Uutiset

Autot

Peugeot Partner Tepee

Partner-pakettiautosta kehitetty Wagon-tila-autoversio on ollut mallistossa alusta alkaen. Viime vuosina tila-autojen markkinat ovat kasvaneet tasaisesti 4 prosentin vuosi­vauhtia ja Euroopassa myydään tällaisia autoja yli 300 000 kappaletta vuodessa.

Partner-Wagon -tila-autoja on valmistettu jo yli 600 000 kappaletta ja Suomessa niitä on myyty noin 2 000 kappaletta. Nyt markkinoille tulee uusi Partner Tepee -tila-auto, josta Suomen markkinoille tulee kolme eri versiota; Trendy, Premium ja Outdoor.

Ulkonäöltään Tepee muistuttaa pitkälti Peugeotin henkilöautomalleja, muun muassa kookas etusäleikkö Peugeot-logoineen sekä kissamaiset ajovalot ilmoittavat Tepeen kuuluvan Peugeot-perheeseen. Tepeen erilaiset varustetasot erottuvat toisistaan pienten yksityiskohtien, kuten puskurin, valojen, konepellin ja koristeosien osalta. Myös liukuovien keskimmäiset kiskot on Tepeessä häivytetty lähes näkymättömiin takimmaisen sivuikkunan alareunaan.

Valinnaisvarusteena Tepeehen on saatavissa rengaspainevaroitin, tasanopeussäädin ja nopeudenrajoitin.

Tilava matkustamo erilaisiin käyttötarkoituksiin

Tepeen sisätilat ovat tilavat, esimerkiksi kyynärleveys on edessä 1,48 metriä ja takana 1,49 metriä ja lisäksi takaistuimet ovat 20 mm etuistuimia korkeammalla. Myös polvitilaa on reilusti. Trendy-versiossa on yhtenäinen takapenkki, joka voidaan taittaa kokoon sekä irrottaa kahdessa osassa (1/3-2/3) tavaratilan kasvattamiseksi. Premium ja Outdoor -malleissa on vakiona kolme erillistä takaistuinta, jotka ovat erikseen säädettävissä, kokoontaitettavissa ja irrotettavissa. Keskimmäisen istuimen selkänojasta saa alas taitettuna kätevän pöydän kahdella mukitelineellä. Lisäksi etuistuinten selkänojien takasivulla on lentokonetyyppiset pöydät mallista riippuen.

Matkustamon melutaso on saatu alhaiseksi muun muassa sijoittamalla kotelopalkkien sisään paisunta­täytteitä, jotka estävät äänien etenemistä rakenteissa. Käsisäätöinen ilmastointi on vakiona kaikissa Tepee-malleissa ja kaksialueisen automaatti-ilmastoinnin saa lisävarusteena. Modutop-katon ilmakanavat säätöineen takaavat saman lämpötilan myös takamatkustajille. HDi-dieselmoottorien yhteydessä Suomessa on sama lisälämmityslaite kuin pakettiautoversioissakin. Laite hyödyntää pakoputkiston lämpöä matkustamon lämmittämiseksi kylmäkäynnistyksen jälkeen.

Lasten turvallisuuden ja viihtyvyyden lisäämiseksi Tepeehen on saatavissa erityinen lapsivarustepaketti, johon kuuluu: lastenvalvontapeili sisätaustapeilin vieressä, sähköinen liukuovien lapsilukitus, kaihtimet liukuovien ikkunoihin, irrotettava 13 litran keskikonsoli mukitelineillä sekä käsinelokerossa oleva audioliitäntä esimerkiksi MP3-soitinta varten.

Tavara- ja säilytystilat

Tepeen tavaratila peitelevyn alla on 505 litraa VDA-normin mukaan mitattuna. Takaistuimet kaatamalla tavaratila kasvaa noin kolmeen kuutioon. Lastauskorkeus on 582 mm. Tepeehen on saatavissa myös sisäpuolinen kattoteline, jolla voidaan kuljettaa kevyitä ja jopa kolme metriä pitkiä esineitä. Säilytystiloja Tepeessä on pakettiautoversiossa olevien lisäksi 7 litran lokerot takajalkatilan lattiassa, ovilokerot sivuliukuovissa sekä säilytyslokero ja mukitelineet takapenkkiläisille käsijarru­telineessä.

Uusi Modutop-katto antaa matkustamoon valoa neljän suuren kattoikkunan kautta ja antaa ylhäällä olevaa säilytystilaa yhteensä 80 litraa. Tavaratilan yläpuolella olevaan säilytystilaan pääsee käsiksi sekä takaistuimelta että takaluukun kautta. Kaikkiaan Tepeen säilytyslokeroiden tilavuus on lähes 170 litraa. Myös takapenkin tuuletuskanavat on integroitu Modutop-kattokonsoliin. Kaikille kolmelle takaistuimelle on omat säädettävät ja suunnattavat ilmasuuttimet. Modutop-katon kattokiskot voidaan kiinnittää pitkittäin tai poikittain kuljetettavan tavaran mukaan.

Laaja moottorivalikoima

Tepee-malliston moottorivalikoima on laajempi kuin pakettiautomalliston. Tarjolla on kaksi bensiinimoottoria ja neljä HDi-dieseliä. Kaikki moottorit ovat 1,6-litraisia. Bensiinimoottoreista pienin, 90-hevosvoimainen 132 Nm vääntävä moottori on Trendy-mallissa. Isompi, 110-hevosvoimainen, 147 Nm vääntävä moottori on Premium- ja Outdoor-malleissa. Edellä Van-mallien yhteydessä esitellyt pienempitehoiset 75- ja 90-hevosvoimaiset dieselmoottorit ovat vaihtoehtoisia Trendy-malleissa.

FAP-hiukkassuodattimella varustettu 90-hevosvoimainen dieselmoottori tulee Premium- malliin syksyllä 2009. Suurin, 110-hevosvoimainen dieselmoottori on tällä hetkellä ainoa vaihtoehto Premium- ja Outdoor -malleihin. (Premium -malliin on saatavissa myös sama 90-hevosvoimainen HDi -diesel kuin Trendy -malliin). Tämän yhteispaineruiskutuksella, muuttuvageometrisella ja FAP-hiukkassuodattimella varustetun moottorin vääntömomentin maksimiarvo nousee 240 Nm:stä 260 Nm:iin (2000 r/min) turboahtimen elektronisen ohjauksen ansiosta.

Tila-auton kori ja alusta

Tepeen alusta on ajo-ominaisuuksiltaan tila-auton alusta ja pohjalevy on sama kuin Van-versiossa. Turvallisuutta on parannettu entisestään. Turvavarustukseen kuuluu: kuusi turvatyynyä (versiosta riippuen), ESP-ajonhallinta (optio), vahvistetut keskimmäiset sivupylväät, ovien sisällä olevat viistotuet ja täytemateriaalit sekä kolmipisteturvavyöt kaikilla istumapaikoilla. Edessä Tepeessä on joustintukijousitus ja takana yhdystukiakselisto, molemmat kierrejousilla, putki-iskunvaimentimilla ja kallistuksenvaimentimilla. Lisäksi takaiskunvaimentimet on asennettu niin viistoon, etteivät ne vie tilaa matkustamosta.

Taka-akseliston poikittaispalkki on yhdistetty koriin hydraulisilla kiinnikkeillä, jotka vaimentavat tienpinnasta tulevat tärinät tehokkaasti. Jarrut ja ohjaustehostimet ovat samat kuin Van-mallistossa. Rengaskoot ovat versiosta riippuen joko 205/65 R15 tai 215/55 R16, johon on saatavana kevytmetallivanteet.

Partner Tepee Outdoor-varustelu

Uutta Partner-mallistossa on maasturityylin varustelu, jolloin kyseessä on Partner Tepee Outdoor. Mallin varusteluun kuuluu muun muassa: 10 mm maavaraa korottava jousitus, erityiset jousituksen välikkeet, 215/55 R16 renkaat alumiinivanteilla, pohjapanssari moottorin alla, kattokiskot, sumuvalot kromikehyksin, alumiininharmaa kehys etusäleikön ympärillä, alumiininharmaa taka­pus­­kurin alaosa ja automaattiset tuulilasinpyyhkimet.

Miika Nyrö

Lue seuraavaksi