Uutiset

Autot

Remonttireiskan ja -raijan paras kaveri – Hyundai H-1 GL

Hyundain hyötyajoneuvovalikoima täydentyy H-1 pakettiauton GL -versiolla. Uudistuneen tonni­luokkaan tarkoitetun H-1 malliston ensiesittely tapahtui viime vuoden maaliskuussa, jolloin markkinoille tuli GLS-versio sekä 8-paikkainen bussi. Erittäin mukautumiskykyinen H-1 on Hyundain perinteiden mukaan hyvin varusteltu ja kilpailukykyisesti hinnoiteltu kokonaisuus, myös GL-varustetasolla.

Ensivaikutelma testiautosta oli miellyttävän linjakas, sekä keulasta että perästä sopivasti muotoiltu tavarankuljetin. Auton ajovaloumpiot kaareutuvat nykymuodin mukaisesti reilusti taaksepäin ja lyhyt, voimakkaasti taaksepäin kaareutuva keula muotoilee autoa erittäin virtaviivaiseksi. Autoa ympäri kiertäessä ensivaikutelma vahvistuu. Kyseessä on tyylikkääksi ja nykyaikaiseksi rakennettu tavara-auto, jonka päätehtävänä on tehokas kappaletavarakuljetus. Tavaratila autossa on todella hyvä, eivätkä ylimääräiset kulmat, kynnykset tai muunlaiset esteet vaikeuta kuormaamista. Takaovi on suuri ja aukeaa riittävästi jotta kuorman pystyy nostamaan auton sisälle trukkia hyväksikäyttäen. Vaihtoehtona on myös saatavana sivuille avautuvat pariovet. Auton molemmilla kyljillä olevat sivuovet ovat vakiovarusteita. Ovet ovat toimivia ja riittävän isoja, jotta lastaus onnistuu myöskin sitä kautta helposti. Kiinnityspisteitä Hyundain tavaratilassa on riittävästi (lattiassa 6 kpl) ja ne tuntuivat riittävän jämäköiltä. Tavaratilan etuosassa on syvälle tavaratilaan ulottuva uloke, joka on seurausta tilavaksi tehdystä ohjaamosta. Valaistus oli tavaratilaan hoidettu yhdellä isolla sisävalolla, katkaisijan ollessa oven sekä lampun yhteydessä. Vararengas on Hyundaissa perinteisesti auton alla, mikä mielestäni on luonnollinen, mutta kuljettajalle epäystävällinen paikka. Rengas ei vie yhtään tavaratilaa, mutta on tarvittaessa likainen ja melko vaikeasti saatavilla.

Hyundaita on saatavilla käytännössä kahtena eri varusteversiona GL ja GLS sekä kahtena erilaisena koriversiona GL/GLS sekä bussina. Bussi-version varusteet ovat luonnollisesti hieman erilaiset kuin pakettiautojen.

Ohjaamo

Ohjaamon ovet ovat suuret ja käynti kuljettajan paikalle on mutkatonta. Ensivaikutelma ohjaamossa jatkaa siitä mihin ulkopuolella jäätiin. Ohjaamo on nykyaikaisen tyylikäs. Kojetaulu on linjakas, vaikkakin ylimääräisillä mittareilla tai kytkimillä ei paljon herkutella. Kaikki tarpeellinen kuitenkin löytyy ja molemmat mittarit (nopeus sekä kierrosluku) ovat selväpiirteiset. Lisäksi moottorin lämpötila sekä polttoainesäiliön tilanne on tuotu selväpiirteisellä mittaristolla kuljettajan näkökenttään. Käyttökytkimet ovat riittävän isot ja niiden käyttötarkoitus hyvin tunnistettavissa. Säilytystilaa ohjaamossa on yllättävän vähän, eikä esimerkiksi hyötyliikenteessä tarvittavia asiapapereita tai rahtikirjoja voi käytännössä säilyttää muualla kuin pelkääjän paikalla. Muutenkin säilytyslo­kerot loistavat poissaolollaan tai ovat liian pieniä kooltaan. Ajoasento autossa on hyvä ja penkin säädöt riittävät, jotta erikokoiset kuljettajat löytävät hyvän ajoasennon ja viihtyvät autossa väsymättä työpäivän. Materiaalit istuimissa, kuten koko ohjaamossa huokuvat jälleen samaa tyylikkään toimivaa laatua. Kuljettajan istuin itsessään on todella hyvä ja tuki vartalolle esimerkillinen. Matkustajien tilat Hyundai H-1:ssä ovat kaksijakoiset, oven puoleinen matkustajan istuin on niskatukineen ja sivuttaistukineen aivan kelpo istuin, mutta kolmannelle matkustajalle tarkoitettu keskimmäinen istuin on aivan liian pieni ja epämiellyttävä matkustamista varten. Keskimmäisellä matkustajalla ei jalkatilaa ole ollenkaan, muotoillun keskikonsolin ansiosta. Koska niskatukikin puuttuu, uskon että auton valmistaja on suunnitellut ohjaamon kahdelle ihmiselle ja keskimmäinen penkki on niin sanottu tilapäisistuin lyhyitä kolmen ihmisen siirtotarpeita varten. Mikäli keskimmäisellä istuimella istuttaisiin, vaikeuttaisi se olennaisesti myös kuljettajan vaihteiston käyttöä. Käännettäessä keskimmäisen istuimen selkänoja ala-asentoon, paljastuu selkänojan takaa pöydäksi muotoiltu taso, johon asiapaperit ja pari juomamukia saa helposti aseteltua. Käsitartunta-pisteitä löytyy ohjaamon katosta yhteensä kaksi, toinen kuskille ja toinen oikealle matkustajalle. Istuimen käsinoja/-t olisi mukava lisävaruste työpisteen eli kuljettajan istuimelle. Kyseiset käsinojat onkin saatavilla ns. Suomi-asennussarjana.

Ajettava auto

H-1 GL saa voimansa uudesta 2,5-litraisesta, nelisylinterisestä ja 16-venttiilisestä VGT-yhteispaineruiskutusdieselmoottorista, joka on varustettu muuttuvalla turbiinigeometrialla. Moottori kehittää luokassaan kunnioitettavat 100 kW/ 3 800 k/min tehon ja vääntöä 343 Nm/ 2000 k/min.

Moottori käynnistyy mutkattomasti eikä tyhjäkäynnillä moottorimelu ole mitenkään häiritsevää. Aikaisemminkin ulkoapäin kehuttu keulan muoto, osoittautuu sisältäpäin myöskin hyväksi ominaisuudeksi. Jo heti ensi metreistä lähtien korostuu hyvä näkyväisyys eteenpäin eikä häiritseviä katvealueita ole. Vaikkakin A-pilarit ovat paksuja ja alareunasta kaksiosaisia ei katvealueita synny. Peilit ovat todella isot ja selväpiirteiset ja niiden sähkösäätöisyys erinomainen. Vaihteistona autossa on 5-vaihteinen käsivalintainen vaihteisto, jonka toiminnassa on huomautettavaa. Kylmänä vaihteet takeltelevat epämiellyttävästi, mutta onneksi lämpimänä vaihteiston käyttäytyminen kyllä paranee. Vaihdevipu on ergometrisesti hyvällä paikalla ja tyylikäs, mutta ilmeisesti vivusto vaihdekepiltä vaihteistoon ei toimi kunnolla, tai sitten itse vaihteistossa on jokin ominaisuus, joka haittaa vaihteiston mutkatonta toimintaa. Lisävarusteenakaan ei takavetoiseen Hyundaihin ole automaattivaihteistoa saatavana, mikä mielestäni on kaupunkiliikenteessä paljon aikaa kuluttavalle autolle jonkin mittainen miinus. Monella kilpailijalla automaatti on jo varustelistalla, joten Hyundai saattaa antaa turhan etulyöntiaseman kyseisessä asiassa kilpailijoilleen.

Ajettavuudeltaan auto on mutkattoman selväpiirteinen. Voimalinja toimii vaihteiston takeltelua huomioonottamatta hyvin. Vaihteiden väli on onnistunut, eikä mikään vaihde tunnu ”väärän kokoiselta”. Vaihdekeppi on erinomainen ja hyvin sijoitettu. Ajaminen isoimmalla vaihteella (5) Suomen liikennesääntöjen mukaan (kyseisellä autolla max 100 km/h) on mahdollista ja tällöin moottori kiertää noin 2000 kierrosta minuutissa.

Moottori on riittävän tehokas ja taloudellinen, mutta moottorimelua ja polttoaineen kulutusta pienentäisi vielä nykyaikana yleistynyt kuudes vaihde. Tarvittaessa auto kiihtyi varsin mallikkaasti, eikä polttoaineen kulutus kuitenkaan kasvanut mitenkään holtittomasti.

Suuret peilit sekä hyvä näkyväisyys ikkunoista teki autosta varsin helposti siirreltävän ahtaissa porttikongeissa ja sivukujilla. Vakiona oleva tasauspyörästön lukko tulee varmasti tarpeeseen takavetoisella autolla Suomen talvisissa olosuhteissa.

Turvallisuusajattelu Hyundaissa on hyvää keskiluokkaa. Autosta löytyy vakiona kookkaat levyjarrut kaikista pyöristä. ABS-järjestelmä on vakiona ja ESP -kaatumisenestojärjestelmällä on lisävarusteena saatavilla. Vakiovarusteena GL:ssä on ainoastaan kuljettajan turvatyyny, mutta GLS tarjoaa myös etumatkustajalle saman turvan.

Summa summarum, Hyundain ulkoiset ominaisuudet eivät varmastikkaan kalpene samassa luokassa kilpailevien muiden ajoneuvojen rinnalla. Auto on saanut uuden muotoilun myötä ilmeikkään etusäleikön sekä suuremmat ajovalot. Hyundain suunnittelutyöryhmä on kehittänyt H-1:een matkustamon, joka on laadultaan useimpien nykypäivän korkealuokkaisten henkilöautojen tasolla. Kuljettajan lämmitettävä istuin on varustettu pituus, korkeus-, selkänojan kaltevuus- ja ristiseläntuen säädöillä. Muotoillun väliseinän ansiosta ohjaamossa on reilusti tilaa ja istuimilla riittävästi pituussäätövaraa vaikkakin kyseinen tila on sitten pois tavaratilasta. Nämä ovat ominaisuuksia, jotka monelta kilpailijalta puuttuvat. Keskikulutus autolla koeajolenkin sekalaisessa ajossa oli 9,6 litraa/ 100 kilometriä. Huomio kiinnittyy viimeisteltyyn ja selkeään kojetauluun, keskikonsoliin sijoitettuun vaihteenvalitsimeen ja kuljettajan oveen asennettuun kytkinpaneeliin, jotka edesauttavat nykyaikaisen mielikuvan syntymistä. Hinnaltaan uusi H-1 maksaa 26 911, kun taas pahimmat kilpailijat ovat kahta lukuun ottamatta jonkin verran kalliimpia. Kun vielä mainitaan että Hyundai H-1 pakettiautolla on kolmen vuoden takuu, ilman kilometrirajaa onkin auto läpikäyty.

Plussat(+)

Ulkonäkö
Pirteä moottori
Kuljettajan työympäristö
Vakiona kaksi sivuovea

Miinukset(-)

Automaatin puute
Takelteleva vaihteisto
Säilytystilojen puute
Keskimmäinen istuin

 

Lue seuraavaksi