Uutiset

Autot

Premium-matkailua kahdelle – Hymer Tramp SL 658

 

Hymer Trampin hopeanharmaa perusväri hillittyine teippauksineen ja sopivasti pyöriteltyine muotoineen antaa heti tyylikkään vaikutelman. Asunto-osan muotoilu jatkaa luontevasti Ducaton muotoilukieltä ja siten kokonaisuus antaa viitteitä huolellisesti suunnitellusta kokonaisuudesta.

Pienet ilmeisen harkitut yksityiskohdat nousevat heti esiin. Esimerkiksi asunto-osan oven kahva on pystymallinen kuten Ducaton ovissa, mikä luo hyvin kokonaisuutta. Auton sisälläkin yleisvaikutelma on tyylikäs; yksinkertaisen selkeä, yksityiskohdat huoliteltuja ja käytännöllisiä.

Pöytäryhmä on ovesta tullessa edessä ja sen takana on kaksi matkustajapaikkaa turvavöineen. Oven oikealla puolella on vielä yksi istuin, jonka käyttö pöytäryhmässä on järjestetty pöydän alta kääntyvän lisätason avulla. Pöydän jatko-osalle kääntyy myös kuljettajan viereinen istuin ja kuljettajan istuin kääntyy peruspöytää kohden. Näin pöytäryhmään sopii viiden hengen seurue.

Keittiö- ja pesutilat

Oven vasemmalla puolella on keittiö. Ensimmäisenä on taso, jossa sijaitsee kaasuliesi sekä vesipiste altaineen. Peitekannet antavat lisää laskutilaa, kun liesi ja allas eivät ole käytössä. Yksityiskohtana tässä on altaan peitekannessa oleva pieni aukko ja sen kohdalla altaassa oleva pieni altaan osa, johon voi kaataa kätevästi vaikka kupillisen vettä nostamatta kantta. Myös kolmiliekkisen lieden kansi on jaettu, joten tarvittaessa vain yhtä tai kahta keitintä voidaan laskutilaa lisätä laskemalla alas toinen osa peitekannesta.

Keittiö jatku takaosaa kohden Dometicin Tec-Tower -yhdistelmällä: jääkaappi-pakastinyhdistelmä, jossa on kylmätilaa 150 litraa sekä uuni grillillä.

Keittiötä vastapäätä on pesuhuone. Se on varustettu erillisellä suihkulla ja Thetford C 250 -WC:llä. Seinätila on käytetty tarkasti hyödyksi, mutta luonnonvaloa on silti tilaan järjestetty kattoikkunan avulla. Vettä auton säiliöön sopii 110 litraa ja lämpimän veden tuotannosta, kuten myös muusta lämmityksestä vastaa Truma Combi 6 -lämmityslaite, joka käyttää energianaan sähköä tai kaasua. Boilerin tilavuus on 10 litraa ja vaunun lämmitys tapahtuu kieroilmalla. Verkkosähköön liitettynä on mahdollista käyttää lämmitysmuotona myös sähköllä toimivaa lattialämmitystä. Kaasujärjestelmä on varustettu Duomatic Conford -pullonvaihtajalla, joten yöllä ei tarvitse lähteä vaihtamaan tyhjäksi mennyttä pulloa toiseen.

Harmaavesisäiliö on tilavuudeltaan sata litraa ja se on eristetty sekä lämmitetty. Yksityiskohtana vesijärjestelmästä mainittakoon Tandem-vesipumppu, joka on hiljainen ja säästää vettä.

Makuutila mukavasti

Kiinteä, 150 senttimetriä leveä parivuode on pitkittäin pesutilan puoleisella seinällä. Vuode on mukavalla korkeudella käytön kannalta. Tämä pienentää osaltaan vuoteen alla olevaa säilytystilaa, mutta autossa onkin korostettu mukavaa käytettävyyttä. Säilytystiloja autossa on kuitenkin kohtuullisen mukavasti ja taas tarkasti mietityt asiat auttavat hyödyntämään tilat tehokkaasti. Parivuoteen joustinpatjat on varustettu Bonell-jousilla ja vuoteessa on sälepohja. Pöytäryhmästä on muokattavissa lisää vuodetilaa yhdelle henkilölle.

Valaistukseen on kiinnitetty erityisen paljon huomiota. Valaistusjärjestelmä koostuu runsaasta määrästä led-valaisimia sekä kohdevalaisimista sängyn sekä pöydän kohdilla. Valaistusta ohjataan keittiön keskusohjausyksiköstä sekä sängyn ja pöytäryhmän kohdalla sijaitsevista ohjausmoduuleista. Perusvalaistus on kiinteästi ohjelmoitu, mutta sen lisäksi on kaksi ohjelmoitavaa valaistusasetusta. Kaikkien valaistuspiirien kirkkaus on säädettävissä.

Passeli alusta

Alustana tässä autossa on Fiat Ducato 2,3 Multi-Jet 35, eli 96 kW (130 hv) tehoinen malli 3 500 kg:n kokonaismassalla. Moottori on osoittautunut aikaisemmissakin koeajoissa varsin luontevaksi vaihtoehdoksi isojenkin massojen liikutteluun, niin nytkin. Kuusinopeuksisen vaihteiston suurinta vaihdetta pystyy käyttämään 80 km/h nopeudessa muuallakin kuin valtateillä ja 100 km/h nopeudessa kierrokset pysyvät kohtuullisissa rajoissa eikä melutaso pääse nousemaan kohtuuttomaksi. Alustan jäykkyys oli sopiva eli matka taittui vakaasti ja mukavasti.

Ajossa auto oli muutoinkin kohtuullinen äänitasoltaan varsinkin tasaisilla alustoilla. Ikävintä melua aiheutti lieden kansi monttuisella tiellä. Räminään auttoi pipon heittäminen kannen alle. Tämä oli oikeastaan ainut seikka, joka ei ollut aivan linjassa muuten laadukkaasti suunnitellussa kokonaisuudessa. Yleisesti nämä pienet asiat on tässä autossa huomioitu ja mietitty järkeviksi ja mukaviksi.

Tutustumisen perusteella voidaan todeta, että Tramp 658 SL on ylellinen kahden hengen matkailuun ja se sopii vaativaan makuun.

http://www.cartrade.fi/

 

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi