Uutiset

Autot

Onnin Auto 40 vuotta

Timo Juvonen

Onni Juvonen perusti syksyllä 1977 hyötyautojen varaosaliikkeen. Juvonen oli jo aiemmin toiminut samalla alalla työntekijänä. Nykyään enemmistön yrityksestä omistava Onnin poika Timo Juvonen (kuvassa) on ollut mukana alusta saakka. Hän aloitti yrityksessä toimittamalla tavaroita asiakkaille. Yrityksen työntekijäksi siirtyi muutama vuosi aloittamisen jälkeen myös Onni Juvosen vaimo eli Timon äiti. Perheyhtiö Onnin Auto oy toimii edelleen lähellä perustamispaikkaansa Helsingin Malmilla. Yrityksen toimitiloista löytyy myös Timo Juvosen poika Joni Juvonen. Joni jatkaa osaltaan vuosikymmen sitten menehtyneen isoisänsä Onni Juvosen yrittäjäperinnettä. Raskaan kaluston varaosien valmistamisesta, maahantuonnista, markkinoinnista ja myynnistä Juvosen miehillä on kokemusperäistä tietoa ja näkemystä paljon. Korjaamoiden, jälleenmyyjien ja käyttäjäasiakkaiden parhaaksi työskennellen Onnin Auto oy aikoo pysyä jatkossakin ajassa mukana.

Kuljetusalan yrittäjien kalusto pitää pysyä liikkeessä

Timo Juvosen hallussa on Onnin Auton enemmistöosakkuus. Hän toimii hallituksen puheenjohtajana ja toimitusjohtajana. Yrityksen toinen osakas Joni Juvonen toimii liiketoiminnanjohtajana. Joni on aloittanut yrityksessä varastoinnin perustehtävissä. Toiminnan kehittämisen ajatuksia on ollut Jonilla jo nuorena. Hän osasi pyytää ja saikin varastoon konevoimaa työn nopeuttamiseen. Yksittäisten pikkuosien kappalemäärien laskeminen koneellisesti oli huomattavasti nopeampaa kuin käsin.

”Kyllä siitä on ollut vain hyötyä, että aloitin varastosta. Tunnen yrityksen koko toimintaketjun”, kertoo Joni Juvonen Malmin kauppatiellä Helsingissä. Perheyritys Onnin Auto on laajentanut vuosien varrella, nykyisessä varastonimikkeiden määrässä puhutaan kymmenistä tuhansista.

Joni Juvonen on kolmannen vuoden yrittäjä Onnin Auto oy:ssä.

”Asiakastamme kiinnostaa monessa tapauksessa varaosan saatavuus, kalusto pitää pysyä liikkeessä. Esimerkiksi, jos korjaamo-, jälleenmyyjä- tai suoraostoasiakas kysyy puhelimitse kymmentä heti tarvittavaa tuotetta ja saatavilla on vain kahdeksan, soittokierros jatkuu. Jatkuu, kunnes löytyy kaikki kymmenen samasta paikasta. Yksittäisen osan hintakaan ei ole ratkaiseva siinä tapauksessa”, havainnollistaa Timo Juvonen asiakkaan tilanteita. Jonin mukaan kirjanpitäjä ei välttämättä osaa arvostaa varaston suuruutta ja nimikemäärää, mutta asiakas osaa kyllä.

Tuttuja toimittajia ja asiakkaita

Onnin Auton pitkään toimintahistoriaan mahtuu sattumuksia ja tapahtumia. Juvosen miehiä kuullessa saa käsityksen henkilösuhteiden merkityksestä liiketoiminnassa.

”Yllättävän moni varaosia valmistavan yrityksen taustalla on edelleen perheyritys. Kontaktit ostoon suoraan tehtaalta perustuvat tuttavuuteen, joskus jopa ystävyyteen saakka. Mutta tärkein kriteeri on laatu, se ratkaisee kaiken. Emme me pyri olemaan halvin, mutta pyrimme olemaan asiakkaalle kokonaisedullisin”, Timo Juvonen kertoo. Kilpailutilanne määrittää myös Onnin Auton toimintaa. Vientikauppa Venäjälle on laantunut paljon parhaista vuosista, joten vaihtelua on riittänyt muutenkin kuin kotimaisen kysynnän heilahtelusta. Raskaan kaluston uutuuksia seurataan Onnin Autossa tarkasti. Seuraavien kolmen neljän vuoden aikana nyt lanseerattu uutuus tulee jollakin tavoin näkymään varaosamyynnissä.

”Maahantuojien huolto- ja korjaussopimukset ovat tietysti vaikuttaneet toimintaamme”, vahvistavat Onnin Auton omistajat. Kaikkiin Suomen markkinoilla liikkuviin merkkeihin löytyy varastosta osia. Onnin Autosta saa kuorma- ja linja-autojen ohella myös perävaunujen ja päällerakenteiden komponentteja. Merkkiosaaminen on osa varaosamyynnin ammattitaitoa.

Tulevaisuudessakin varaosia tarvitaan

Onnin Auton verkkokauppa toimii erinomaisena tarvittavien varaosien signaalien antajana itse myyntitoiminnan lisäksi. Verkkokyselyjen seuranta on osa nykyaikaista myyntiä. Asiakkaiden raskaan kaluston tuotteissakin sähköisten apuvälineiden, voimansiirron ja voimantuottovälineiden aikakausi on alkanut. Varaosamyynnille se tietää vaadetta pysyä ajassa mukana ja uuden oppimista. Onnin Autolla on niistä neljänkymmenen vuoden kokemus ja jatkoa tuntuu seuraavan. Konepörssi onnittelee vireää 40 vuotiasta Onnin Autoa.

Lue seuraavaksi