Uutiset

Autot

Ongelmana akkujen nopea tyhjeneminen taksikäytössä – Adita Oy tarjoaa ratkaisun

Aditan Anssi Rantala esitteli nopea- ja helppokäyttöisiä, automaattikiristyksellä olevia Trans Comp -sidontaliinoja, joilla saadaan esimerkiksi pyörätuoli kiinnitettyä invataksissa.

Aina silloin tällöin kuulee taksimiesten moittivan uusien akkujen kehnoutta huoltamoiden kahvipöytäkeskusteluissa. Todellisuudessa akut ovat kuitenkin kehittyneet ja parantuneet aikaisemmista, mutta sähköisiä lisälaitteita on tullut takseihin melkoinen määrä. Kaikissa autoissa on rahastuslaitteet, kuittikirjoittimet, taksikyltit, paikannin- ja navigointilaitteet, turvapuhelimet jne. Lisäksi isommissa autoissa voi olla vielä invahissi tai vaikkapa karaokelaitteet.

 

Normaalissa henkilöautossa akun lepovirtahäviö on noin 0,02-0,03 A/h, jolloin 100 Ah akku tyhjenee alle käynnistymisrajan noin 80 päivässä. Taksiautossa vastaava häviö on noin 0,8 A/h (karaokebussissa jopa 1,2 A/h), jolloin vastaava akku tyhjenee alle käynnistymisrajan noin kahdessa kolmessa vuorokaudessa. Tämän lisäksi akkuja ei ole välttämättä tehty kestämään hitaita purkuja ja nopeita teholatauksia rajattomasti.

Helsinkiläinen Adita Oy on tarjonnut pääkaupunkiseudun taksiautoihin kahta eri ratkaisua: sulakkeella varustettua päävirtakatkaisinta tai akun releistystä, jolloin virtakatkaisin on kojelaudassa. Ensimmäinen vaihtoehto on helppo ja edullinen asentaa, päävirtakatkaisin asennetaan vain akun viereen. Katkaisin on ainoastaan hieman hankala käyttää, koska se on konepellin alla. Toinen vaihtoehto, tehorele moottoritilaan ja katkaisin kojelautaan on hieman työläämpi asentaa, mutta helppo käyttää eikä maksa sekään uutta akkua enempää. Näillä ratkaisuilla varmistetaan taksiauton luotettava käynnistys muutaman seisontapäivän jälkeenkin ja akkukin kestää pitempään.

 

Turvallisuustuotteita ammattilaisille

Invatakseissa pyörätuolin kiinnittämiseen tarvittavat automaattiset kiinnitysliinat löytyvät myös Aditan tuotevalikoimista. Liinoja on kahta kokoa; järeämmän sidontakapasiteetti on 500 kg ja murtolujuus 1 500 kg, pienemmän vastaavat luvut ovat: sidontakapasiteetti 250 kg ja murtolujuus 500 kg. Molemmat liinat ovat pituudeltaan kolme metriä. Automaattiliinoilla pyörätuoli on helppo ja nopea kiinnittää, liinojen päät eivät jää kasalle auton lattialle ja ne on pienen kokonsa ansiosta helppo säilyttää. Liinat voi myös haluttaessa asentaa kiinteästi.

Kevytkäyttöisiä kaapelipihtejä Adita tarjoaa etenkin poliisille sekä palo- ja pelastuslaitoksille, mutta tietenkin myös yrityksille ja yksityisille. Pihdeillä saa katkaistua akkukaapelin helposti ja nopeasti onnettomuustilanteessa, jolloin säästytään usein isommilta vahingoilta.

www.adita.fi

Miika Nyrö

 

Lue seuraavaksi