Uutiset

Autot

Pöllyävä lumi kiusaa tieliikennettä

Viime viikolla sattui useita peräänajoja ympäri Suomen. Peräänajojen osasyyllisenä olivat lumipyry ja pöllyävä lumi. Myös tällä viikolla pöllyävä lumi, liukkaat tiet ja heikko näkyvyys ovat autoilijoiden riesana. Huonon ajokelin takia jokaisen autoilijan tulee muistaa kunnolliset turvavälit ja oikea tilannenopeus.

Liukkaat tiet ja pöllyävä lumi ovat petollinen yhdistelmä. Jokaisen autoilijan on otettava keliolosuhteet huomioon, sillä olosuhteiden huomiotta jättäminen lisää peräänajojen ja ketjukolareiden riskiä. Liikennevirasto muistuttaa, että ajonopeus tulisi aina sovittaa tilanteeseen.

”Oikea tilannenopeus ei tarkoita aina samaa kuin nopeusrajoitusmerkin näyttämä lukema. Jos näkyvyys on huono, niin nopeuksia kannattaa laskea ja turvaväliä lisätä”, muistuttaa Liikenneviraston Helsingin tieliikennekeskuksen päällikkö Mika Jaatinen.

Jaatinen kannustaa autoilijoita myös käyttämään sumuvaloja. Pöllyävän lumen tai lumipyryn yllättäessä varsinkin takasumuvalojen käyttö parantaa näkyvyyttä.

Muista nämä kolme asiaa aura-autoa ohittaessa

Kovalla pakkasella teitä ei voida suolata vaikka sade toisi tiettyä perusliukkautta. Koska auraus on ainoa keino päästä eroon lumesta, ovat aura-autot tuttu näky liikenteessä. Liikenneviraston hankinnan asiantuntija Heikki Lappalainen kertoo kolme vinkkiä, jotka tulee muistaa aura-autoa ohittaessa.

1. Aura-autoa ohittaessa ei kannata ottaa riskejä

”Aura-auton ohittaminen tulee jättää suosiolla väliin, jos ohitustilanne tuntuu yhtään epävarmalta. Tämä on ensimmäinen ja samalla tärkein vinkki. Mikäli näkyvyys on huono esimerkiksi pöllyävän lumen takia, ei aura-autoa kannata missään nimessä lähteä ohittamaan”, Lappalainen kertoo.

2. Aura-autot antavat välillä ohitusmahdollisuuksia, käytä ne hyödyksi

”Auraajat huomaavat kyllä, mikäli heidän perässään on pitkä autoletka. Tilaisuuden tullen aura-autot antavat ohitusmahdollisuuksia autoilijoille. Ohittajan on hyvä huomioida mahdollisesti huono näkyvyys ja riittävä sivuttainen turvaetäisyys, vaikka aura-auto antaisikin tilaa ohitukselle.”

3. Osa aura-autoista auraa samanaikaisesti kahta kaistaa

”Liikenteessä on monia aura-autoja, joissa on etuauran lisäksi sivuaura. Tällöin pystytään puhdistamaan samanaikaisesti myös aura-auton oikealla puolella olevaa ajokaistaa tai piennarta. Vaikka leveiden sivuaurojen havaittavuutta on tehostettu mm. kirkkain varoitusvaloin, saattavat ne näkyä huonosti pöllyävässä lumessa. Pidä siis mielessä, että pöllyävä lumi voi kätkeä taakseen sivuauran”, Lappalainen varoittaa.

Ajankohtaisen ajokelin ja tiedot liikennehäiriöistä voi tarkistaa Liikenneviraston Liikennetilanne-palvelusta, joka löytyy osoitteesta http://liikennetilanne.liikennevirasto.fi/

Lue seuraavaksi