Uutiset

Autot

Sähköautoon virtaa Virtapisteestä

Virtapiste

17 keskeistä kotimaista energiayhtiötä on perustanut sähköautojen latausoperaattoriyhtiön Liikennevirta Oy:n. Uuden yhtiön ansiosta sähköautoilijat voivat ladata autonsa missä tahansa Virtapiste-tunnuksella varustetussa latauspisteessä kautta Suomen.

Sähköautojen yleistyminen edellyttää kattavaa latausverkostoa, kun tähän saakka esteenä on ollut latauspalveluiden hajanaisuus. Nyt perustettu yhtiö kytkee eri omistajien latauspisteet käyttäjän kannalta yhtenäiseksi Virtapiste-latausverkostoksi. Latauspalvelua rakennetaan laajaan yhteistyöhön perustuvalla markkinamallilla. Selkeiden standardien ja pelisääntöjen ansiosta monenlaiset toimijat pystyvät liittymään mukaan latauspalveluverkostoon, mikä on nähty edellytykseksi valtakunnalliselle laajenemiselle. Energiayhtiöiden lisäksi Virtapiste-palveluita voivat tarjota esimerkiksi kunnat, kaupungit, kauppaketjut, parkkihallit ja vaikka drive-in pikaruokaravintolat.

”Tarjoamme operaattoripalvelut kaikille toimijoille, jotka tarjoavat latauspalvelut sähköautoilijalle. Kansainvälisesti vertaillen markkinamallimme avoimuus on aivan omaa luokkaansa”, kertoo Jussi Palola, Liikennevirta Oy:n vt. toimitusjohtaja.

Avoin Virtapiste-verkosto

Liikennevirta Oy:n tehtävänä on mahdollistaa liiketoiminnan sujuvuus asiakkailleen tarjoamalla heille teknisen alustan latauspalvelujen tarjoamiseen sekä kattavat tukipalvelut. Operaattorin asiakkaita ovat latauspisteen omistajat ja latauspalvelujen myyjät, jotka tarjoavat palveluja edelleen sähköautoilijoille.

Latauspisteen omistaja voi olla esimerkiksi kauppakeskus, kiinteistö, parkkiyhtiö, kaupunki, kunta, yksityinen yrittäjä tai energiayhtiö. Näille latausoperaattori eli Liikennevirta tarjoaa helpon väylän liittyä yhteiskäyttöön. Operaattorin palveluihin sisältyy mm. käyttäjätunnistus, huolto ja ylläpito sekä ympärivuorokautinen tekninen asiakaspalvelu.

Latauspalvelujen myyjä voi olla esimerkiksi kauppaketju, automyyjä tai energiayhtiö. Myyjät myyvät latauspalveluja omalla brändillään ja päättävät itsenäisesti hinnoittelustaan. Latauspalvelujen myyjille operaattori tarjoaa esimerkiksi käyttäjätunnistuksen, maksujärjestelmän sekä maksukortteihin liittyvän logistiikan.

Palolan mukaan sähköauton käyttäjälle operaattorin toiminta näyttäytyy entistä sujuvampana sähköautoiluna.

”Sähköautoilijat voivat oman palveluntarjoajansa kortilla ladata sähköä Virtapisteessä missä tahansa Suomessa. Käyttökokemus on yhtenäinen yli kaupunki- ja yhtiörajojen. Hyvänä vertailukohteena toimii esimerkiksi pankkiautomaattiverkosto Suomessa”, Palola sanoo.

Ministeri Kyllönen: Sähköinen liikenne avaa mahdollisuuksia

Julkistustilaisuudessa puhunut liikenneministeri Merja Kyllönen näkee sähköisessä liikenteessä mahdollisuuksia myös liikenteen uusille palveluille.

”Tulevaisuuden päästötön henkilöautoliikenne samoin kuin joukko- ja jakeluliikenteen merkittävä päästöjen vähentäminen lepää kaupungeissa pitkälti sähköisen liikenteen hartioilla. Sähköinen liikenne avaa mahdollisuuksia myös älykkään liikenteen kehittämiselle ja uudenlaisille palveluille. Voisi sanoa, että sähköinen liikenne on sitä, mitä uudessa liikennepoliittisessa ajattelussa olen halunnut peräänkuuluttaa; uskallusta haastaa perinteiset tavat toimia ja yhteistyön mahdollisuuksien todeksi tekemisestä”, ministeri Kyllönen sanoo.

Latausverkosto laajenee 2014

Suomessa oli tämän vuoden elokuussa 330 ladattavaa autoa ja 261 julkista latauspistettä, joista yhdeksän oli pikalatauspisteitä. Jo ensi kesään mennessä pikalatauspisteiden määrä kaksinkertaistuu: Liikennevirta ja autovalmistaja Nissan ovat solmineet sopimuksen pikalatausverkoston laajentamisesta Suomessa kaupungeissa sekä valtateiden varsilla. Uudet pikalatauspisteet tulevat seuraaviin kaupunkeihin: Laitila, Naantali, Vantaa, Kotka, Mäntsälä, Turku, Pori, Vaasa, Oulu, Rauma, Uusikaupunki, Pietarsaari ja Tammisaari.

”Alati laajenevan Virtapiste-latausverkoston myötä sähköautoilusta tulee entistä houkuttelevampi vaihtoehto koko Suomessa”, kertoo Palola tyytyväisenä. Virtapiste on myös vahvasti edistämässä pohjoismaista ja eurooppalaista yhteiskäyttöjärjestelmää.

Liikennevirta Oy on tehnyt myös kantaverkkoyhtiö Fingridin kanssa aiesopimuksen yhteistyöstä, jonka tavoitteena on luoda älylataus osaksi suomalaista energiajärjestelmää.

”Sähköautojen latauspalvelut tuovat asiakkaillemme uusia palveluita ja energiayhtiöille uutta liiketoimintaa, jolla vähennetään CO2-päästöjä”, toteaa Liikennevirran hallituksen puheenjohtaja Tuomo Kantola.

Lue seuraavaksi