Uutiset

Autot

Polttoaineiden kasvihuonekaasupäästöissä jopa 120-kertaiset erot

Kuva: Kabus TC-4A4 Hybridi, Juhani Laurikko, VTT

Tekniikan kirjo on selvästi lisääntymään päin. Samalla päätöksenteon vaikeus kasvaa. Tämä koskee niin liikenteen tilaajia, bussioperaattoreita kuin autojen maahantuojia. TransEco-tutkimusohjelman IEA Bus -hankkeessa on ensi kertaa tarkasteltu laaja-alaisesti sekä polttoaineita että ajoneuvotekniikkaa.

– Erot vanhojen ja uusien bussien välillä ovat huimat: esimerkiksi säännellyt päästöt ovat vanhoilla busseilla uusiin verrattuna kymmenkertaisia, jopa satakertaisia. Eniten kuluttavan bussin energiankulutuksen suhde vähiten kuluttavaan on kaksinkertainen, sanoo tutkimusprofessori Nils-Olof Nylund VTT:ltä.

Energiankulutus ei kuitenkaan ratkaise bussien elinkaaren aikaisia kasvihuonekaasupäästöjä vaan polttoaine. Nylundin mukaan polttoaineen vaikutussuhde on 120:1, kun verrataan ääripäitä eli hiilestä tehtyä dieseliä parhaaseen biopolttoaineeseen. Hiilipohjaisia polttoaineita on tulossa muun muassa  Kiinan markkinoille. Tavanomaisen dieselpolttoaineen ja parhaan biopolttoaineen suhde on 60:1. Suhdeluvut kaksinkertaistuvat kun lisäksi huomioidaan autojen polttoaineenkulutuserot.

HSL ottaa käyttöön ympäristöbonuksen

– Bussiliikenteen kilpailuttamisperiaatteet suosivat vähäpäästöisiä busseja. Kevään aikana päätetään ympäristöbonuksen käyttöönotosta, jotta päästöjen vähentämistä käytössä olevissa busseissa saataisiin nopeutettua, toteaa johtaja Reijo Mäkinen HSL:stä.

Sähkö on jo nyt merkittävä energiamuoto raideliikenteeseen perustuvassa joukkoliikenteessä. Akkutekniikassa tapahtunut kehitys saattaa myös mahdollistaa akkusähköiset bussit jo lähitulevaisuudessa varsinkin syöttöliikenteessä. Veolia Transport Finlandin osto- ja kehitystoiminnan johtaja Sami Ojamo luo katsauksen akkusähköisten bussien kehitystilanteesta ja kertoo lisäksi Espoon eBUS-sähköbussikokeilusta, joka toteutetaan osana teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskuksen Tekesin uutta sähköajoneuvojen EVE-tutkimusohjelmaa.

www.transeco.fi

 

Lue seuraavaksi