Uutiset

Autot

Nissan Interstar lunasti luottamuksen – tehdasbussilla koulukyytejä

Pirkanmaan Tilausliikenne ajaa muun muassa koululaiskuljetuksia Ylöjärven kouluille ja erityiskouluun Tampereelle. Tiestö useimmilla reiteillä on sorapintaista ja varsin epätasaista, mikä asettaa kalustolle erityisvaatimuksia. Yrityksen toinen omistaja, Pertti Johansson kertoo, että näillä reiteillä on todettu kestävän vain takavetoinen, erillisellä rungolla varustettu kalusto. Näissä ajoissa käytössä on Ivecon alustalle rakennettuja ratkaisuja.

Yksi koululaisreitti ajetaan pääosin asfalttiteitä ja siihen ajoon yritykseen hankittiin viime vuoden keväällä 16-paikkainen etuvetoinen Nissan Interstar. Johansson sanoo valinnan osuneen tuohon autoon erityisesti hyvän tarjouksen takia sopivasta autosta. ”Toinen merkittävä asia kaupan ratkeamiseen oli hyvät kokemukset Volvo Truck Centerin huollosta. Heillä on pitkät perinteet ammattiautoilijoiden palvelusta ja huolto on Suomen paras. Aikaisempaa kokemusta heidän palveluistaan olemme saaneet isojen linja-autojen parissa, joita meillä on kaksi Volvo-alustaista. Volvon huollossa tehdään aina mitä voidaan ja joustavasti kelloon tuijottamatta. Erityisesti arvostan heidän haluaan tehdä asiat hyvin.”

Interstar on osoittautunut hyväksi talviautoksi. ”Etuvedolla pääsee hyvin etenemään ja lämpöä on ollut hyvinkin riittävästi kylmimmillekin säille. Tämä on jopa poikkeuksellisen lämmin auto. Moottorihan näissä ei tuota riittävästi lämpöä, vaan sitä tuotetaan kahdella lisälämmittimellä – toinen ohjaamolle ja moottorille, toinen matkustamolle. Eristykset ovat onnistuneet. Lasit ovat yksinkertaiset, mutta ei tuplalaseja ole kaivattukaan. On näissä yksinkertaisissa se hyvä puoli, että huurteet sulavat nopeammin pois. Puutteena tässä on poistoilmapuhallin, joka varmaan vielä tullaan tähän asentamaan. Ehkä joissakin maissa poistoilmatuuletus onnistuu avattavien sivuikkunoiden kautta, mutta ei suomalaisessa talvessa.”

Voimakas ja mukava

Nissanin ajettavuudesta Johansson on mielissään. ”Erittäin miellyttävä ja henkilöautomainen ajettava. Voimaa on kuin pienessä kylässä. Tämä on meillä ensimmäinen auto josta voisi sanoa, että on jo liiankin tehokas. Se vääntää todella väkevästi jo alhaisilta kierroksilta, minkä ansiosta meno on ripeää ilman turhaa melua.”
”Ääniltään tämä on hiljainen ja miellyttävä. Vielä kun vääntävän moottorin ansiosta kierrokset ovat pienet satasenkin nopeudessa, pysyy melu kurissa.”

”Automaattivaihteistosta huolimatta, tai ehkä osin sen ansiostakin, auto on hyvin taloudellinen. Vaihteisto on osoittautunut hyvin mukavatoimiseksi ja kestäväksikin, mutta kuskin on kyllä oltava rauhallinen tyyliltään. Repimällä tuonkin saa varmasti epäkuntoon. Aluksi tuo vaihteisto arvelutti, sillä se vaikutti olevan moottorin tehoon nähden turhan kevytrakenteinen, mutta käytännössä se on kestänyt kyllä. Omat tapansa tuonkin käyttäminen vaatii – sillä ei esimerkiksi kannata pitää autoa liikennevaloissa paikoillaan, sillä se kuluttaa kytkintä.”

Pelkistetty sisustus

Vakiovarustus Interstar-bussissa on kattava, muun muassa ilmastointi on erikseen ohjaamoon ja matkustamoon, samoin lisälämmittimet. Matkustamon ovella on vakiovarusteena liukuva askelma. ”Askelma on toiminut talvellakin hyvin, vaikkakin lunta ja loskaa joutuu joskus siivoamaan pois.” Lisävarustusta tässä autossa on sähkötoiminen matkustamon ovi, joka on auton käyttötarkoituksessa lähes välttämätön varuste. ”Eipä tässä muuta puutetta ole kuin poistoilmapuhallin”, toteaa Johansson.

Interstar-tehdasbussin sisustus on varsin pelkistetty. ”Tämä on oikein sopiva malli koululaiskuljetuksiin. Materiaalit ovat helposti puhdistettavissa eikä liikkuvia osia ole paljoa. Kiinteät penkit ilman selkänojankallistusta ovat tukevat eivätkä ala vanhemmitenkaan rämistä.”

Istuimet ovat varsin tiheässä, joten jalkatilaa ei ole erityisen runsaasti. ”Koululaisille tilaa on riittävästi, mutta keskikokoa isompien aikuisten jalkoja täytyy sovitella, jotta mahtuu.
Istuinten alle tehty korotus heikentää ratkaisun monikäyttöisyyttä. Kiinteiden istuinten takia myös tavaratilan muokattavuus jää pois, mikä olisi tietyissä tapauksissa eduksi. ”Meilläkin on ateriakuljetuksia kouluille ja päiväkodeille viidellä autolla puolitoista tuntia päivittäin ja niihin ei tämä auto oikein hyvin sovellu vaatimattoman tavaratilansa takia”, toteaa Johansson.

”Vanhana taksimiehenä arvostan erityisesti helppoa puhdistettavuutta. Viikonloppuöiden jälkeen olisi kätevää, jos voisi pestä matkustamon painepesurilla puhtaaksi. Ihan siihen ei tässä kyllä päästä, mutta materiaalit ovat kyllä helposti pyyhittävissä. Auton ominaisuudet ovat vakuuttaneet siinä määrin, että tulemme harkitsemaan vakavasti tätä merkkiä taksikäyttöön. Istuinratkaisu täytyy kyllä olla väljempi, mahdollisesti muokattava ja lattian tasainen.”

Pirkanmaan Tilausliikenne

Pirkanmaan Tilausliikenne Oy:n omistavat veljekset Pertti ja Pekka puoliksi. Molemmat ovat jo olleet taksiautoilijoita perustaessaan ensimmäisen yhteisen yrityksensä, Liikennöinti Veljekset Johanssonin vuonna 1997. Nimi muuttui Pirkanmaan tilausliikenteeksi vuona 2003 ja silloin tulivat kuvaan mukaan isot linja-autot. Näitä yrityksellä on nyt kaikkiaan neljä kappaletta, kaksi Volvon ja kaksi Scanian alustalla, joista kaksi Irizar-korilla, yksi Carrus ja yksi Lahden.

Edelleen yrityksessä on taksejakin, kaksi Tampereella ja yksi Ylöjärvellä. Kaksi näistä on inva-varusteltuja Carsport Volkswagen Transporter-tilatakseja ja yksi henkilöauto. Koulukuljetuksissa pieniä linja-autoja on 5 kappaletta ja palveluliikenteessä kaksi. Nissan Interstaria lukuun ottamatta nämä ovat takavetoisia erillisrungolla varustettuja autoja, kuten Irisbus (Iveco) Daily ja samaan alustaan perustuva MarcoPolo. Yrityksessä on ennakkoluulottomasti haettu sopivia vaihtoehtoja myös epätavallisista ratkaisuista ja merkeistä. Tällainen on myös Nissan Interstar, sillä se on ensimmäinen lajiaan Suomessa ainakin Volvo-verkoston myymänä.

Juha Kuusjärvi

Nissan Interstar 2.5dCi 150 Bus 16 Basic
2,5-litrainen common rail -dieselmoottori
Iskutilavuus 2,46 litraa
Suurin teho 107 kW (146 hv) /3500 k/min
Suurin vääntömomentti 320 Nm / 1500 k/min
6-nopeuksinen robottivaihteisto, kuivalevykytkin
Edessä erillisjousitus kallistuksenvakaimella, takana yksilehtinen jousi, komposiittia
Akseliväli 4,08 m
Raideväli edessä/takana 1,74 m/1,73 m
Pituus 5,90 m
Leveys, ilman peilejä 1,99 m
Korkeus 2,46 m
Tavaratilan tilavuus 0,5 m3
Polttoainesäiliö 70 litraa
Kokonaispaino 3900 kg
Hinta sis.alv
perusmalli 46 550 euroa
+ tehokkaampi moottori (150) 1639 euroa
+ robottivaihteisto 1393 euroa
yhteensä 49 582 euroa

Lue seuraavaksi