Uutiset

Autot

Myyjä ostajan asialla

Autokeskus Oy tunnetaan lähinnä Nissan-myyjänä, joskin oman konsernin maahantuoma Fiat-mallisto on sekin kuulunut edustukseen jo tovin aikaa. Hyötyautomarkkinoilla Nissan on vahva tekijä muun muassa avolava-ajokeissa, Fiat taasen löytää käyttäjiä umpiajokeillaan. Kilpailuasetelman sijaan merkit pikemminkin täydentävät toisiaan.

”Laajentuneen valikoiman myötä voimme palvella asiakaskuntaamme aikaisempaa paremmin”, summaa Autokeskuksen myyntipäällikkö Topi Kontula kahden merkin tuomia etuja.

Henkilöautoja hankitaan usein tunnepohjalta, hyötyautojen hankintaa taasen ohjaa ennemminkin todellinen tarve joko henkilöiden tai tavaroiden ammattimaiseen siirtämiseen. Autokeskuksen Konalan toimipisteeseen onkin perustettu hyötyautoasiakkaiden palvelemiseen erikoistunut tavara-autokeskus, jonka henkilöstöllä on osaamista juuri tavara-autoihin liittyen.

”Pelkkä myyjä ei kuitenkaan takaa menestyksellistä yhteistyötä, vaan jälkimarkkinoinnilla on erittäin ratkaiseva merkitys asiakastyytyväisyyden rakentamisessa. Yrittäjän elinkeinon harjoittaminen ainakin vaikeutuu, ellei jopa esty ajoneuvon rikkoutumiseen, joten niin huolto- kuin korjaustoiminta on saatava sujumaan jouheasti”, muistuttaa Kontula.

Tavara-autokeskuksen lanseerauksen ohella Autokeskuksen Konalan toimipisteessä on tehty uudistuksia myös huolto- ja korjaamotiloihin palvelutason nostamiseksi.

”Muun muassa nostinkalustoa on uusittu vastaamaan aikaisempaa suurempikokoista ajoneuvokalustoa”, summaa jälkimarkkinointijohtaja Ari Koskinen, jonka mukaan Konalan toimipisteessä työskentelee kymmenkunta Nissan- ja Fiat-tavara-autoihin erikoistunutta mekaanikkoa aamu seitsemän ja iltakuuden välillä.

Jälkimarkkinointijohtajan mukaan uusi merkki toi mukanaan tarvetta koulutukseen ja paikoin myös rekrytointiin. Maahantuontisopimuksen varmistuttua Italiaan lähetettiin heti mekaanikkoja ammentamaan oppia Fiat-maailmasta.

”Fiatilla on Suomessa varsin suuri kanta, mikä on tuonut lisää volyymiä korjaamoillemme. Tämä on taasen muutamilla paikkakunnilla johtanut myös uusien mekaanikkojen rekrytointiin”, valaisee Koskinen.

 

Uutuuksien aatto

Tavara-autokauppa kulki viime vuoden alavireisesti, eikä ennätysmyyntejä ole ennustettu kuluvallekaan vuodelle. Epävarmuus on seikka, joka tuntuu tällä hetkellä vaivaavan kaikkia autokaupan osia.

”Alkuvuoden aikana viikot eivät ole olleet toistensa veljiä, sillä asiakasvirta ja tehdyt kaupat ovat heilahdelleet todella paljon”, kiteyttää Autokeskuksen Konalan toimipisteen automyynnin johtaja Pasi Gerpe.

Vaihtoautokaupassa tahti on ollut hiukan tasaisempaa ja varsinkin uudemmista ajokeista on tällä hetkellä jopa pulaa. Gerpen mukaan vaihtoautotarjonnan on kysynnän herättämiseksi oltava laaja. Tällä hetkellä uuden auton kauppa käy kuitenkin tasolla, joka ei vaihtoautovarastoja juuri kasvata. Gerpe uskoo vaihtoautojen osalta tilanteen paranevan vasta uuden kaupan pyörähtäessä kunnolla käyntiin.

”Meillä on alkamassa kevään aikana usean mielenkiintoisen hyötyajoneuvon myynti. Vuoden pakettiauto-tittelillä palkittu Nissan NV 200 on kiinnostava ajoneuvo muun muassa kilpailukykyisen hinnoittelunsa ansiosta. Fiat-malliston uusin tulokas taasen on jo runsasta mielenkiintoa herättänyt Doblò,”, maalailee Gerpe.

Kummastakin kevyestä ajokista saadaan suomalaismarkkinoille niin tavara-autoversio kuin 5-ja 7-paikkaiset henkilökuljetusversiot. Nissan Interstarin päivitetyt sisarmallit ovat päässeet jo julkisuuteen, Gerpen mukaan Nissanin vastinetta sen sijaan saadaan odottaa vielä ensi vuoteen saakka.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi