Uutiset

Autot

Riihimäkeläistä autovarustelua

Lisäistuimilla, vuoteella, sekä isolla tavaratilalla varustetulla monikäyttöisellä retkeilyautolla on Suomessa oma vakaa kannattajakuntansa, joka päätyy valinnassaan usein Suomessa varusteltuun ajokkiin. Suomen AutoVarustamon Pekka Puustisen mukaan tyypillisin retkeilyajoneuvon ostaja on yrittäjätaustainen henkilö, joka hyödyntää ajokkiaan niin tavarankuljetuksessa kuin henkilöidenkin siirrossa.

”Retkeilyajoneuvoissa meillä on kolme peruspakettia, jotka eroavat lähinnä varustelunsa suhteen. Lähtökohtaisesti ajoneuvoissa on yksi kolmen- tai neljän istuttava AK-Safety-istuinpaketti, joskin varustelua voidaan täydentää toisella istuinpaketilla tai vaihtoehtoisesti alihankkijan toimittamilla yksittäisistuimilla”, kertoo Puustinen retkeilyajoneuvoista.

Puustisen mukaan AutoVarustamon valmistama retkeilyajoneuvopaketti saadaan kilpailukykyiselle hintatasolle paljolti oman, ajoneuvoon pituussuunnassa portaattomasti asennettavan istuinmalliston ansiosta. Kaikki AK-Safety-malliston istuimet on testattu VTT:llä ja ne on myös hyväksytty M1-luokan istuimiksi. Puustisen mukaan AK-Safety-mallistosta löytyy vaihtoehto lähestulkoon jokaiseen Suomessa markkinoitavaan ajoneuvoon, joten Suomen AutoVarustamon tiloissa voidaan varustella varsin laajaa merkkikirjoa.

”Merkkikirjo on laaja, mutta niin on myös asiakaskunnan maantieteellinen jakautuminen. Valmistamiamme ajoneuvoja on toimitettu käytännössä kaikkialle Suomeen, esimerkiksi tulevalla viikolla viemme ajoneuvon Rovaniemelle”, tarkentaa Puustinen markkina-aluetta, jonka myyntityö tapahtuu paljolti paikallisten autoliikkeiden kautta.

Nousujohteista kysyntää

Asiakaskunnan toiveet pyritään huomioimaan erityisen tarkoin yrityksen toiminnassa ja varsinkin sen valmistamissa tuotteissa. Tähän saakka ajoneuvojen verhoilumateriaalina on käytetty enimmäkseen tummia, kulutusta ja likaa sietäviä verhoilumateriaaleja, mutta nyt tarjolle on tuotu myös vaaleampia sävyjä, jotka tekevät matkustamosta ilmavamman oloisen.

”Retkeilyautojemme Deluxe-varustelussa hyödynnetään jatkossa laadukasta, kulutuskestävyydeltään erittäin hyvää alcantra-tyyppistä kangasta, jota on saatavilla useina eri sävyinä, vaikka valkoisena”, kertoo Puustinen malliston uudistuksesta. Testikäytössä olleiden, uusilla materiaaleilla verhoiltujen istuimien puhdistus on sujunut varsin vaivatta, joten Riihimäellä katsotaan luottavaisin mielin uusien materiaalien tuomiin mahdollisuuksiin.

”Retkeilyajoneuvot ja jatko-ohjaamot ovat päätuotteemme, joskin vuosien varrella olemme varustaneet myös useita pikkubusseja”, kertoo Puustinen.

Vuosittain yritys varustaa omissa tiloissaan Riihimäellä 70-90 retkeilyajoneuvoa, joiden kysyntä on parin viime vuoden aikana ollut mollivoittoista.

”Kesälomien jälkeen kysyntä on kuitenkin ollut ilahduttavan vilkasta ja kauppojakin on tehty kiihtyvällä tahdilla. Perustyöllisyys on siten turvattu pitkälle tulevaisuuteen, joskin uusia tilauksia mahtuu vielä tämän vuoden toimituksiin, maalailee Puustinen loppuvuoden työllisyyttä.

Yrityksen toimintamalli on kymmenen toimintavuoden aikana muovautunut varsin joustavaksi ja itsenäiseksi. Istuimien rungot ja pehmusteet sekä ajoneuvoihin asennettavat lämpölasit hankitaan luotettavaksi havaituilta alihankkijoilta, varsinainen rakentaminen ja varustelu taasen tehdään hyvin pitkälti omana työnä kahdeksan ammattitaitoisen työntekijän voimalla.

”Omien, ammattitaitoisten työntekijöiden ansiosta voimme olla varmoja korkeasta laatutasosta ja tarvittaessa

voimme muuttaa tuotantojärjestystä nopealla aikataululla. Oman organisaation ansiosta voimme räätälöidä tuotteita myös asiakkaan yksilöllisten toiveiden mukaiseksi”, päättää Puustinen ottaessaan vastaan autoaan noutamaan tullutta asiakasta.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi