanut tietoisesti ylinopeutta. Lähes yhtä moni on käyttänyt älypuhelinta ilman hands-freetä. Ylivoimaisesti eniten ajon aikana puhutaan puhelimessa, lähes puolet on myös lähettänyt teksti- tai muita viestejä. Kyselyyn vastasi 403 18–29-vuotiasta ajokortin omaavaa henkilöä, ja sen toteutti Fordin toimeksiannosta YouGov Finland.

Nuorten autoilijoiden liikennekäyttäytymistä ja asenteita selvittäneestä kyselytutkimuksesta käy ilmi, että erityisesti paljon eli käytännössä joka päivä autoa ajavat ovat joskus ajaneet ylinopeutta tietoisesti. He myös käyttävät eniten älypuhelinta ajaessaan ilman hands-freetä verrattuna harvoin autoa ajaviin. 11 % ilmoitti ajaneensa tietoisesti ylinopeutta usein, 31 % silloin tällöin.

Miehet käyttävät ajaessaan hieman naisia useammin älypuhelinta ilman hands-freetä. Vastaajista 71 % on soittanut itse tai vastaanottanut puheluita ilman hands-freetä. Joka toinen älypuhelinta ajaessaan käyttänyt on näpytellyt viestejä. Some-päivityksiä tekee tai lukee 8 % vastaajista. Älypuhelimen käyttö on aiheuttanut 8 %:lle vastaajista useita vaaratilanteita viimeisen vuoden aikana.

Vastaajista 37 % ajaa autolla joka päivä ja heistä 62 % omistaa itse tai on autonsa haltija. Miehissä on selvästi naisia isompi osuus päivittäin ajavia (45 % vs. 29 %). Myös kaikkein nuorimmat vastaajat (18–21-vuotiaat) ajavat hieman muita useammin.

”Varmuutta ajamiseen saa vain ajamalla. Huolestuttavaa on kuitenkin se, että esimerkiksi älypuhelinta käytetään todella paljon ajon aikana ilman hands-freetä”, kertoo Oy Ford Ab:n toimitusjohtaja Hannu Pärssinen.

Lisävarmuutta auton käsittelyyn

Nuorille, kokemattomille kuljettajille tarkoitettu Ford Driving Skills for Life -ajotapahtuma järjestetään syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna Helsingissä. Messukeskuksen pysäköintialueelle rakennettavalla testiradalla on mahdollista päästä harjoittelemaan esimerkiksi auton käsittelyä yllättävän esteen tullessa tielle. Neljän tunnin koulutuskokonaisuuteen sisältyy myös käytännön esimerkkejä esimerkiksi älypuhelimen käytön vaikutuksesta auton käsittelyyn, mahdollisista vaaratilanteista ja nopeuden hallinnasta. Molempina päivinä on aamu- ja iltapäiväryhmät.

Viime vuonna ensimmäistä kertaa Suomessa järjestettyyn tapahtumaan osallistui lähes 180 henkilöä. Tapahtuman koeajoradalla on mahdollista harjoitella ammattilaisen kanssa auton hallintaa erilaisissa tilanteissa. Osallistumista ei ole rajoitettu iän mukaan vaan kaikki, jotka haluavat lisäharjoitusta ajamiseen, ovat tervetulleita.

Tapatumassa ovat mukana myös tubettajat Vinkare (https://www.youtube.com/user/GroupBlog) lauantaina 2.9. ja Eeddspeaks (https://www.youtube.com/user/eeddspeaks) sunnuntaina 3.9.

Tapahtumiin voi ilmoittautua osoitteessa https://www.forddsfl.fi/tapahtuma/ilmoittaudu-tapahtumaan

Lue seuraavaksi