Uutiset

Autot

Mestarimekaanikko 2015 -kilpailun finalistit selvillä

kuvaaja Pasi Perhoniemi

Suomen Autoteknillinen Liitto ry (SATL) järjestää Mestarimekaanikko 2015 -kilpailun nyt jo yhdeksännen kerran. Alkukilpailu järjestettiin 29.11.2014 internetin välityksellä HMV-Systemsin ProDiags -oppimisympäristössä. Karsintakilpailussa oli pelkkiä monipuolisia teoriatehtäviä, jotka liittyivät auton huoltoon, korjaukseen ja diagnostiikkaan. Alkukilpailuun osallistui lukumääräisesti lähes sama määrä kilpailijoita kuin edellisellä kerralla, 16 henkilöä. Alkukilpailun perusteella semifinaaliin selvisivät seuraavat kymmenen kilpailijaa: Tuomas Carlsson (Vihti), Erkka Javanainen (Tampere), Mikael Jäske (Seinäjoki), Pasi Kultti (Lapua), Dennis Lehtinen (Parainen), Miika Lindberg (Kotka), Juuso Rämö (Helsinki), Olli Sallinen (Ahvensalmi), Tomi Vainikainen (Ylämylly) ja Jani Takamaa (Hyllykallio).

Kilpailun kärkikolmikon lopullinen järjestys ratkeaa AEL:n tiloissa Malminkartanossa perjantaina 6.2.2015 aamupäivästä järjestettävässä finaalikilpailussa, jossa semifinaalista kärkikolmikkoon selviytyneet kilpailevat kolmella eri käytännön työrastilla. 

Semifinaalikilpailu järjestettiin Stadin ammattiopiston auto-osaston tiloissa Haagassa lauantaina 24.1.2015. Kilpailussa oli kaikkiaan viisi käytännön työtehtävärastia ja erillinen kirjallinen teoriaosuus. Tosin kilpailun aikana yksi työrasteista jouduttiin jättämään kilpailusta pois, kun kohteena olleeseen ajoneuvoon tuli kesken kilpailun rastin toteutuksen estänyt ennalta suunnittelematon vika eikä sitä pystytty korjaamaan osien- ja ajanpuutteen vuoksi. Arvioinnissa huomioitiin siis vain neljän työrastin osuudet. Työtehtävärastien kesto oli 45 minuuttia ja teoriakokeessa oli 60 minuuttia aikaa vastata yli 50 monivalinta- ja tekstikysymykseen.

Ensimmäisellä työrastilla tehtävänä oli suorittaa oikeaoppisesti plugin-hybridiauto Toyota Priuksen suurjänniteakkujen virrattomaksi saattaminen ja virtojen palauttaminen sekä auton polttomoottorin käynnistymisen estäneen vian etsintä. Tätä kyseistä rastia varten kilpailijoille oli annettu mahdollisuus suorittaa SFS6002 sähköturvallisuuskoe, jos sitä ei vielä ollut suoritettu. Toisena työrastina oli Hyundai i40 käynnistymättömyyden aiheuttaneen sähkövian diagnosointi. Apunaan kilpailijalla oli nykyaikainen merkkitesteri, josta löytyi muun muassa sähkökaaviot. Lisäksi saatavilla olivat tarvittavat käsityökalut.

Kolmas työrasti oli asiakaspalvelurasti, jossa kilpailijan tuli ottaa työ asiakkaalta vastaan ja määrittään BMW M3:n käyntiongelmia aiheuttanut monivaiheinen sähkö- ja mekaaninen vika muun muassa asiakasta haastattelemalla. Neljäs ja viimeiseksi jäänyt työrasti oli CAN-väylän sähkövian löytäminen erillisestä testitaulusta, jossa oli VW Golfin korisähköt. Viankuvaus oli, että ajoneuvo oli hylätty katsastuksessa toimimattomien valojen takia. Apuvälineenä oli nykyaikainen yleistesteri oskilloskooppeineen.  

Perjantaina 6.2.2015 järjestettävään Mestarimekaanikko 2015 -kilpailun finaaliin selviytyivät Pasi Kultti, Miika Lindberg ja Tomi Vainikainen. 

Lue seuraavaksi