Uutiset

Autot

Nyt se tulee – Solaris nimittäin

Suomalaiset linja-automarkkinat ovat kooltaan rajalliset, mutta vivahteiltaan kiinnostavat. Suomessa vahvat ja perinteikkäät valmistajat ovat viime vuosien aikana saaneet seurakseen uusia kilpailijoita niin Euroopasta kuin kauempaa Aasiastakin. Oman osuutensa markkinoistamme haluaa myös puolalainen Solaris Bus & Coach S.A, joka on päättänyt asettua Suomeen vahvojen yhteistyökumppaneiden turvin.

Puolassa viidentoista vuoden ajan toiminut Solaris Bus & Coach S.A on tehnyt Valmet Automotiven kanssa toistaiseksi voimassa olevan yhteistyösopimuksen konsultoinnista ja tukitoiminnoista Solariksen Suomen toimintojen käynnistämiseen liittyen.

Linja-autojen maahantuonnista vastaa Solaris Bus & Coach S.A, joskin myyntityötä tehdään Uudestakaupungista Valmet Automotiven henkilökunnan voimin. Huolto- ja muissa jälkimarkkinatoiminnoissa luotetaan pääkaupunkiseudulla vankan aseman saavuttaneen Pehycon Oy:n osaamiseen.

”Solariksen tuloa Suomen linja-automarkkinoille on ammattipiireissä jo ehditty odottaa. Olemme erittäin tyytyväisiä voidessamme tukea uutta asiakastamme heidän pyrkimyksissään Suomessa aivan alusta alkaen. Solaris tuo markkinoillemme runsaasti mielenkiintoisia, uudenaikaisia ja kilpailukykyisiä vaihtoehtoja”, kertoo Valmet Automotiven liiketoimintapalveluiden myynti- ja markkinointijohtaja Hans Svensson, joka vastaa myös varsinaisesta myyntityöstä.

”Linja-autojen myyntityö on jo alkanut ja meillä on käsissämme lukuisia tarjouspyyntöjä useilta suomalaisilta linja-autoliikennöitsijöiltä”, kertoo Svensson nopeasti alkaneesta myyntityöstä, jonka tavoitteena on saada ensimmäiset autot Suomeen vielä kuluvan vuoden aikana.

”Haemme vahvaa asemaa Pohjoismaista, joten tulo Suomen markkinoille on strateginen ratkaisu. Olemme tyytyväisiä, että olemme löytäneet Suomesta Valmet Automotiven kaltaisen tunnetun ja osaavan yhteistyökumppanin”, kertoo Malgorzata Olszewska, Solariksen globaalista myynnistä ja markkinoinnista vastaava johtaja.

Tuloksellista tuotekehitystä

Puolasta on viimeisen kahden vuosikymmenen aikana tullut eurooppalaisen linja-autovalmistuksen sydän lukuisine valmistajineen. Vuonna 1996 perustetulla Solaris Bus & Coach S.A:lla on tällä hetkellä neljä nykyaikaista tehdasta, joiden 2000 työntekijän panoksena syntyy vuosittain reilut 1000 linja-autoa. Pienenä perheyrityksenä aloittanut Solaris on uskaltanut ennakkoluulottomasti panostaa voimavaroja tuotekehitykseen, minkä tuloksena markkinoille on eturintamassa talutettu lukuisia innovatiivisia ratkaisuja. Solariksen ensimmäinen hybridiauto esiteltiin jo vuonna 2006, tämän jälkeen hybridimallisto on laajentunut neljään eri vaihtoehtoon. Perinteisten dieselajokkien lisäksi Solaris valmistaa myös maakaasun voimalla liikkuvia linja-autoja ja viimeisen parin vuoden ajan valmistusohjelmaan on kuulunut myös kiskoliikennekalustoa.

”Solaris on panostanut merkittävästi ympäristöystävällisiin liikkumismuotoihin, minkä vuoksi valikoimaan kuuluu muun muassa useita johdinautovaihtoehtoja, joita on toimitettu muun muassa Tallinnaan”, linjaa Svensson.

Solariksen ensimmäinen täysin sähköllä kulkeva, viime syksynä Belgian Busworld 2011-messuilla esitelty linja-auto on jo testiajossa. Yhdeksänmetrisen Alpino 8.9LE -sähköbussin toimintasäde on noin 100 kilometriä, mutta valmistajan mukaan tavoitteena on kasvattaa toimintasäde 350 kilometriin muun muassa rakenteita keventämällä ja akkutekniikkaa hiomalla.

Edelleen perheyrityksenä toimivan Solariksen päämarkkina-alueita ovat kotimarkkinat Puolassa yhdessä muun Euroopan kanssa. Solaris on toimittanut autoja kaikkiaan 24 eri maahan, kuten Saksaan, Italiaan, Ranskaan sekä naapurimaihimme Tanskaan, Norjaan ja Ruotsiin, missä olosuhteet ovat hyvin suomalaistyyppisiä.

Tehdyn sopimuksen myötä Valmet Automotive pyrkii kasvattamaan liiketoimintapalvelutarjontaansa lähivuosina voimakkaasti muun muassa linja-autoalalla.

”Yhteistyömme on vielä varsin uutta, mutta pitkällä aikavälillä uskon Solariksen ja Valmet Automotiven tekevän tiivistä yhteistyötä niin tuotekehityksessä kuin komponenttivalmistuksen ja kokoonpanon saralla. Meillä on muun muassa erittäin vahvaa hybriditekniikan osaamista, mitä voimme varmasti hyödyntää tulevaisuuden linja-autoissa”, kaavailee Svensson.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi