Uutiset

Autot

Parempi perusbussi – VW Caravelle GP Comfortline 2,0TDI

Testikelit vaihtelivat reilun viikon koeajon aikana kuivasta lumiseen ja jäiseen samoin kuin lämpötilakin vaihteli suojakelistä aina -29 °C pakkaseen.

Uusi ilme ja muotoilu

Volkswagen Caravelle-malliston uudistunut ulkonäkö seuraa Volkswagenin pääsuunnittelijan Walter de Silvan kokonaismuotoilu-uudistusta. Korilinjat jäljittelevät Volkswagenin henkilöautoihin tehtyjä uudistuksia. Etuvaloja yhdistävä etusäleikkö isolla VW-logolla ovat tuttuja Volkswagenin henkilöautomalleista. Comfortline-versiossa etusäleikkö on lisäksi varustettu kromilistoilla.

Ajovalot ovat uudet H7-kaksoisheijastinvalot ja takavalot jo Multivan-mallista tutut isot takavalot, myös VW-logo takaluukussa on uusi. Konepelti ja etupuskuri ovat uudelleen muotoillut, kuten sivupeilitkin. Lisäksi ne on maalattu korinvärisiksi ovenkahvat mukaan lukien.

Uudet sähkösäätöiset ja –lämmitteiset sivupeilit parantavat osaltaan auton aerodynaamisuutta sekä näkyvyyttä taakse ja ne voi tarvittaessa kääntää sivuun.

Sekä Trendline että Comfortline –mallit ovat saaneet myös uusia ulkovärivaihtoehtoja, joita on nyt seitsemän perusväriä ja yhdeksän metalliväriä.

Miellyttävä alusta

Caravellen ajotuntuma on täsmällinen ja henkilöautomainen, kaikkien pyörien erillisjousitus ja tehostettu ohjaus tekevät auton käsittelystä sujuvaa ja vakaata aivan kuten aikaisemmissakin Transporter-malleissa.

Hienosäätöä ajo-ominaisuuksiin on mahdollista tehdä vielä tilausvaiheessa, sillä mallistoon on saatavana jo tehtaalta uusia alustapaketteja sekä tehdasvarustelua asiakkaan tarpeiden ja toiveiden mukaan.

Kaikkiin Caravelle-malleihin on valittavissa kaksi eri akseliväliä; 3000 mm ja 3400 mm. Koeajossa olleen pidemmän version matkustamossa on 400 mm enemmän tilaa matkustajilla ja matkatavaroille.

Koeajoautossa olleet Nokian Hakkapeliitta CR 215/65 R16 –kitkarenkaat olivat miellyttävät ja äänettömät ajaa matkalla pohjoiseen, mutta Kuusamon jääpolanteisilla teillä pysähtyvyys ei ollut aivan parasta luokkaa, vaan piti ajaa kohtuullisen kaukana edellä ajavasta.

Uuden sukupolven 4MOTION-mallien toimitukset asiakkaille alkavat talvella 2010. Volkswagenin 4MOTION-neliveto perustuu Haldex-monilevykytkimeen, joka öljynpaineen avulla jakaa vääntömomenttia aiempaa nopeammin sinne missä sitä tarvitaan. Perustilanteessa auto on 95-prosenttisesti etuvetoinen, mutta tarvittaessa voima jakautuu 50-prosenttisesti taka-akselille. Myös 4MOTION-malleihin saa ensimmäistä kertaa DSG-suorakytkentävaihteiston.

Taloudelliset ja vähäpäästöiset TDI-moottorit

Uudet nelisylinteriset, 2,0-litraiset common rail –yhteispaineruiskutustekniikkaa hyödyntävät TDI-dieselmoottorit ovat jopa 20 prosenttia (0,9-1,9 l/100 km) taloudellisempia kuin aikaisemmat. Myös CO2-päästöt ovat pudonneet keskimäärin 10 prosenttia. Kaikissa uusissa dieselmoottoreissa on vakiona DPF-partikkelisuodatin ja ne täyttävät EU5 –päästönormit. Moottorien käyntiääni on myös laskenut muutaman desibelin, mikä on ihan käytännössä havaittavissa.

Caravellen dieselmoottorivaihtoehdot ovat: 62 kW (84 hv), 75 kW (102 hv), 103 kW (140 hv) ja 132 kW (180 hv), joista koeajoajokissamme oli toiseksi tehokkain eli 140-hevosvoimainen (9,5 hevosvoimaa edeltäjäänsä enemmän) versio. Tämän moottorin yhdistetyksi kulutukseksi tehdas ilmoittaa 7,4-7,7 l/100 km. Reilun parin tuhannen kilometrin pohjoisen reissulla saimme kulutuslukemaksi 6,8 l/100 km. Moottorin 340 Nm:n vääntö tuntui myös riittävältä kuuden hengen ja täynnä olevan tavaratilan kuormalla. Lisäksi Caravelleen on saatavissa 85 kW:n (115 hv) bensiinimoottori.

Moottorivaihtoehdoista riippuen Caravellessa on vakiona 5- tai 6-portainen manuaalivaihteisto, jonka yhteydessä on uusi vaihtoapu, joka kertoo kojetaulussa optimaalisen vaihtamiskohdan ja auttaa siten ajamaan taloudellisemmin. Vaihteiston välityssuhteet on suunniteltu siten, että isommalle vaihteelle vaihdettaessa moottorin kierrokset putoavat aina väännön kannalta optimaaliselle kierrosalueelle, jolloin kyyti on tasaista ja kulutus putoaa samanaikaisesti. VW:n Joystick-tyyppinen vaihteenvalitsin tekee vaihtamisesta helppoa ja helpottaa liikkumista ohjaamossa. Valinnaisena Caravelleen saa myös 7-vaihteisen DSG-suorakytkentävaihteiston, jonka toiminta on miellyttävää ja nopeaa. Myös kulutus on DSG-vaihteistolla noin 0,6 l/100 km pienempi 6-vaihteiseen Tiptronic-automaattivaihteistoon verrattuna.

Viihtyisät ja monikäyttöiset sisätilat

Myös Caravellen käytännössä uudelleen suunniteltu ohjaamo on entistä henkilöautomaisempi ja ergonomisempi uuden sisäverhoilun, kojetaulun muotoilun, mittariston ja kolmipuolaisen ohjauspyörän ansiosta. Ohjaamoon nousu on helppoa laajasti aukeavien ovien ansiosta. Integroidut Caravelle- logolla varustetut kynnysvalot puolestaan ovat hauska yksityiskohta.

Ohjaamo on riittävän korkea ja siten näkyvyys kaikkiin suuntiin on hyvä. Hallintalaitteet on sijoitettu selkeästi ja ergonomisesti. Ohjaamon äänitaso on aikaisempaa hiljaisempi moottorin hiljaisemman käyntiäänen ansiosta. Mittariston MFD+ -monitoiminäytöstä kuljettaja löytää monipuolista informaatiota, kuten keskikulutus, kulutus tunnissa, matka-aika, matkareitti, matka käytettävissä olevalla polttoaineella, nopeus, keskinopeus, nopeusvaroitin ja öljyn lämpötila.

Lisävarusteita Caravelleen on saatavissa runsaasti, esimerkiksi nopeuden mukaan säätyvä Servotronic-ohjaustehostin, kahden hengen etuistuin, monitoimiohjauspyörä, kulmavalotoiminnolla varustetut sumuvalot, peruutuskamera ja valojen Leaving/Coming Home –toiminto.

Uudet verhoilumateriaalit sekä parannettu istuinergonomia lisäävät puolestaan ajo- ja matkustusmukavuutta. Sekä kuljettajan että apukuljettajan istuin on varustettu pituus-, korkeus- ja selkänojan kaltevuussäädöillä sekä käsinojilla ja ristiselän tuella, jonka saa myös sähkötoimisena. Myös ohjauspyörässä on pituus- ja korkeussäädöt oikean ajoasennon saavuttamiseksi.

Keskuslukituksen kauko-ohjaimella voi normaalitoimintojen lisäksi avata ja sulkea matkustamon sivuliukuoven, joka toimii myös suoraan koskettamalla kahvaa tai kojetaulussa olevasta katkaisijasta käsin.

Normaalisti 7+1-paikkainen Caravellen matkustamo on tarvittaessa muutettavissa 8+1-paikkaiseksi tilaamalla se tehtaalta kahdenistuttavalla apumiehen penkillä. Monikäyttöisen Caravellesta tekee, että takapenkit ovat joko käännettävissä tai poistettavissa kokonaan, jos tarvitaan lisää tavaratilaa. Myös varustelutasoja Caravellessa on kaksi; Trendline ja Comfortline. Trendline-taso tarjoaa mukavaa matkustamista, käytännöllisyyttä ja kestävyyttä esimerkiksi koululaiskäyttöön. Koeajamamme Comfortline puolestaan tarjoaa viihtyvyyttä, matkustusmukavuutta ja erinomaiset ajo-ominaisuudet vaativillekin käyttäjille. Kauttaaltaan verhoillut sisätilat sekä koko lattian peittävä matto antavat matkustamolle miellyttävän ja viihtyisän ilmeen. Rullaverhotyyppiset häikäisysuojat matkustamon sivuikkunoissa helpottavat oloa auringonpaisteella.

Myös matkustamon äänieristys on hyvä, eri penkkirivien välinen keskustelu onnistuu vaivatta. Vakiovarusteena oleva puoliautomaattinen Climatic-ohjaamoilmastointi on miellyttävän ja tehokkaan tuntuinen. Comfortline-malleihin on lisäksi saatavana kolmialueinen täysautomaattinen Climatronic-ilmastointilaite. Matkustamossa lämpötilasta huolehti oma lämmityskenno ja – puhallin kattokanavilla. Matkustamon lämmityslaitteen säätökytkimet ovat matkustamon kattopaneelissa. Lisäksi Caravellen dieselmoottorisissa malleissa on sopivan sisälämpötilan ylläpitämiseksi automaattitoiminen Webasto-lisälämmitin. Pohjoisen pakkasissa olisi toivonut auton lisälämmittimessä olevan vielä kellokytkimen pahimpina pakkasaamuina.

Matkustajien viihtyvyyttä pidemmillä matkoilla lisää tehdasasenteinen 2-Din CD-Radio -soitin (MP3) kahdeksalla kaiuttimella. Koeajoautossa radion näyttö toimi myös peruutustutkan näyttönä.

Turvallisuus uudelle tasolle

Tähänkin asti Volkswagen on turvallisuusasioissa kärkipäässä, mutta uudessa Caravellessa turvallisuutta on kehitetty entisestään. Kaikissa Caravelle-malleissa on vakiona uusimman sukupolven elektroninen ajonvakaudenhallintajärjestelmä (ESP), johon kuuluvat ABS-levyjarrut, TCS-luistonestojärjestelmä sekä Hill Hold –mäkilähtöavustin. ABS-jarrujen kuivatusjärjestelmän ansiosta sadekelin jarrutuksetkin ovat nyt entistä tehokkaampia.

Caravellen kaikki kahdeksan istuinta on varustettu kolmipisteturvavöillä ja uloimpien istuinten vyöt esikiristimillä. Kuljettajalle ja etumatkustajalle on omat turvatyynyt, joista matkustajan tyyny on kytkettävissä pois.

Uusi turvallisuutta edistävä lisävaruste on rengaspaineen alenemisen varoitin, joka vertaa pyörien kierrosnopeuksia ABS-antureiden avulla ja ilmoittaa alentuneesta rengaspaineesta kuljettajalle varoitusvalolla.

Monipuolisen vakioturvavarustuksen lisäksi Caravelleen on saatavana muun muassa Side Assist –kaistanvaihtoavustin, joka eliminoi kuolleet kulmat ja varoittaa merkkivalolla takaa lähestyvästä autosta. Kosketusnäytöllisen RNS 510-radio-navigointi-järjestelmän yhteyteen voi puolestaan valita peruutuskameran peruutusavustimella.

Tekniset tiedot:

VW Caravelle GP Comfortline 2,0TDI

Moottori
– turboahdettu, nelisylinterinen, 2,0-litrainen common rail-
suoraruikutus TDI-moottori, Euro 5
– teho 140 hv (103 kW) / 3500 r/min
– vääntö 340 Nm 1750–2500 r/min

Vaihteisto

– 6+1-portainen manuaalivaihteisto

Alusta
Mitat ja Massat
– pituus 5391 mm
– leveys 1904 mm
– akseliväli 3400 mm
– renkaat 205/65 R16C
– kokonaismassa 3000 kg
– omamassa 2075 kg
– suurin perävaunumassa jarruitta/jarruin 750/2500 kg
– suurin sallittu yhdistelmämassa 5200 kg

Lisävarusteet:

Sähkötoiminen liukuovi oikealla 585 €
Matkustamon ilmastointi 415 €
Nahkainen ohj.pyörä ja vaih.valitsin 230 €
Peruutustutka edessä ja takana 645 €
Reflex-hopea metalliväri 890 €
Koeajoauton hinta varusteineen 56248 €
Maahantuoja VV-Auto Group Oy

Miika Nyrö

Lue seuraavaksi