Uutiset

Autot

Suomalaiset luottavat hyväkuntoisiin talvirenkaisiin

Ifin tekemän kyselytutkimuksen mukaan kolmasosa suomalaisista on joutunut viimeisen kahden vuoden aikana talvella ajaessaan vaaratilanteeseen liukkaasta kelistä tai huonoista renkaista johtuen. Viidesosa on säikähtänyt pitkäksi venynyttä jarrutusmatkaa tai auton sivuluisua. Juuttumisen lumeen tai mäkeen on kokenut 12 % vastaajista. Tieltä suistumisia tai törmäämisiä on sattunut vain muutamalle prosentille vastaajista. 51 % vastaajista lähtisi mieluummin kyytiin sellaiseen autoon, jossa on uudet talvirenkaat ja kokematon kuski kuin sellaiseen autoon, jossa on kokenut kuski, mutta loppuun kulutetut talvirenkaat. Toisin päin tekisi 23 % vastaajista, ja 26 % ei osaa sanoa, kumman auton kyytiin menisi.

Talvirenkaiden kunto kannattaa tarkistaa ennen renkaiden vaihtoa

Kyselyyn vastanneista 40 % aikoo ajaa tulevana talvena korkeintaan kaksi vuotta vanhoilla talvirenkailla ja 12 % vastaajista tulee ajamaan täysin uusilla talvirenkailla. Suomalaisissa autoissa on keskimäärin vähän yli kaksi vuotta vanhat talvirenkaat. Joka kymmenenteen autoon asennetaan ensi talveksi yli 5 vuotta vanhat talvirenkaat.

Vastaajista 5 % myöntää, että oman auton talvirenkaiden urasyvyys ei ole riittävä. Vastaajista 8 % toteaa, ettei tiedä, onko talvirenkaissa riittävä urasyvyys. 84 % vastaajista tietää, että urasyvyys omissa talvirenkaissa on riittävä.

”Renkaiden riittävä urasyvyys on kätevintä mitata kolikolla. Kahden euron kolikon hopeareunuksen pitää upota renkaan uraan kokonaan eikä pahaa tee, jos osa kolikon kullanvärisestä osasta häviää myös renkaan uraan. Tällöin urasyvyys on noin 5 millimetriä, jolloin talvirenkaan kyky johtaa vettä, lunta ja räntää pois renkaan tieltä on vielä riittävä.  Mittaus pitää tehdä renkaan kuluneimmassa kohdassa. Mitä syvempi urasyvyys on, sitä turvallisempaa renkailla ajaminen on”, opastaa Ifin ajoneuvovakuutusten johtaja Mikko Pöyhönen.

Rengassakkojen tai rengasratsian osuminen omalle kohdalle on harvinaista. Vain 1 % vastaajista on saanut sakot huonokuntoisten talvirenkaiden takia viiden vuoden sisällä. Vastaajista 5 % on pysäytetty poliisin talvirengasratsiaan viimeisen viiden vuoden sisällä.

Suurin osa vaihtaa talvirenkaat, kun kylmät kelit lähestyvät

Vastaajista 8 % vaihtaa talvirenkaat heti, kun kesärenkaat saa vaihtaa talvirenkaisiin. Yli puolet vaihtaa autoon talvirenkaat, kun talvikelien ennustetaan lähestyvän ja 36 % vaihtaa talvirenkaat vasta silloin, kun talvisia kelejä on jo ollut tai kun talvirenkaat on lain mukaan pakko vaihtaa.

Lähes puolet kyselyyn vastanneista naisista on sitä mieltä, ettei osaisi itse vaihtaa talvirenkaita. Miehistä vain 4 % on tätä mieltä. Joka neljäs vaihdattaa talvirenkaansa pääasiassa ulkopuolisella maksullisella taholla, esimerkiksi autokorjaamolla. Miehistä 72 % ja naisista 12 % vaihtaa talvirenkaat itse. Ulkopuolisen palvelun käyttö on yleisintä Uudellamaalla.

”Nastarenkaita saa käyttää marraskuun alusta lähtien ja sään vaatiessa jo aiemmin. Renkaat kannattaa vaihtaa hyvissä ajoin, jotta sää ja rengasliikkeiden ruuhkat eivät pääse yllättämään. Jos nastarenkaiden nastoista on lähtenyt noin kolmannes, kannattaa ostaa uudet renkaat. Nastojen määrä eri renkaiden välillä ei saa myöskään vaihdella suuresti”, muistuttaa Pöyhönen.

Lue seuraavaksi