Uutiset

Autot

Pää kylmänä perävaunun kanssa

Kevään saapuessa ja auringon lämmittäessä moni talven päässä muhinut rakennusprojekti alkaa tuntua ajankohtaiselta. Rakennustarvikkeet ja työvälineet on saatava pihaan juuri nyt, sillä huomenna inspiraatio ja motivaatio saattavat olla jälleen hakusessa.  Työt on saatava heti käyntiin ja 200 metriä kakkosnelosta on oltava pihassa viimeistään illalla. Tässä vaiheessa usein kiroillaan rautakauppojen kalliita kotiinkuljetuksia ja muistetaan se oma takapihalla kompostin vieressä talven seissyt 30 vuotta vanha yksiakselinen perävaunu tai sitten lainataan kossuvuokralla naapurin vastaava runko mutkalla oleva ikiliikkuja. Kaupassa vaunun etu- ja takalaidat irti, kuuden metrin lankut kyytiin sitomatta ja ei kun onnellisena kotia kohden. Näinhän se valitettavan usein menee, mutta terve maalaisjärki täytyisi kuitenkin muistaa ottaa käyttöön. Muutamalla perussäännöllä voi kuljetuksen suorittaa asetusten mukaisesti ja ennen kaikkea kenenkään turvallisuutta vaarantamatta.

Perävaunu pitää käydä huolella läpi ja valojen sekä vilkkujen toiminta sekä renkaiden kunto ja ilmanpaineet tulee tarkistaa. Lisäksi myös vaunun rungon kunto kannatta käydä perusteellisesti läpi, sillä moottoritien varrella raskaan pihalaattakuorman alle rusentunut perävaunu ei ole kaunis näky eikä tilanne ole kovin miellyttävä autoilijankaan kannalta.

Itse kuormaus on suoritettava huolella ja oikea aisapaino on huomioitava. Oikean tasapainon voi testata irrottamalla peräkärry vetokoukusta ja pitämällä aisasta käsin kiinni. Jos aisa nousee ylöspäin ja kärry lähtee kippaamaan taaksepäin, takana on liikaa painoa ja kuorma on lastattava uudelleen. Myös sidonta tulee tehdä huolella ja ”poissa silmistä”-periaate pitää unohtaa. Kyllä se kuorma liikkuu, vaikka siinä on kuomu päällä… Pitkän tavaran kuljetuksen rajat ovat edessä yksi metri sekä takana kaksi metriä ja ylitys on muistettava merkitä huolella.

Remonttikuumeen iskiessä vetopainojen tai ajokorttiluokkien riittävyys ei tule ensimmäisenä mieleen, mutta edessä voi olla ikävä ja kallis yllätys. Painorajat löytyvät rekisteriotteesta ja liikenteen turvallisuuden vuoksi ne pitää ottaa huomioon. Ja lopuksi vielä tärkeä muistutus: ylin sallittu nopeus perävaunun kanssa on 80 kilometriä tunnissa myös moottoriteillä. Ei se terassin valmistuminen ennätysajassa ole turvallisuuden vaarantamisen arvoista.

Lue seuraavaksi