Uutiset

Autot

Renkaat kiertävät Pohjoismaissa

käytettyjen renkaiden hyödyntäminen maarakennuksessa

Suomalaisessa renkaiden kierrätyksessä ylitettiin alkukesästä jälleen yksi merkkipaalu, sillä vuodesta 1996 toiminut kierrätysjärjestelmä on vastaanottanut käytöstä poistettuja renkaita yhteensä 700 000 tonnia. Massiivista määrää voi hahmotella vaikkapa Helsingin Olympiastadionilla; urheilupyhättöä täytettäisiin nyt jo kolmatta kertaa, jos renkaat pinottaisiin stadionin tornin korkeuteen.

Suomen Rengaskierrätyksen keräysverkosto on vastaanottanut renkaita tämän vuoden tammi-kesäkuussa 20 533 tonnia eli 3,9 prosenttia vähemmän kuin edellisvuoden vastaavana aikana. Samaan aikaan renkaita toimitettiin hyötykäyttöön 21 244 tonnia – lähinnä maanrakennustarpeisiin, energiakäyttöön ja muuhun hyödyntämiseen.

Renkaiden kierrätysmäärät ovat kasvaneet vuosien varrella autokannan kasvun myötä. Toisaalta taloussuhdanteet näkyvät tilastoissa selkeästi.

”Toivottavasti autoilijat eivät kuitenkaan aja renkaitaan loppuun siihen liittyviä riskejä tiedostamatta. Renkaiden turvallista käyttöikää voi pidentää helposti esimerkiksi huolehtimalla oikeista ilmanpaineista”, muistuttaa Suomen Rengaskierrätys Oy:n toimitusjohtaja Risto Tuominen.

Pohjoismaat ovat edelläkävijöitä tuottajavastuuseen perustuvassa rengaskierrätyksessä. Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa käytöstä poistettujen renkaiden hyödyntämisaste oli vakiintunut yli 90 prosentin tasolle jo vuosituhannen vaihteessa, kun se muualla Euroopassa oli tuolloin vain 50 prosentin tasolla. Vuonna 2012 käytetyistä renkaista hyödynnettiin Euroopassa jo 95 prosenttia.

Uusi asetus käytöstä poistettujen renkaiden kierrätyksestä nostaa hyödyntämisvelvoitteen vähintään 95 prosenttiin vuodesta 2015 lähtien.

”Yhä tiukemmat määräykset ja rajoitukset tuovat renkaiden kierrätykseen lisähaasteita. Aiomme kuitenkin ratkaista ne kehittämällä uusia hyötykäyttötapoja”, vakuuttaa Tuominen ja mainitsee esimerkkinä lupaavat kokemukset rengasrouheen käytöstä jätevesien puhdistuksessa.

Renkaan kuluttajalla ei ole kierrätysvelvoitetta, joskin kierrätys on tehty kuluttajille äärimmäisen helpoksi. Kierrätys rahoitetaan kierrätysmaksuilla, jotka kerätään viime kädessä kuluttajilta uusien renkaiden hankinnan yhteydessä. Renkaat voi palauttaa maksutta kierrätettäväksi mihin tahansa renkaita myyvään liikkeeseen. 

Lue seuraavaksi