Uutiset

Autot

Messulogistiikka uusiin käsiin

Liiketoiminta-alueen johtaja Mikko Helvelahti kertoo, että yritys lähti määrätietoisesti kehittämään uutta palvelusektoriaan heti, kun sopimus Suomen Messujen kanssa oli allekirjoitettu viime joulukuussa.

– Ensi töiksemme palkkasimme messualan hyvin monipuolisesti osaavan Timo Toivasen, ja kevät hurahti uuden palvelukonseptin kehittämisessä ja rakentamisessa. Henkilöstömme on sisäistänyt persoonallisen, nopeatempoisen ja vaativan asiakaspalvelutyön luonteen hyvin, ja pystymme palvelemaan asiakkaitamme eli näytteilleasettajia tarvittaessa vuorokauden ympäri, hän sanoo.

Niemi Messulogistiikka tarjoaa näytteilleasettajille kaikki messuihin liittyvät logistiset palvelut heidän tarvitsemassaan laajuudessa, vaikkapa avaimet käteen -periaatteella.
– Se tarkoittaa, että pakkaamme ja kuljetamme näyttelymateriaalit asiakkaiden toimitiloista aina näyttelyosastolle asti ja palautamme ne messujen päätteeksi takaisin asiakkaalle. Päätyömaa on tietenkin Helsingin Messukeskus, jossa useimmat näytteilleasettajat tarvitsevat palveluitamme.

Suomen Messujen tekninen johtaja Mika Vakkilainen toteaa, että asiakaspalautteiden valossa näytteilleasettajat ovat kokeneet saaneensa hyvää palvelua ja rahoillensa vastinetta.
– Haluamme, että kumppanimme ovat alansa johtavia toimijoita Suomessa. Niemi täyttää mielestäni asettamamme kriteerit, ja kun kalusto on tyylikästä, uutta ja siistiä, niin sekin viestii uskottavuudesta, hän sanoo.

Hyvät kokemukset helpottivat valintaa

Muuttopalvelu Niemellä ei ollut kokemusta suoranaisesta messulogistiikasta sen voitettua Suomen Messujen tarjouskilpailun, mutta yritys on vahva tekijä tapahtumapuolella. Vuoden 1994 Helsingin yleisurheilun EM-kisoista lähtien yritys on ollut mukana useissa isoissa urheilutapahtumissa ja kongresseissa.

– Vastasimme myös vuoden 2005 yleisurheilun maailmanmestaruuskisojen Stadionin ja Otaniemen kisakylän logistiikasta. Vastuualueemme olivat esimerkiksi lehdistökeskusten rakentaminen, kaluste-, tv- ja tietokoneasennukset, laitteiden ja kalusteiden välivarastoinnit sekä joukkueiden varustekuljetukset, MM-logistiikkaprojektista vastannut Helvelahti sanoo.
MM-kisat olivat suurin koskaan Suomessa järjestetty yleisötapahtuma ja myös trukeille oli tarvetta. Yrityksellä ei ollut omia trukkeja ja se kääntyi siksi Toyotan puoleen vuokratakseen tarvittavan määrän trukkeja.

– Trukit toimivat moitteetta, ja kun muutamaan otteeseen tarvitsimme niitä väliaikaisesti lisää, Toyota toimitti meille trukin vaikka yhdeksi päiväksi. Siitä jäi hyvä maku, ja nyt yhteistyömme jatkuu messukeskuksessa, jossa käytämme heidän trukkeja päivittäin.

Ergonomia olennainen tekijä

Kun Niemi Messulogistiikka alkoi kartoittaa minkä tyyppisiä trukkeja ja niihin liittyviä palveluita he tarvitsisivat, nousi Toyota nopeasti listan kärkeen.
– Meillä oli jo entuudestaan hyviä kokemuksia yhteistyöstä heidän kanssaan, ja viimeisen puolen vuoden kokemuksella olemme valintaan hyvin tyytyväisiä. Palvelu on pelannut loistavasti vuorokauden ympäri ja trukit ovat toimineet todella luotettavasti. Laajemmin katsottuna Toyotan valtakunnallinen verkosto oli myös tärkeä tekijä, koska meillä on toimintaa monella paikkakunnalla ja trukkeja saatetaan tarvita muuallakin Suomessa.

Niemi Messulogistiikan projektipäällikkö Timo Toivasella oli myös selkeä näkemys siitä, mitä hän vaati trukeilta ja niiden varusteluilta.

– Halusin käyttöömme koneita, joilla jaksamme tehdä ajoittain hyvin hektistä ja vaativaa asiakaspalvelutyötä työtä tehokkaasti, turvallisesti ja ergonomisesti.
Messuhalli, jossa rakennetaan aukeavaa näyttelyä, on trukkikuskille vaativa, alati muuttuva, yllätyksellinen ja suurta tarkkaavaisuutta vaativa työmaa. Suurten epätasapainoisten, monimuotoisten ja arvokkaidenkin kollien liikuttelu ja laitteiden nostoasennukset välillä hyvin ahtaissa olosuhteissa vaatii sekä kuljettajalta että koneelta paljon.

Määritellessämme trukkeja ja niiden räätälöityjä varusteluja yhteistyö Toyotan kanssa sujui hyvin. Puhuimme ”samaa kieltä” alusta asti ja lopputulos on mahdollisimman kompakti, hyvin varusteltu, tehokas Niemen brandin tunnusvärejä ja -merkkejä kantava trukki.
Trukkeihin on asennettu Toyota I-Site-etähallintajärjestelmä, jonka valvonta- ja raportointityökalujen avulla trukkien käyttöastetta ja turvallisuutta voi parantaa ja siten niillä voi saavuttaa selkeitä säästöjä.

– Se mikä rakennettiin trukkien ympärille, oli oikeastaan tärkeämpää kuin itse trukki. Olennainen asia Niemelle oli meidän tarjoama kuljettajakoulutus, Toyota Material Handlingin myyntipäällikkö Mikko Järvinen sanoo.

 

 

Lue seuraavaksi