Uutiset

Autot

Profile Vehicles Oy – moduulitekniikalla ambulansseja ja busseja

Profile Vehicles Oy:n juuret ulottuvat kauas 1950-luvulle, jolloin yksi yhtiön perustajista aloitti työt erikoisajoneuvojen parissa. Varsinainen yrityshistoria alkoi kuitenkin 1982, kun Kosti ja Keijo Repo sekä Matti Sollo perustivat Iikori Ky:n, jossa oli töissä kuusi työntekijää. Pian Iikorista tuli Suomen suurin ambulanssien valmistaja, joka tunnetaan vielä tänä päivänäkin innovatiivisista valmistusmoduuleista, joista tunnetuin on varmasti kattoprofiili. Vuonna 2002 yrityksen nimi vaihtui Profile Vehicles Oy:ksi, koska toiminta oli muuttumassa yhä enemmän kansaivälisemmäksi.

Profile Vehicles Oy – erikoisajoneuvoja kansainvälisille markkinoille

Tänä päivänä Profile Vehicles Oy valmistaa vuosittain Iisalmen ja Tallinnan toimipisteissä yhteensä pitkälti yli 300 ajoneuvoa. Profile-ambulanssit ja 1+8 (1+13 koululaista) pikkubussit valmistetaan Iisalmessa ja pienoislinja-autot Tallinnan tehtaalla. Tytäryhtiöt yrityksellä on myös Ruotsissa ja Isossa-Britanniassa sekä edustukset Singaporessa, Itävallassa, Kroatiassa, Islannissa, Latviassa, Liettuassa, Norjassa ja Sveitsissä.

Automallisto, josta Profile Vehicles valmistaa erikoisajoneuvoja, on laaja. Se kattaa Mercedes-Benzin Sprinter, Vito ja G-sarjan mallit, Volkswagenin Crafter ja Transporter mallit, Ford Transitin sekä Chevy Van ja GMC mallit.

Profile Vehicles työllistää yhteensä yli 70 työntekijää. Yrityksen toimitusjohtajana on toiminut vuodesta 2000 alkaen Marko Repo, joka on ollut yrityksessä eri tehtävissä vuodesta 1989 alkaen heti koulusta päästyään. Profile Vehicles työllistää lisäksi alueellisten alihankkijoidensa kautta noin 30 henkeä. Alihankkijat valmistavat pääasiassa erilaisia teräs- ja muovikomposiittiosia.

Profile Vehicles Oy toimii Iisalmessa Yrittäjäntie 1:ssä omalla tontilla olevissa noin 5000 neliön toimitiloissa, jotka on remontoitu täysin vuonna 2000. Tuotantotiloissa on kolme eri tuotantolinjaa; A,B ja C. Kahdella ensimmäisellä tehdään perustuotantoa ja viimeksi mainitulla täysin räätälöityjä ajoneuvoja. Tuotantolinjat ovat vaiheittain eteneviä, mikä takaa nopean läpimenon ja siten myös kilpailukykyisen hinnan.

Suunnitteluosastolla työskentelee kahdeksan suunnitteluinsinööriä, joilla on käytössään nykyaikaiset 3D-suunnitteluvälineet sekä omat tilat, jossa he voivat käytännössä toteuttaa ja testata suunnittelemansa komponentit.

Moduulitekniikka valmistuksessa

Profile Vehicles Oy:n tuotantofilosofia perustuu moduulitekniikkaan, jossa sisustuskomponentit valmistetaan auton ulkopuolella ja asennetaan autoon vasta valmiina. Seinä-, lattia- ja kattoelementit on huomattavasti helpompi ja nopeampi valmistaa pöydällä tai pyörivässä jigissä kuin matalassa autossa. Valmiit ajoneuvokohtaiset elementit on sitten helppo asentaa paikoilleen ja tehdä tarvittavat liitännät.

Materiaalien osalta Profile Vehicles on myös edelläkävijä. Sekä ambulanssien että bussien osalta on yrityksessä alettu kiinnittää yhä enemmän huomiota lämpö- ja äänieristykseen, jossa Profile Vehicles käyttääkin edistyksellisiä materiaaleja. Sisustuskomponenttien osalta materiaalien keveys on erityisen tärkeää, koska kantavuus tulee pakettiautoluokan ajoneuvoissa äkkiä vastaan. Siksi rakenteissa käytetäänkin komposiittikomponentteja, jotka vaativat kuitenkin oman valmistustekniikkansa. 3D-suunnittelun jälkeen komponenteista tehdään lesti, josta valmistetaan muotti, jonka avulla valmistetaan varsinaiset kappaleet.

Lisäksi Profile Vehicles on ilmeisesti ainoa erikoisajoneuvojen valmistaja, joka käyttää sisustuskomponenteissa myös hiilikuitu-kevlar -komponentteja. Koko tuotannon ja toiminnan osalta yrityksessä on käytössä ISO 9001:2008 -laatustandardi.

Profile-ambulanssi- ja bussimarkkinat

Ambulanssi- ja bussipuolellakin on kausivaihteluja johtuen muun muassa ostojen budjetoinneista. Profile Vehicles Oy:ssä myynnistä 35 prosenttia ajoittuu alkuvuoteen ja 65 prosenttia loppuvuoteen. Ambulansseista noin 70 prosenttia menee vientiin, etupäässä Pohjois- ja Keski-Eurooppaan, Itävaltaan, Sveitsiin, Arabimaihin ja Aasiaan.

Suomessa valmis Profile Exclusive taksibussi on jatkuvasti nähtävillä Kuopion Veholla, jonka kanssa Profile Vehicles tekee tiivistä yhteistyötä ja Profilen bussimyyjä saapuu pyydettäessä Kuopioon henkilökohtaisesti tarjousta tekemään. Mercedes-Benz paketti- ja kuorma-autovalmistaja Daimler AG on valtuuttanutt Profile Vehicles Oy:n toimimaan Mercedes-Benzin virallisena, sertifioituna ja ainoana Saksan ulkopuolisena korirakentajana (VanPartner), jolloin yrityksellä on suora yhteys tehtaalle ja sen myötä viimeisin tieto käytettävissä Mercedes-Benzin autoista ja uutuuksista.

Myös jälkimarkkinointi on viety pitkälle Profile Vehicle Oy:ssä. Toiminta perustuu elinkaariajatteluun eli tuotteet hoidetaan alusta loppuun. Yrityksellä on tarkka rekisteri valmistamistaan ajoneuvoista ja asiakkaista, jolloin takuu- ja huoltotoimenpiteet sujuvat helposti ja nopeasti. Profile Vehicles Oy on myös Stryker-paarivarusteiden virallinen maahantuoja Pohjoismaiden markkinoilla.

Miika Nyrö

www.profilevehicles.com

Iisalmen HRM Myynti

Iisalmessa toimiva HR Management Finland Oy on myynnin edistämiseen ja koulutukseen erikoistunut yritys, joka toimii tiiviisti henkilökuljetusalan ympärillä järjestäen ammattipätevyyskoulutusta taksinkuljettajille ja harjoittaen pienoislinja-autokauppaa ”avaimet käteen” -periaatteella.

Iisalmessa HRM Myynti edustaa ambulansseja, pikkubusseja sekä muita erikoisajoneuvoja valmistavaa Profile Vehicles Oy:tä. Yritys on solminut yhteistyösopimuksen Profile Vehicles Oy:n valmistamien tilataksien sekä pienoislinja-autojen myynnistä Suomessa. Yritys ostaa myyntiin meneviin linja-autoihinsa korityön Profilelta harrastaen myös vaihtoautokauppaa ja mieluiten tietenkin Profile-tuotteilla, joilla on hyvä vaihtoarvo, mutta muutkin käyvät. Kaupankäynnissä toiminta nojautuu vahvasti pitkään kokemukseen tähän ryhmään kuuluvista tuotteista, niiden suunnittelusta ja valmistamisesta sekä niiden käyttöön päivittäisessä käytännön työssä. HRM Myynti on juuri aloittanut myös Fiorella-pyörätuolinostimien maahantuojana.

Lisäksi yritys järjestää taksinkuljettajien ammattipätevyyskoulutusta ja on tehnyt koulutussopimuksen muun muassa Suomen Palvelutaksit Ry:n kanssa. HR Management Finland Oy on kolmas organisaatio Suomessa, joka sai luvat kuljettajien ammattipätevyyskoulutuksen antamiseen. Yrityksen kokonaisvaltaiset koulutuspalvelut käsittävät sekä 30 tuntia kestävän perustason koulutuksen alalle tuleville kuljettajille että jatkokoulutuksen, yksi päivä vuodessa, alalla jo oleville kuljettajille.

www.hrmpalvelut.fi
 

 

Lue seuraavaksi