Uutiset

Autot

Suomalainen työkalualan tukkukauppias

Suomen autokanta oli tuolloin vähän yli kaksikymmentätuhatta ajoneuvoa. 40-luvun puolivälissä yhtiö jaettiin ja sen autonvaraosien tukkuosasto jatkoi uudella nimellä – Koivunen Oy. Yhtiö kasvoi ja kehittyi autokannan kasvun myötä ja toimi aina 80-luvun puoliväliin Helsingin keskustassa. 1986 Koivunen Oy muutti Helsingin Malmille, jossa sillä on nykyisin noin 45.000 m² varasto- ja toimistotilat sekä Vantaalla lisäksi 10 000 neliön tilat.
Nykyään Koivunen Oy toimii myös laajasti raskaan ajoneuvokaluston varaosien, varusteiden ja laitteiden sekä työkalujen ja kiinnitystarvikkeiden maahantuojana. Koivunen toimii markkinoilla Suomessa, Venäjällä, Baltian maissa sekä Ruotsissa. Konsernin liikevaihto oli vuonna 2008 yli 121 miljoonaa euroa.

Suomea ravisteleva taantuma on näkynyt myös Koivunen Oy:n raskaan kaluston osaston kaupankäynnissä. Kevät ja varsinkin kesä oli varsin hiljaista aikaa, mutta nyt syksyllä on selvästi ollut havaittavissa kaupan vilkastumista, kertoi osastopäällikkö Raimo Kilpinen. Onhan selvää että jos teollisuuden rattaat eivät pyöri, kauppa ei käy, eikä tavara liiku, eivät pyörätkään maanteillä pyöri. Tällöin ei ajoneuvojakaan tarvitse korjata. Tästä huolimatta ja nousukautta odotellessa, Koivunen Oy kehittää ja ylläpitää jatkuvasti laajoja kansainvälisiä yhteyksiä valmistajiin ympäri maailman. Tuotteita tuodaan yli 30 maasta ja tavarantoimittajia on kaiken kaikkiaan noin neljäsataa, joista noin 80 % on eurooppalaisia. Ulkomaisten toimittajien lisäksi Koivunen Oy:llä on myös laaja kotimaisten tavarantoimittajien verkosto. Kokonaisostoista 10 % tulee noin sadalta Suomessa toimivalta yritykseltä.

Kone- ja teollisuusosaston (kutsumanimeltään koneosasto) toimintojen eriyttäminen omaksi osastokseen alkoi jo 60-luvun lopulla, jonka jälkeen sen kehitys on ollut nousujohteista. Osaston tuotevalikoima koostuu pääosin eri asiakasryhmille tarkoitetuista sähkö-, paineilma- ja käsityökaluista. Koneosaston kaupankäynnissä näkyy yleinen taloustilanne. Pyörien pyörimättömyydestä johtuen, kevät ja kesä olivat hiljaista aikaa myös työkalukaupassa. Syksy toi mukanaan selvän piristymisen, joten tuntuu siltä, että rattaat ovat lähteneet jälleen pyörimään ja kunnossapitoon tarvittavia uusia työkaluja hankitaan, kertoi koneosaston myyntipäällikkö Panu Jukola. Koneosaston osuus on noin 15 % koko yhtiön liikevaihdosta ja työntekijöitä osastolla on kaiken kaikkiaan 20. Tämän lisäksi osaston toimintaan osallistuu välillisesti päivittäin kymmeniä muita Koivusen henkilökuntaan kuuluvia työntekijöitä . Osaston työntekijöistä 6 myyntiedustajaa on jatkuvasti kentällä, 2 asentajaa toimii omassa pienkonekorjaamossa ja loput 12 toimivat oston ja myynnin parissa Helsingin Malmilla sijaitsevalla pääkallonpaikalla.

 

Tuotteet

Koivusen kone- ja teollisuusosaston tuotevalikoima koostuu maailmalla tutuksi tulleista merkeistä. Työkaluista löytyy sekä Aasiassa että Euroopassa valmistettuja tuotteita. Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että halvemmat ei niin jatkuvassa ammattimaisessa henkilöautojen korjauksessa ja huollossa tarvittavat työkalut valmistetaan Aasian markkina-alueella ja kalliimmat niin sanotut ammattimaisessa työskentelyssä tarvittavat työkalut, merkkikohtaiset säätötyökalut, testerit ja mittalaitteet tulevat Euroopan maista Saksa etunenässä.

Yrityksen työkaluvalikoima koostuu lähes viidenkymmenen eri tuotemerkin alla myytävistä tuotteesta. Työkaluvalikoima itsessään kattaa kaikki mahdolliset välineet, aina pienimmästä kiintosilmukasta suuriin usean tonnin puristimiin. Esimerkkeinä tuotteista mainittakoon AC:n Tanskassa valmistettavat nostimet ja puristimet, Gedoren Saksassa valmistettavat käsityökalut, Uryun Japanissa tuotettavat raskaan kaluston paineilmatyökalut, ruotsalaiset Wallmekin hydraulityökalut sekä saksalaisen Norman letkunsiteet ja kiinnittimet. Lisäksi on syytä muistuttaa että koneosaston tuotevalikoimaan kuuluvat myös Nilfiskin Alto-imurit ja painepesurit. Näiden lisäksi Koivusella on KNORR-, ABS- ja EBS-paineilmajärjestelmien ja PM-kappaletavaranostureiden testaus- eli diagnostiikkalaitteet, joiden myynnin ja käyttöopastuksen hoitaa raskaan kaluston osasto kuten Gigant-akselistojenkin erikoistyökalujen osalta. Autojen diagnostiikkalaitteissa Koivusen yhteistyökumppaneina ovat muun muassa Diagno Finland sekä Finntest.

Asiakkaat

Kone- ja teollisuusosaston asiakkaat voidaan jakaa kolmeen pääryhmään. Suurimpana käyttäjä-ryhmänä olemme me tee-se-itse miehet ja naiset. Kaikki me sadattuhannet oman auton huolenpidon kanssa painivat ihmiset tarvitsemme työkaluja oman silmäterän kunnossapitämiseksi.

Erityisesti henkilöautojen työkalu- sekä varaosatarpeen tyydyttämiseksi on Koivunen Oy yhdessä pitkäikäisten yhteistyö-kumppaneidensa kanssa perustanut Fixus-ketjun. Näin on luotu kilpailukykyinen ja kattava kanava muun muassa luotettavien ja hyvien varaosien, työkalujen ja myös korjaamopalveluiden tarjoamiseksi tavalliselle matti meikäläiselle. Ketjuun kuuluu tällä hetkellä yli 170 itsenäistä suomalaista varaosakauppiasta ja yli kaksisataa korjaamoa. Verkosto kattaa koko Suomen aina Raaseporista Ivaloon ja Maarianhaminasta Ilomantsiin.

Seuraava asiakasryhmä on kunnossapito, joka koostuu sekä kevyen kaluston korjaamoista Fixus-huolto- ja korjaamot etunenässä, että raskaan kaluston korjaamoista ympäri maata. Omassa raskaan kaluston korjaamossa Vantaan Hakkilassa toimivassa Suomen Kuljetuslaite Oy:ssä kuten myös laajasti muissakin korjaamoissa luotetaan Koivuselta hankittujen työkalujen korkeaan laatuun. Tällöin työkalujen käyttö muuttuu selvästi ammattimaiseksi, joten niiltä vaaditaan huomattavasti enemmän kuin harrastajan autotallikorjauksessa. Työkalujen laatu ja vastaavasti myös hinta kohoaa ja pääsääntöisesti valmistusmaa löytyy vanhan mantereen puolelta.

Kolmantena ryhmänä on teollisuus ja sen tarvitsemat työkalut. Tällöin käyttäjinä ovat muun muassa raskaan kaluston päällirakentajat ja perävaununvalmistajat. Työkonepuolella asiakkaina ovat työkoneteollisuus ja ulkomailta tulevien työkoneiden varustelu-, sekä suomalainen kori ja verhoiluteollisuus. Myös suomalainen Sisu luottaa Koivusen työkaluihin. Raskaan kaluston yhtälailla kuin teollisuudenkin kunnossapito ja autokorjaamot tarvitsevat luonnollisesti myös monenmoisia käsityökaluja.

 

Markkinointi ja palvelut

Koivusen koneosaston kuusi myyntiedustajaa kiertävät jatkuvasti maakunnissa esittelemässä uusimpia työkaluja. Näiden miesten ammattitaidolta vaaditaan paljon kun uusia ja entistä kehittyneempiä työkaluja tarjotaan alan ammattilaisille. Osaston myyntiä tukee esittelyauto, jossa on varsin kattava valikoima sähkö-, paineilma- ja käsityökaluja. Auto on jatkuvasti myyntiedustajien apuna kauppoja tehtäessä.

Asiakkaalla on useita mahdollisuuksia yhteydenottoon. Kentällä kiertävien myyntiedustajien lisäksi ovat Koivusen puhelinmyyjät soiton päässä ja kysymyksiin ovat myös vastaamassa eri tuotelinjojen asiantuntijat. Ympäri vuorokauden viikon jokaisena päivänä voi asiakas olla yhteydessä Koivuseen, nettikoivusen, sähköisen tuoteluettelon ja tilausjärjestelmän avulla. Koivunen julkaisee myös vakiintuneen aseman saavuttanutta CD-tuoteluetteloa perinteisten paperiluetteloiden rinnalla. Helppo yhteydenpito, hyvä palvelu sekä luotettavat ja nopeat toimitukset ovat asioita joihin Koivunen panostaa.

Koivunen vastaa myymistään työkaluista myös toimituksen jälkeen. Työkalujen huollon ja korjauksen hoitaa Koivusen oma pienkonekorjaamo. Raskaan kaluston käytössä on huoltoauto, jota käytetään varsinkin nosturiasennusten luovutusten yhteydessä suoritettaessa käyttöönotto-testauksia ja mittauksia. Huoltoauto palvelee asiakkaita myös ongelmatilanteissa. Lisäksi on Koivunen luonut ammattilaisista koostuvan huoltoverkoston, joka kattaa koko Suomen.

Koivunen Oy markkinoi edustamiaan tuotteita sekä palveluita, alan erikoislehdissä sekä valtakunnallisissa medioissa ja osallistuu aktiivisesti alan messuille. Kahden vuoden välein järjestettävä Auto ja Korjaamo-messut sekä Kuljetus ja Logistiikka-messut joka kolmas vuosi, ovat alan päätapahtumia, joissa yritys on mukana näyttävillä osastoilla. Lisäksi koneosaston tuotteet ovat esillä säännöllisesti muilla alan erikoismessuilla Suomessa ja lähialueilla.
Koneosaston tuotteet ovat hyvin esillä myös yrityksen julkaisemassa Fixus-lehdessä, joka on kuluttajille suunnattu tarjouslehti. Lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Painos on noin miljoona kappaletta ja se jaetaan kautta Suomen jälleenmyyjiemme yhteystiedoin, kertoo Jukola
Varta vasten työkalualan ammattilaisille suunnattu Toolpack-esite julkaistaan keväisin ja syksyisin. Esitteessä on laaja valikoima sähkö-, paineilma- ja käsityökaluja sekä erikoistyökaluja ensisijaisesti ammattilaisille.

Lue seuraavaksi