Uutiset

Autot

Pihat ja pyörätiet puhtaiksi – Nissan Cabstar 45.13 -talvihoitoautolla

Nissanin hyötyajoneuvomallisto koostuu viidestä erimallista, pakettiautomallit pienimmästä suurimpaan ovat Kubistar, Primastar ja Interstar. Kevytkuorma-automalleja on kaksi; koeajamamme Cabstar ja hieman järeämpi Atleon. Cabstar-mallia on tuotu Suomeen vuodesta 2007 lähtien kahdella eri moottorivaihtoehdolla; 130- ja 150-hevosvoimaisella.

Ajamamme talvihoitoauton alustaksi oli valittu kokonaispainoltaan 4,5-tonninen Cabstar 45.13 Comfort, pidemmällä 3,4 metrin akselivälillä, single cab –ohjaamolla ja 130-hevosvoimaisella moottorilla oleva versio. Auraustöissä lyhyemmällä akselivälillä oleva versio olisi saattanut olla hieman ketterämpi, mutta muuta käyttöä ajatellen pidempi on kuitenkin ehkä parempi vaihtoehto. Nissanin suorat C-runkopalkit helpottavat osaltaan etuauran kiinnittämistä tukevasti autoon. Auton etujousitus on auran painon ja ohjaamon taakse asennetun nosturin takia saanut yhden lisälehden Vallilan takomossa. Sähköllä toimivat aurahydrauliikka ja hiekoittimen sähkömoottorit puolestaan vaativat kaksiakkujärjestelmän toiminnan varmistamiseksi.

 

Nissan Cabstar – tilava sisältä, kompakti päältä

Cabstarin ohjaamo on riittävän tilava ainakin 185-senttiselle kuljettajalle, sekä pää- että jalkatilaa on mukavasti. Ohjaamo on viihtyisä sekä valoisa ja suuri tuulilasi ja sivuikkunat tarjoavat hyvän näkyvyyden joka suuntaan. Ohjauspyörä on säädettävissä korkeus- ja syvyyssuunnassa. Istuimeen puolestaan olisi kaivannut auraustyössä pituus- ja kallistussäätöjen lisäksi korkeussäätöä. Kojetaulun mittaristot ja hallintalaitteet ovat helpot ja selkeät käyttää. Säilytystiloja on myös riittävästi, kaikkiaan 13 erillistä säilytyslokeroa eri puolilla ohjaamoa. Muun muassa A4-kokoisille asiapapereille on omat lokerot sekä kuljettajalle sekä apukuljettajalle on omat jäähdytettävät/lämmitettävät mukitelineet. Myös ilmastointi kuuluu auton Comfort-varustukseen. Hieman kalliimpaan Premium varustukseen kuuluu myös EHS-mäkilähtöapu (säästää kytkintä), monitoiminäyttö, sekä korkealaatuiset istuin-, pilari- ja takapaneeliverhoilut.

Kompaktit ulkomitat, pieni kääntösäde (5,5 m lyhyellä akselivälillä), etupyörien erillisjousitus ja tehostettu hammastanko-ohjaus tekevät Cabstarista vaivattoman käsiteltävän ahtaissakin paikoissa.

 

Moottorivaihtoehdot ja alusta

Suomessa Nissan Cabstaria on saatavana kahdella eritehoisella moottorilla, 2,5-litraisella 130-hevosvoimaisella ja 3,0-litraisella 150-hevosvoimaisella. Pienintä, 2,5-litraista ja 110-hevosvoimaista mallia ei Suomeen tuoda. Vääntöä näissä kahdessa isommassa moottorissa on 270 Nm/1800 r/min ja 350 Nm/1600/r/min.

Nämä yhteispainesuoraruiskutusdieselmoottorit ovat Euro 4 –määräysten mukaiset ja ne ovat hiljaisia käyntiääneltään sekä taloudellisia. Suomeen tuotavissa malleissa on 6-portaiset manuaalivaihteistot. Cabstarin Euro 4 –moottorien huoltovälit ovat 30 000 kilometriä, joten huoltotaukoja tulee melko harvakseen. Huoltotoimet onnistuvat helposti kallistettavan ohjaamon ansiosta.

Etujousitus Cabstarissa on toteutettu erillisjousituksella, kaksoistukivarsilla, poikittaisilla lehtijousilla, iskunvaimentimilla ja vakaintangolla. Paripyörillä oleva taka-akseli on jäykkä ja se on varustettu parabolisilla lehtijousilla, iskunvaimentimilla sekä vakaintangolla. Ohjaus on tehostettu hammastanko-ohjaus.

ABS-levyjarrut on varustettu kaksinkertaisella hydraulisella piirillä ja tyhjiöservotehostuksella sekä elektronisella jarruvoiman jaolla (EBD). Tuuletettujen jarrulevyjen halkaisija on edessä 234,6 mm ja takana 241 mm.

 

H&L Autovarusteen kevytlava

Nissanin lavarakenteen oli valmistanut Nurmijärvellä toimiva H&L Autovarustelukeskus Oy, jolla on 40 vuoden kokemus lavarakenteista. Lavan teräksiset runkorakenteet ovat kuumasinkittyjä, yksiosaiset, 400 millimetriä korkeat laidat anodisoitua alumiinia ja pohja 18 millimetrin vaneria. Kuormansidontalenkit on upotettu lavan pohjaan. Lavan ulkomitat ovat: pituus 3800 millimetriä ja leveys 2100 millimetriä. Oikealle puolelle lavan alle on asennettu alumiinista valmistettu AL-varustelaatikko, joka on kooltaan 0,8×0,4×0,4 metriä. Lisäksi runkoon oli kiinnitetty vaadittavat alleajosuojat. H& L -kevytlavojen suosio perustuu kestävään ja kevyeen rakenteeseen, joka tarjoaa mahdollisimman suuren hyötykuorman.

Ferrari 515 A 1 –kappaletavaranosturi

Cabstarin ohjaamon taakse oli asennettu H&L Autovarustelukeskuksessa myös Pajakulma Oy:n maahantuoma Ferrarin 515 A 1 –nosturi, joka tekee autosta entistä monipuolisemman.

Normaalien kuljetustehtävien lisäksi nosturilla voidaan nostaa talvivarustukseen kuuluva hiekoitin auton lavalle ja pois tarpeen mukaan. Ferrari 515 A 1 –nosturi saa käyttövoimansa PTO-voimanulosoton kautta ja kokoluokaltaan se on 1,4-tonnimetrinen. Nosturissa on yksi hydraulinen jatke, jolla sen suurin ulottuvuus on 4,55 metriä 300 kilon kuormalla. Nosturissa on molemmin puolin ylöskäännettävät hydrauliset tukijalat, joiden maksimileveys on 2550 mm nostotilanteessa.. Hallintavivut ovat ainoastaan kuljettajan puolella. Ferrari 515 A 1 painaa noin 290 kiloa.

 

Western Midweight -kääntöetuaura

Nissan Cabstariin oli asennettu Pajakulma Oy:n Laukaan toimipisteessä pietarsaarelaisen Oy HillTip Ab:n maahantuoma Western Midweight -kääntöetuaura. Auran työleveys vaihtelee auran kääntökulmasta riippuen 2300 millimetristä 2000 millimetriin ja korkeus on 690 millimetriä. Painoa auralla on 245 kiloa. Aurassa on oma hydrauliikkayksikkö kääntö- ja nostotoimintoja varten, jolloin autosta tarvitaan vain sähkökaapelit (12 V) auraan. Auran ohjainyksikkö on sijoitettu ohjaamossa vaihdekepin taakse pohjapeltiin. Käytössä se olisi kuitenkin kätevämpi jos se olisi sijoitettu itse vaihdekeppiin, jolloin käsi voisi olla vaihdekepilla esimerkiksi piha-alueita aurattaessa, jolloin joudutaan ajamaan jatkuvasti eteen- ja tääksepäin.

Sopiva aurausvaihde Nissanissa on ykkönen ehkä hyväpohjaisella tiellä kakkonenkin. Kevyttä lunta auto jaksoi työntää hyvin, ainoastaan pari kertaa olisi kaivannut hiekkalastin painoa vetäville pyörille. Kulkua helpottamaan tämän vuoden Nissan Cabstar –malleihin on nyt saatavissa tehdasvarusteena joko tasauspyörästön lukko tai luistonrajoitin. Auran kiinnityskorvat on yhdistetty tukijalkoihin ja siten auran irrottaminen ja kiinnittäminen autoon vie vain pari minuuttia, jolloin auraa ei tarvitse kuljettaa mukana silloin, kun sitä ei tarvita.

 

Uuden sukupolven Western Tornado –hiekoitin

Saman valmistajan ja maahantuojan tuote oli myös auton lavalle kahdeksalla pultilla kiinnitetty sähkötoiminen Western Tornado -hiekoitin/suolanlevitin. Koeajoautossa olevan säiliön tilavuus oli 1,5 kuutiota, mutta aivan täyteen sitä ei voi lastata, jos aiotaan pysyä lain sallimissa painorajoissa. Säiliöitä saa myös 1,2 ja 2,0 kuution tilavuudella. Säiliö runko on ruostumatonta terästä ja itse säiliö on valmistettu HD-polymeeristä.

Vedenpoistokouruilla varustetut limittäiset säiliön polymeerikannet suojaavat tehokkaasti säiliössä olevaa liukkaudenestoainetta. Hiekoittimen ulkomitat ovat: pituus 2450 millimetriä (kokonaispituus 3000 mm), leveys 1600 millimetriä ja korkeus 1120 mm. Säiliön paino tyhjänä on 300 kiloa. Säiliön pohjakuljettimen leveys on 425 mm ja levitinlaudan halkaisija 395 mm. Levitettävän hiekan määrää ja levitysalueen leveyttä (0,5 m-12 m) säädettiin ohjaamosta portaattomasti kahdella säätönapilla. Takapuskuriin asennetun Waecon peruutuskameran avulla kuljettaja pystyy seuraamaan hiekan levitystä.

 

Muut varustelut

Kuten tien- tai kiinteistönhoitoautossa kuuluukin olla, oli Nissaniin asennettu Forssan Volvo Truck Centerissä katto- ja takamakajat turvallisuuden lisäämiseksi sekä värillinen Waecon peruutuskamera, joka kytkeytyi joko peruutusvaihteella tai napista kiinteästi. Kameran avulla pystyi tarkkailemaan hiekoittimen toimintaa. Auringonpaisteella kamera olisi kaivannut suojakehystä näkyvyyden parantamiseksi. Työvaloja autoon oli asennettu ohjaamon katolla olevaan kattotelineeseen, takapuskuriin sekä tietenkin aurausvalot vilkkuineen aurapuskuriin. Lisäksi autossa oli kellolla varustettu polttoainetoiminen lisälämmitin, Nokian Hakkapeliitta C –talvirenkaat, vaihteistoulosotto, 2-akkujärjestelmä ja aurinkolippa.

 
 

Nissan Cabstar 45.13 Comfort Tekniset tiedot:

Moottori YD25DDTI, Euro 4
Teho 130 hv (96 kW) 3600 r/min
Vääntö 270 Nm/1800 r/min
Vaihteisto 6S380 6-portainen manuaalivaihteisto
Jarrut ABS-levyjarrut
Renkaat 185/75 R16
Kokonaispaino 4500 kg
Kantavuus noin 2000 kg
Akseliväli 3400 mm
Varusteet ilmastointi, kauko-ohjattu keskuslukitus,
ajonesto, radio / CD, kuljettajan turvatyyny,
sivutörmäyssuoja, sähkötoimiset ikkunat ja peilit
Lava H&L Autovarustelukeskus Oy
kuumasinkityt teräsrakenteet, 18 mm
vaneripohja, kuormansidontalenkit
Ulkopituus 3800 mm
Ulkoleveys 2100 mm
Laitakorkeus 400 mm
Laidat 1-osaiset alumiinilaidat
Varusteet AL-varustelaatikko
Nosturi Ferrari 515 A 1
Nostomomentti 1,4 tm
Hydraulinen ulottuma 4,55 m (300 kg)
Kääntökulma 370 astetta
Paino 290 kg
Kääntöetuaura Western Midweight
Työleveys 2300–2000 mm
Levyn korkeus 690 mm
Hydrauliikkayksikkö 12 V, nosto- ja kääntötoiminnot
Aurausvaloteline Valot ja vilkut
Hiekoitinlaite Western Tornado
Kiinnitys auton lavaan 8 pultilla
Tilavuus noin 1,5 m³
Runko ruostumaton / HD-Poly
Käyttö sähkö 12 V, ohjain ohjaamossa
Säädöt portaattomat sekä määrälle että leveydelle
Varusteet
kattomajakat, takamajakat, kattoteline
työvalot 6 kpl
Waeco värillinen peruutuskamera
polttoainetoiminen lisälämmitin
talvirenkaat
vaihteistoulosotto
2-akkujärjestelmä, 2×65 Ah
aurinkolippa

Miika Nyrö

 
 
 
 
 
 

 

 
 
 

Lue seuraavaksi