Uutiset

Autot

Sun Living – Adria-tehtaan perusmalli

Sun Living -tuotteet, kuten Adriankin tuotteet, valmistetaan Novo Mestossa, Sloveniassa. Jos vertaa Adrian ja Sun Livingin tuotteita, voi yhtäläisyydet todeta helposti. Kori on näissä rakennettu samoista komponenteista kuin Adrian merkillä myytävät, mutta varustelu on vaatimattomampaa. Kaikkiaan auto vaikuttaa laadukkaasti rakennetulta, mutta ei pramealta. Siis juuri sopivalta käyttötarkoituksiin, joissa ensisijaisesti matkailun ja asumisen pitää toimia järkevästi ja edullisesti.

Konstailemattomuutta

Ulkonäöllään Lido ei erotu massasta: valkoinen perusväri ja tavanomainen yllätyksetön muoto. Asunto-osan alareunassa oleva harmaa lista toki luo tuntuman matalammasta ja pidemmästä autosta ja tekee siitä sulavan näköisen. Teippaukset ovat raikkaat, mutta eivät mitenkään hallitsevat.

Sisällä jatkuu sama tyyli: ei yllätyksellisyyttä, vaan perustoimivia ratkaisuita. Pöytäryhmä on suoraan edessä matkailuosan ovesta sisään tullessa. Pöydän ympärillä on kiinteät penkit molemmin puolin ja siitä saadaan tehtyä makuupaikat kahdelle. Ohjaamo erottuu erilliseksi tilaksi verhon avulla. Verho voisi olla talvimatkailua ajatellen vahvempi ja tiiviimpikin, jolloin lämpö pysyisi paremmin takaosassa.

Usein nykyisissä matkailuautoissa kuljettajan ja etumatkustajan istuimet kääntyvät, jolloin niitä voidaan käyttää pöytäryhmän istuimina ja tilankäyttö on tehokasta. Puolensa kuitenkin Lidon ratkaisullakin. Nyt pöydän molemmilla puolilla on matkustuspaikat, jolloin auto on rekisteröity kuudelle. Neljälle matkustajalle muodostuu mukava seurusteluryhmä ja lapsetkin viihtyvät, kun voivat tehdä tehtäviään pöydän ääressä.

Pöytäryhmän takana on pitkittäin sijoitettu parivuode. Sen etureunaa, käytännössä sängyn jalkopäätä, on hieman viistetty kunnollisen kulkutilan aikaansaamiseksi. Leveyttä sängyllä on mukavasti, jopa niin, että lapsi sopii aikuisten kanssa nukkumaan siinä mainiosti kolmantena.

Parivuoteen vieressä on kylpyhuone. Siitä on onnistuttu tekemään yllättävän avara. Suihkutila on aivan perällä ja se on aivan siinä käytössä, eli suihkuun mennessä ei tarvitse kuin vetää väliovi kiinni. WC-istuin ja pesuallas ovat tilan etuosassa, jonka lattia ei välttämättä kastu suihkukäynnin yhteydessä.

Keittiö

Keittiö on kylpyhuoneen ja sisäänkäynnin välissä. Sen taso koostuu pesualtaasta ja kolmiliekkisestä kaasuliedestä. Lieden päälle on lasikansi, mutta muuten siinä ei ole juurikaan laskutilaa. Tässä kohdassa olisi voinut saada hieman lisää käytettävyyttä valitsemalla kaksiliekkisen lieden, jolloin jäisi myös laskutilaa keittopuuhien avuksi.

Lieden alapuolella on 88-litrainen jääkaappi, joka lienee varsin sopivan kokoinen useimmille käyttäjille. Kaapissa on myös erillinen pakastelokero. Jääkaappi toimii kaasulla, akkujännitteellä sekä verkkojännitteellä. Akkujännitteen käyttö on mahdollista vain auton moottorin käydessä. Tällä estetään asuntopuolen akun liian nopea purkautuminen.

Pesualtaan alla on laatikko ja kaappi. Kaapin ovi on reilun kokoinen, mutta siinä oleva säilytystila silti varsin vaatimaton, sillä pyöränkotelo nipistää siitä reilun osan. Puutteeksi tässä voidaan laskea myös roska-astialle sopivan tilan puuttuminen.

Säilytystilaa

Sisäänkäynnin ja ohjaamon väliin mahtuu vielä kaapisto. Siinä on reilun kokoinen vaatekaappi tangolla. Tämän alapuolella on vielä pieni kaappi, jossa voisi ajatella säilyttävänsä kenkiä, mutta kovin monet jalkineet eivät siihen sovi. Jalkineille ei muutenkaan löytynyt oikein järkevää säilytyspaikkaa.

Muuten säilytystilaa on mukavasti seinien yläreunassa kiertävissä, yllättävän tilavissa kaapistoissa. Siellä on myös varaus viihdekeskukselle näyttöineen. Paikassa on valmiit rasiat tv-antennijohdolle, verkkojännitteelle ja 12 voltin jännitteelle. Tv-antennia ei ole valmiina, mutta johdotus on vedetty vaatekaappiin, mistä se on helppo kytkeä mahdollisen antenniasennuksen yhteydessä. Verkkojännitepistorasia on lisäksi keittiökalusteissa ja pöytäryhmässä.

Valaistus on yksinkertainen, mutta toimiva. Se on toteutettu halogeenispotein ja loisteputkin. Led-valaistus olisi toki järkevää energiataloudellisesti ja näyttävääkin, mutta hintapolitiikka ohjaa näihin perinteisempiin ratkaisuihin. Huomioitavaa valaistuksessa on, että tärkeää ulkovaloa ei ole jätetty pois.

Lämpöä kaasulla

Parivuoteen alla on tavaratila, johon on myös luukku ulkoa. Erityisen suuri se ei ole, sillä sänky on kohtuullisen matala, jotta sinne kulkeminen olisi helppoa. Sängyn alla on myös lämmitysjärjestelmä.

Lämmitys hoituu Truma 4 JG -kaasulämmittimellä, jossa on integroituna lämminvesivaraaja. Lämpö jaetaan ilmapuhalluksena viiden suuttimen kautta. Lämpötilan säätö tapahtuu termostaatin viisiasentoisen säätimen avulla. Samaisessa säätimessä on käyttötavan valinta. Lämmitys on valittavissa joko pelkästään ilman lämmittäminen tai sekä ilman että käyttöveden lämmitys. Kesäkäyttöä varten saadaan lämmitettyä pelkkä käyttövesi, joko 40 tai 60 asteiseksi.

Kuuden asteen pakkasessa sisälämpö pysyi mukavana yöpymislämpötilassa termostaatin ollessa puolivälissä, kolmosen kohdalla. Varaa kylmempäänkin keliin olisi siten löytynyt. Ohjaamon ikkunoiden päälle ei ollut peitettä eikä ohjaamon ja matkustamon välinen verho paljoa eristä, joten näitä eristyksiä parantamalla pakkaskesto parantuisi varmasti reilusti.

Vesiä emme autoon täyttäneet. Puhdasta vettä auton säiliöön olisi sopinut 90 litraa ja harmaavesisäiliön tilavuus on 85 litraa. Käytännössä siis harmaavesisäiliö on täynnä kun puhdas vesisäiliö on käytetty tyhjäksi. Lämminvesivaraajassa on tyhjennysventtiili ja siinä on automatiikka, joka tyhjentää järjestelmän lämpötilan laskiessa varaajan vieressä alle viiden plusasteen. Tällä ehkäistään jäätymisestä aiheutuvat vauriot.

Tienpäällä

Koeajomallin alustana on Fiat Ducato 2,3 JTD -moottorilla, joka tuottaa 96 kW (130 hv) tehoa ja vääntää 320 Nm kierrosluvulla 2000 k/min. Vakiona varustuksena ovat abs-jarrut ja kuljettajan turvatyyny, joten nopeusrajoitus on 100 km/h. Lisävarusteena Fiatilta on saatavana turvatyyny myös etumatkustajalle, tähän moottoriversioon pienhiukkassuodatin sekä ohjaamon manuaali-ilmastointi, joka tähän autoon oli valittukin.

Moottorina tämä on malliin hyvin sopiva. Voimaa riittää pitämään nopeus mäkisessäkin maastossa. Oikein tiukassa mäessä on varaa valita pienempää vaihdetta, joita vaihteistossa on kuusi. Tasaisella maantiellä äänitaso on varsin kohtuullinen, mutta epätasaisella alustalla alkaa ylimääräistä melua olla melkoisesti. Sinänsä kalusteet tuntuvat olevan varsin vähän melua aiheuttavia, mutta iso kori kerää ääntä vähän sieltä ja täältä, jolloin kokonaisuus kasvaa. Ilmeisesti melua tulee erityisesti alustasta.

Isolla tiellä ajo on mukavan vakaata, joskin isojen autojen ohittelu tuntuu huojuntana. Uraisella pikkutiellä ajo ei enää ole yhtä vakaata, mutta toki sielläkin pääsee. Ehkä rengastuksena Hankookin nastarengas ei ole kaikkein mukavin tähän autoon.

Sun Living Lido S 13
Puoli-integroitu asuntoauto: Fiatin ohjaamo ja Adrian asunto-osa
Moottori 2,3-litrainen Fiatin 130 JTD: 96 kW (130 hv), 320 Nm / 2000 k/min
Voimansiirto 6-nopeuksinen vaihteisto, etuveto
Akseliväli 3,80 m
Matkustajamäärä 6
Ulkomitat pituus 6,47 m
leveys 2,33 m
korkeus 2,72 m
Sisämitat pituus 4,00 m
leveys 2,18 m
korkeus 1,98 m
Omamassa 2769 kg
Kokonaismassa 3500 kg
Vetomassa 2000 kg
Vuoteet 2+2
parivuode 1,98 m x 1,33 m
istuinryhmästä 1,90 m x 1,03 m

Perushinta 43 900 euroa
+ ohjaamoilmastointi 1 330 euroa
yhteensä 45 230 euroa

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi