Uutiset

Kuljetuskalusto

Mercedes-Benziltä täysin sähkötoiminen kuorma-auto raskaisiin tavarakuljetuksiin

Maailman menestyksekkäin kuorma-autovalmistaja Mercedes Trucks on esitellyt maailman ensimmäisen täysin sähkökäyttöisen kuorma-auton raskaaseen 26 tonnin painoluokkaan. Konseptimalli viitoittaa tietä täysin päästöttömään paikalliseen tavarajakeluun kaupunkiympäristöissä. Mercedes-Benz Urban eTruck –konseptimallin tuotantoversio on tulossa markkinoille ensi vuosikymmenen alussa. Huomattava osa Mercedes-Benz Trucksin tulevien vuosien tutkimus- ja tuotekehityspanostuksista käytetään sähkökäyttöisten kuorma-autojen kehittämiseen.

”Sähköisten voimalinjojen kustannukset, suorituskyky ja latausajat kehittyvät niin nopeasti, että kuljetusalalla on käynnissä siirtymävaihe: aika on kypsä sähkökuorma-autolle. Fuso Canter E-Cell –mallillamme on ajettu intensiivisiä käyttötestejä jo vuodesta 2014 lähtien, ja nyt Mercedes-Benz eTruck tuo sähköisen jakeluliikenteen raskaaseen painoluokkaan. Aiomme kehittää ajoneuvojemme sähkökäyttöisyyttä yhtä systemaattisesti kuin autonomista ja yhteistoiminnallista ajamista”, Daimler Trucks and Buses –ryhmän toimitusjohtaja Dr Wolfgang Bernhard määrittää.

Sähkökäyttöisen tavara- ja jakeluliikenteen tarvetta korostavat pyrkimykset kaupunkien ilmanlaadun parantamiseksi ja liikennemelun vähentämiseksi. Suuret kaupungit kuten Lontoo ja Pariisi suunnittelevat lisäksi myös liikennerajoituksia polttomoottoriautoille ydinkeskusta-alueilla. YK:n ennusteen mukaan maailman 9 miljardista ihmisestä jopa 70 prosenttia asuu kaupungeissa vuonna 2050. Tämä lisää kuljetus- ja jakelutarvetta kaupunkialueilla merkittävästi, mutta korostaa myös tarvetta kuljetusten ympäristövaikutusten minimoimiseksi.

Akkujen kapasiteetti kasvaa, mutta kustannukset alenevat

Liikenteen sähköistymiselle on nyt paremmat edellytykset kuin vielä muutama vuosi sitten. Akkujen kapasiteetti ja toimintamatka ovat kasvaneet ja tuotantokustannukset laskeneet. Daimler Trucks ennustaa akkujen hinnan laskevat 2,5-kertaisesti vuosien 1997­–2025 välillä – 500 eurosta/kWh jopa 200 euroon/kWh. Samalla akkujen suorituskyky kasvaa niin ikään 2,5-kertaiseksi eli 80 Wh:iin/kg aina 200 Wh:iin/kg.

Rakenteeltaan Mercedes-Benz Urban eTruck perustuu raskaaseen kolmiakseliseen, lyhyeen jakeluliikenteeseen tarkoitettuun kuorma-autoon. Voimantuotanto on kuitenkin uusittu kokonaan korvaamalla perinteinen voimalinja sähköisellä taka-akselilla, jossa sähkömoottorit on liitetty suoraan pyörien napoihin. Rakenne on kehitetty edelleen Mercedes-Benz Citaro –hybridibussin vastaavasta ratkaisusta. Akkupakettiin kuuluu kolme litium-ioniakkumoduulia. Auton toimintamatka on jopa 200 kilometriä, mikä riittää normaalille päivän jakelureitille. Akut on sijoitettu alustaan siten, että ne ovat turvassa mahdollisen törmäyksen aiheuttamilta vaurioilta.

Fuso Canter E-Cell: yli kolmanneksen pienemmät CO2-päästöt dieselautoon verrattuna

Kevyiden kuorma-autojen segmentissä sähkökäyttö on jo täyttä todellisuutta. Toisen sukupolven Fuso Canter E-Cell on osallistunut vaativiin tosielämän käyttötesteihin Portugalissa vuodesta 2014 lähtien. Auton toimintamatka on yli 100 kilometriä, mikä vastaa lyhyessä jakeluliikenteessä käytettävän kaluston normaalia suorituskykyä. Autoilla on ajettu vaihtelevissa olosuhteissa jo yli 50 000 kilometriä, ja tulokset ovat selvät: CO2-päästöt ovat 37 prosenttia pienemmät kuin vastaavalla dieselkalustolla, ja auton käyttökulut jopa 64 prosenttia keskimääräistä pienemmät.

”Nykyinen Canter E-Cell –mallimme tarjoaa asiakkaillemme paitsi ympäristöystävällistä, myös taloudellista kuljetuskykyä”, huomauttaa Daimler Trucks Asian ja Mitsubishi Fuso Trucks and Buses –yhtiön toimitusjohtaja Marc Llistosella. ”Testimme Lissabonissa osoitti, että voimme säästää noin 1000 euroa jokaista 10 000 ajokilometriä kohden dieselkalustoon verrattuna.

Fuso Canter E-Cellin uusi sukupolvi esitellään syyskuussa IAA-hyötyajoneuvonäyttelyssä nimellä Fuso eCanter”, hän jatkaa.

Fuso Canter E-Cellillä on ajettu käyttötestejä huhtikuusta 2016 lähtien myös Stuttgartissa, jossa maasto- ja tieolot ovat topografisesti hyvin haastavat. Alustavat tulokset auton toiminnasta ovat lupaavia, testeihin osallistuvan Hermes-lähettipalvelun toimitusjohtaja Dirk Rahn sanoo. ”Vaatimukset logistiikalle ja jakelupalveluille kovenevat, ja siksi testaamme uusia ajoneuvoluokkia. Päämäärämme Daimlerin kanssa on tehdä sähköisestä liikkumisesta yhä taloudellisempaa.”

Lue seuraavaksi