Uutiset

Autot

Postikuljettajat mittasivat osaamistaan

Postinjakaja Heikki Toikkanen Pihtiputaalta on ajanut Postin helmikuisen ajotapakisan voittajaksi. Hopeasijalle kipusi postinjakaja Janne Pennanen Suomussalmelta ja pronssille kuljettaja Aki Martiskainen Joensuusta. Postilaiset kilpailivat taloudellisen ja turvallisen ajotavan mestaruudesta. Lisäksi kilpailussa kiinnitettiin huomiota tekniseen ajotaitoon sekä suomalaisiin erikoisolosuhteisiin. Kilpailupäivä valkeni pikkupakkasessa ja hienoisessa lumisateessa, siis normaalissa suomalaisessa talvikelissä. Ajotapakisaan osallistuneet 12 postilaista aloittivat urakkansa teoriakokeella. Iltapäivällä voitosta taisteltiin Nokian Renkaiden testiradalle rakennetuilla skill- ja ecoradoilla, joilla mitattiin teknistä, turvallista ja taloudellista ajotapaa.

Alkukilpailuna normaali työ

Skillradalla testattiin ajotaitoa muun muassa ajamalla pujottelua keilaradalla, taskuparkkeeraamista, peruuttamista pujotellen merkkikeppien välissä ja ecoradalla taloudellista ajotapaa 13 kilometrin lenkillä, johon sisältyi myös kirjeen jakelua postilaatikoihin.

Kilpailijat kotimaiseen kisaan valittiin eri puolilta Suomea hyvän ajotapaindeksin perusteella. Postin jakelu- ja kuljetusajoneuvoissa olevien ajotapaseurantalaitteiden avulla seurataan ajoneuvojen käyttöä. Laitteista saatavan tiedon perusteella tavoitellaan entistä parempaa liikenneturvallisuutta ja taloudellisia säästöjä. Laitteet kertovat muun muassa ajoneuvojen nopeuksista, polttoaineen kulutuksesta ja hiilidioksidipäästöjen määristä.

Kansainvälinen jatko

Suomen ajotapakilpailun voittajaksi ajanut Toikkanen edustaa Suomea Postin ja International Post Corporationin (IPC) järjestämässä kansainvälisessä Drivers’ Challenge -ajotapakisassa Ivalossa 2.-4. maaliskuuta. Myös tässä kansainvälisessä kilpailussa Euroopan postiyhtiöiden kuljettajat kilpailevat taloudellisen ja turvallisen ajotavan mestaruudesta. Mukana Suomen lisäksi ovat postit bpost Belgiasta, Correos Espanjasta, An Post Irlannista, Posten Norjasta, CTT Correios Portugalista sekä PostNord, jonka osallistujat tulevat Ruotsista ja Tanskasta. Nokian ja Ivalon kilpailuissa Postin järjestely-yhteistyökumppanina on Nokian Renkaat.

Postit jaetaan ympäristöystävällisesti

Suomessa kaikki Postin jakamat kirjeet, lehdet, paketit ja suoramainokset ovat automaattisesti 100-prosenttisesti hiilineutraaleja Posti Green -palveluja. Posti haluaa alentaa polttoaineen kulutusta ja hiilidioksidipäästöjä tehokkaalla reittisuunnittelulla, kuljetusten yhdistelyllä sekä ympäristön huomioivalla ajotapakoulutuksella. Tavoitteena on myös kasvattaa vaihtoehtoajoneuvojen osuus 40 %:iin jakeluautoista vuoteen 2020 mennessä.

Posti vähentää ympäristöohjelmansa kautta aktiivisesti myös hiilidioksidipäästöjä. Posti nollaa Posti Green -tuotteiden kuljettamisesta ja jakelusta aiheutuneet päästöt osallistumalla ilmastoprojekteihin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kun yhden kirjeen kuljettaminen tuottaa 20 grammaa hiilidioksidia, Posti varmistaa sertifioitujen ilmastoprojektien avulla, että toisaalla tuotetaan saman verran vähemmän. Palvelujen hiilidioksidipäästöt lasketaan osana vuotuista ympäristölaskentaa.

Lue seuraavaksi