Uutiset

Autot

Monivetoisilla Mercedes-Benzeillä maastoon


VR Osakeyhtiöllä on käytössään kahdeksan pelastus- ja raivaustoimintaan varusteltua autoa, joista neljä viimeisintä on Mercedes-Benzejä, jokapyörävetoisia Actros 2741-autoja. Lähinnä vaurio- ja onnettomuustilanteissa käytettävät autot on sijoitettu ympäri rataverkkoa suurimmille rautatiepaikkakunnille.

Autojen varusteisiin kuuluu muun muassa 530 barilla toimiva korkeapainehydrauliikkajärjestelmä ja kymmenen hydraulista, nostokyvyltään 50-160 tonnin tunkkia. Ovien takaa löytyy myös kolme nostopalkkia, kahdeksanventtiilinen ohjauspöytä letkukeloineen sekä siirtolevyt/vaunut, joiden avulla voidaan nostaa esimerkiksi 86 tonnia painava veturi takaisin kiskoille.

Lisäksi raivauskalustoon kuuluu pelastustyökalusarja pelastuspihteineen ja saksineen sekä mittava määrä erilaisia käsityökaluja polttoleikkaus- ja hitsausvarusteineen sekä muita raivaustoiminnassa tarvittavia erikoislaitteita,

Autojen varustukseen kuuluu myös 100 kN kylkivinssi sekä 1000 kilon takalaitanostin. Tarvittava sähkö työkaluille sekä valoille saadaan 15 kVA sähkögeneraattorista. Auton korin on suunnitellut ja rakentanut Sammutin Oy:n Säynätsalon tehdas. Korin ja laitteiden sijoittelun suunnittelussa on ollut mukana VR:n raivaustoiminnassa olevia käyttäjiä, joten käyttäjien tuomat näkökannat ja vinkit on pyritty huomioimaan mahdollisimman hyvin auton suunnittelussa ja rakenteissa.
Yksikköhinnaltaan noin puolen miljoonan euron auton hankinta sekä korin suunnittelu ja rakentaminen laitehankintoineen on kestänyt noin vuoden ajan.

 

Veho Hyötyajoneuvot luovutti kesän aikana VR-Yhtymä Oy:n tytäryhtiölle, VR-Rata Oy:lle 15 Mercedes-Benz Vito 111 CDI 4×4 pakettiautoa ja neljä Mercedes-Benz Sprinter 315 CDI kuorma-autoa. Luovutettavien autojen lukumäärä on viime vuotta vastaava määrä.
Huoltoautovarustein varustetut Vitot ja Sprinterit toimivat ratasähköistyksen huoltoautoina Hyvinkään ja Tampereen seuduilla.

 

 

Lue seuraavaksi