Uutiset

Autot

Renkaiden vaihto lähestyy jälleen

Tarkasta talvirenkaiden kunto

Suomessa myytävät talvirenkaat on suunniteltu pohjoisen kylmyyteen ja lumisiin tieolosuhteisiin, joten viime talven vähälumisuus ja aikainen kevät kurittivat suomalaisautoilijoiden renkaita tavallista enemmän. Kulunut rengas on onnettomuusriski tien päällä, joten talvirenkaita vaihtaessa kannattaakin niiden kuntoon kiinnittää tänä vuonna erityistä huomiota.
Lähestyvän talvikauden myötä myös renkaiden vaihto tulee pian ajankohtaiseksi. Jari Silfverberg Nummelan Rengasmarketista ennustaa suomalaisten talvirenkaiden olevan varsin huonossa kunnossa tänä vuonna: Viime talvi ajettiin poikkeuksellisen leudoissa olosuhteissa, joten kovia kokeneiden renkaiden kuntotarkastus on erityisen tärkeässä asemassa.
”Viime talvena talvirenkailla ajettiin myös niille sopimattomissa olosuhteissa, jolloin renkaat todennäköisesti pääsivät lämpenemään liikaa ajon aikana. Lämpeneminen saattaa johtaa lamellien eli pintaurituksen kulmien ja renkaan nastojen kulumiseen. Renkaan voimakas kuluminen voi myös aiheuttaa nastojen irtoamisen, jolloin pito-ominaisuudet huononevat entisestään, eikä rengas pysy enää tiessä kiinni, Silfverberg kertoo.
Liikenteessä huonokuntoiset renkaat johtavat pahimmillaan synkkiin tilastoihin: 2000-luvulla joka seitsemännessä henkilö- tai pakettiauton aiheuttamassa kuolonkolarissa renkaat olivat osatekijänä.
Turhien vaaratilanteiden välttämiseksi Silfverberg kehottaa tarkastamaan talvirenkaat ajoissa. Kun menopeli on saavuttanut jo useamman vuoden iän, ja sillä on ajettu yli 100 000 km, voi olla hyvä aika katsoa jo uusia talvirenkaita.
”Ei haittaa, vaikka renkaiden ominaisuuksista ei ymmärtäisikään mitään. Jos oman auton renkaiden kuntotaso mietityttää, alan ammattilaisilta saa asiantuntevaa opastusta. Renkaat olisi hyvä tuoda jo lokakuussa näytille, sillä nyt alan liikkeissä on hyvin aikaa renkaiden kunnon tarkastamiseen”.

Rengasasenteissa parantamisen varaa

Liikenneturvan syksyisessä rengasratsiassa enemmän kuin joka kymmenennen suomalaisauton alta löytyivät huonokuntoiset renkaat. Renkaan kuluneisuuden lisäksi ratsiassa mitattiin rengaspaineita. Turvallisuusinsinööri Ari-Pekka Elovaara Liikenneturvasta kertoo tilanteen hieman parantuneen viime vuosista.
”Ei näitä lukuja vielä positiiviseksi voi tietenkään sanoa. Toisaalta arvelimme ennakkoon, että vaikea taloustilanne saisi ihmiset tinkimään auton laittamisesta ja ajamaan huonokuntoisilla renkailla. Tämä arvio osoittautui onneksi vääräksi”, Elovaara toteaa.
Yhä useampi autoilija on myös keksinyt ajaa kesäkauden vanhoilla ja kuluneilla talvirenkailla. Elovaara ymmärtää ajatuksen taloudellisesta ja tehokkaasta renkaan loppuun ajamisesta, mutta muistuttaa samalla, että kuluneilla talvirenkailla huristelu kesäaikaan on vakava turvallisuusriski.
”Puoliksi loppuun ajettu talvirengas on märkäominaisuuksiltaan aivan yhtä kehno kuin kulunut kesäversionsa. Suomalaisten tulisi muokata asennoitumistaan renkaisiin, sillä niiden merkitys auton käyttäytymiseen tien pinnassa on aivan esiarvoisen tärkeä. Huonoilla renkailla ajaminen on turvallisuusriski, jota ei kannata ottaa”, päättää Elovaara.

Lue seuraavaksi