Uutiset

Autot

Pyyhkijänsulat vaihdetaan liian harvoin

Bosch kartoitti suomalaisten autoiluun liittyviä asenteita. Auton kunnossapitoon liittyvät seikat jakavat mielipiteitä ja niihin liittyvissä asenteissa olisi osin parantamisen varaa. Esimerkiksi useampi kuin joka toinen suomalainen vaihtaa pyyhkijänsulat liian harvoin niiden optimaalisen toiminnan kannalta. M3:n internetpaneelissa loppuvuodesta 2015 toteutettuun kyselyyn vastasi 1 000 suomalaista.

Vain 14 % autoilijoista vaihtaa pyyhkijänsulat useammin kuin kerran vuodessa

Pyyhkijänsulkien vaihtamistiheydessä on suomalaisten keskuudessa runsaasti hajontaa. Useammin kuin kerran vuodessa ne vaihtaa 14 % autoilijoista, ja autohuollon yhteydessä sen tekee joka kolmas (30 %). Sen sijaan hieman alle puolet suomalaisista (43 %) vaihtaa pyyhkijänsulat parin vuoden välein, ja sitäkin harvemmin sen tekee 13 % autoilijoista.

– Tämä on valitettava tulos, sillä hyvä näkyvyys on yksi merkittävimmistä turvallisuuteen vaikuttavista tekijöistä. Normaalikäytössä sulan suositeltu käyttöikä on noin puoli vuotta. Näin sulan lehtiosa pysyy kimmoisana ja hyvin pyyhkivänä koko käyttöikänsä ajan, sanoo muun muassa Bosch Car Service -ketjun koulutuksista vastaava teknisen palvelun päällikkö Tuomas Saari.  

– Myös sulan säännöllinen puhdistaminen on erittäin tärkeää, sillä siihen kertyy jatkuvasti nokea, saasteita sekä esimerkiksi hyönteisistä syntyvää orgaanista likaa. Lian poistamiseen voi käyttää esimerkiksi puhdistusliinaa ja lasinpesuainetta. Myös tuulilasiin tehtävät turvaurat poistavat tehokkaasti sulkiin kertyvää likaa, mutta saattavat samalla lyhentää sulan käyttöikää.

Renkaiden kuntoa seurataan kohtuullisen hyvin

Auton renkaiden kuntoa seurataan Suomessa suhteellisen tiiviisti: yhdeksän kymmenestä (88 %) tarkastaa autonsa renkaiden kunnon vähintään kerran vuodessa ja joka kolmas (34 %) tekee sen jopa pari kertaa kaudessa. Sen sijaan 8 % suomalaisista edustaa hälläväliä-asennetta: he tuumaavat, että katsastuksessa tai autohuollossa kyllä mainitaan asiasta tarvittaessa.

Joka kymmenes huollattaa autonsa vain havaitessaan siinä selkeän vian

Puolet suomalaisista (49 %) kertoo huollattavansa autonsa säännöllisesti huolto-ohjelman mukaisesti, ja 13 % tekee sen kerran vuodessa ajomäärästä riippumatta (miehet 14 %, naiset 11 %). Loput ovat huolettomampia: 14 % vastaajista (miehet 12 %, naiset 17 %) kertoo huollattavansa autonsa, mikäli huollon merkkivalo palaa tai ajotietokone ilmoittaa huollon ajankohtaiseksi, ja 8 % vie auton korjaamolle ainoastaan havaitessaan siinä selkeän vian. 16 % suomalaisista kertoo huoltavansa autoaan itse tarpeen mukaan.

– Säännöllisellä huollattamisella saattaa säästää huomattavia summia rahaa. Määräaikaishuoltojen yhteydessä havaitaan yleensä vikoja, jotka saattavat aiheuttaa seurausvahinkoja. Tyypillinen esimerkki on apulaitehihnan kunto. Mikäli apulaitehihna katkeaa ja sen osia pääsee moottoria pyörittävän hammashihnan väliin, voi seurauksena olla moottorivaurio. Sen korjaamiskustannukset nousevat yleensä tuhansiin euroihin, kun taas määräaikaishuollon lisätyönä apulaitehihnan vaihdattaa useimmissa autoissa muutamalla kympillä. Käyttäjälleen auton säännöllinen huollattaminen antaa paremman jälleenmyyntiarvon lisäksi myös käyttövarmuutta läpi vuoden. Näin mittariin saadaan kerättyä niin sanottuja tyytyväisiä kilometrejä, Saari muistuttaa.

Boschin tilaamaan kyselyyn vastasi tuhat 18–74-vuotiasta suomalaista. Tiedonkeruu tehtiin M3:n Internet-paneelissa syksyllä 2015.

Lue seuraavaksi