Uutiset

Autot

Mercedes-Benz Travego

 

Travego Mitat & painot

 

 

 

 

 

 

  Travego Travego M Travego L
       
  15 RHD 16 RHD 17 RHD
       
Pituus: [mm] 12.140 12.960 13.990
       
Leveys:[mm] 2.550 2.550 2.550
       
Korkeus (sis. ilmastointi): ca. 3.710 ca. 3.710 ca. 3.710
       
Akseliväli, etuakseli-taka-akseli: [mm] 6.080 6.080 7.110
       
Akseliväli taka-akseli-teliakseli: [mm] 1.350 1.350
       
Etuylitys: [mm] 2.760 2.760 2.760
       
Takaylitys: [mm 3.300 2.770 2.770
       
Nousukulma [°] 7,65 7,65 7,65
       
Jättökulma [°] 6,9 8,3 8,3
       
Kääntöympyrä (väh.): [mm] 21.040 21.260 23.630
       
Kääntöympyrä pyöristä (väh.): [mm] 16.900 17.130 19.470
       
Nousukorkeus etuovi [mm]: 315 315 315
       
Nousukorkeus takaovi [mm]: 315 315 315
       
Rengaskoko: 295/80 R 22,5 295/80 R 22,5 295/80 R 22,5
       
Tankin tilavuus:      
       
Dieselpolttoneste [l]: 490 475 475
       
AdBlue-lisäaine [l]: 61 47,5 47,5
       
Lämmitysöljytankki (lisävaruste) [l]: 41 41 41
 

 

 

Moottorivaihtoehtoina Travegoon on tarjolla kolme erikokoista moottoria. Jo aikaisemmin käytössä ollut OM 457 LA 12-litrainen 315 kW:n (428 hv) 2100 Nm väännön omaava kone on nyt vakiona. Lisäksi tarjolla on OM 457 LA 6-sylinterinen 12-litrainen 335 kW (456 hv) moottori, jonka vääntö on peräti 2200 Nm. Uutena moottorina on mahdollisuus saada OM 502 LA V8 15,9-litran voimapesä. Moottorin tehot ovat huikeat 350 kW ( 476 hv) maksimi väännön ollessa 2100 Nm. Kaikki moottorit täyttävät Euro 5 päästövaatimukset.

 

Koeajo yksilö

 

Koeajettavana oli Mercedes-Benz Travego sekä Travego M. Tyyppimerkintä tarkoittaa M mallin autoa ( pituus 13 m) mutta 3-akselista versiota, normaalin Travegon ollessa 2-akselinen. Molemmat mallit oli varustettu uudella GO 240-8 PowerShift automatisoidulla vaihdelaatikolla. Kori ja kehikko on Travegossa terästä, joka uuden valmistustekniikan, ison kataforeesialtaan myötä saadaan sinkittyä täydellisesti. Valmistustapa on varmasti tärkeä yksityiskohta, auton elinkaaren säilyvyyttä silmälläpitäen. Ovivaihtoehtoina Travegossa on tarjolla valitettavasti vain etu- ja keskiovi versio, varustettuna keskioven yhteydessä olevalla wc:llä. Valitettavasti siksi, että kyseinen takimmaisen oven ja wc:n sijoittamistapa kun pienentää tavaratilaa huomattavasti, samalla tehden auton lastaamisen ns. turvalliselta puolelta todella vaikeaksi. Nykyaikaisia lisälaitteita Travegoon on tuotu mittavasti; risteysvalo, sateen ja hämärän tunnistimet, jotka kytkevät pyyhkijät sekä valot ainoastaan tarvittaessa, sekä pitkäikäiset LED-äärivalot etukulmissa ovat uutuuksia.

 

Turvallinen turistibussi

 

Mercedes-Benz:n ajatusmaailman myötä, Travego on yhtiön linja-auto maailman lippulaiva.

Tästä syystä varustetaso Travegossa, on tarvittaessa alansa huippua, yltäen vähintään kilpailijoiden huippumallien tasalle, taikka mieluummin vähän ylitsekin. Turvallisuus on aina ollut Mersun tuotteiden yksi kulmakivistä, eikä Travego tee tästä poikkeusta. Perusvarustus käsittää elektronisesti ohjatut jarrut (EBS), hätäjarrutilanteessa reagoivan jarruassistentin (BA) ja ajonvakautus järjestelmän (ESP). Lukkiutumattomat jarrut (ABS) sekä luistonestojärjestelmä (ASR) kuuluvat luonnollisesti varustukseen. Lisäksi autossa on vakionopeudensäädin ja vaihteistohidastin, joiden hallinta hoituu kätevästi ohjauspylvään oikean puoleisella viiksellä. Hidastimeen kytketty jarrutusvakionopeudensäädin (DBL), säätää nopeutta suurissa alamäissä. Tällöin nopeus (100 km/h) pysyy, eikä auto karkaa ylinopeuksille.

Vuonna 2006 Mersun Actros-mallin raskaisiin kuorma-autoihin, asennettu aktiivinen jarru assistentti( ABA) on nyt myös Travegoissa. Kyseinen järjestelmä asennetaan busseihin ilman lisäveloitusta, joten auton ns. perusturvallisuuspaketti sen kuin kasvaa. Tämän lisäksi Travegoihin on asennettu aivan uusi ”etu törmäys vahti” (FCG), passiivinen turvavaruste, jonka tehtävänä on tehokas jarrutuksen aloittaminen, mikäli mahdollisessa peräänajo tilanteessa, kuljettaja ei syystä tai toisesta aloita itse jarrutusta. Autossa on myöskin ns. pysäkkijarru, joka testaajan mielestä toimi aivan kuten mäkipidätin, auttaen kuljettajaa mäkilähtö tilanteissa. Valitettavasti käyttökytkin piti kytkeä jokaista liikkeellelähtö tilannetta varten erikseen, joka oli selvä puute, muuten hyvin toimivalle laitteelle. Korirakenne on ECE-R 66 roll over testattu.

 

Kuljettajan kannalta

 

Travego on ajettavuudeltaan huippu tuote. Vakaa ja tarkka ohjaus, kevyttoimiset polkimet ja miellyttävät jarrut, yhdistettynä hyvään ajotuntumaan, tekevät kuljettajan työskentelystä helpon ja mukavan. Uusi RAS-EC etuakselisto takaa miellyttävän ja kevyen ohjauksen, kaikissa tilanteissa. Suuri, mutta nykyään hienosti muotoiltu ohjauspyörä, kuten kojelauta kokonaisuudessaan on ergonomisesti erittäin hyvä. Käyttökytkimet on käyttötarpeensa mukaisissa ryhmissä, selvästi merkityt. Automatisoidun vaihteiston vaihteen valitsin, on miellyttävästi kojelaudassa, helposti ulottuvilla ja istuin on lähes täydellinen. Istuimen säädöillä, pitkä- tai pers-jalkanen kuljettaja, löytää mukavan asennon.Ainoa pieni puute, on reisiosan pituus säädön puuttuminen. Ilmastointi- ja lämmityslaitteisto kokonaisuudessaan, on miellyttävä ja helppokäyttöinen. Kyseessä on ns. puoliautomaattinen laitteisto, joka manuaalisilla säädöillä kertoo kuljettajalle saavutetun lopputuloksen. Ehdottomasti laitteistoa tulisi muuttaa siten, että kuljettaja pystyy asteen tarkkuudella säätämään matkustamon lämpötilaa. Muuten säätö tapahtuu monesti vasta kun, matkustajat huomauttelevat, joko liian kylmästä, tai liian lämpimästä matkustamon ilmasta. Ohjaamon lämpötilan säädössä saattaa olla parempi, että lämpötila säädetään manuaalisesti, juuri sopivaksi. Ohjaamossa suuri tuulilasi, tai useasti avattava ovi, jne. aiheuttavat lämpötila muutoksia, joihin kuski lämmitys-säätimillä vaikuttaa. Suuret laajakulmaosalla varustetut peilit, ovat hyvät eikä suuria katvealueita kuljettajan näkökenttään synny. Peilien käyttö vaatii kyllä opiskelua. Laajakulmapeilit näyttävät yhdessä auton eteen, joten liikkeelle lähdettäessä, kuljettajan täytyy katsoa molempiin peileihin, jotta auton etuosa tulee varmistettua. Kaistaa vaihdettaessa pitää olla tarkkana, jotta varmasti näkee sivulla mahdollisesti olevan ajoneuvon. 2006 Travegoon asennettiin kaistavahti, jonka tehtävänä on kameran avulla vahtia auton pysymistä kaistaviivojen välissä. Mikäli auto ajautuu, tietokoneen mielestä holtittomasti, kaistaviivan päälle, varoittaa järjestelmä kuljettajaa asiasta. Varoitusjärjestelmä on asennettu kuskin penkkiin, joka värisee siltä puolelta, jolle auto on ollut ajautumassa. Kyseiseen järjestelmään voisi vielä asentaa vahdin, joka kertoisi kaistanvaihto tilanteessa, mahdollisesti viereisellä kaistalla olevista ajoneuvoista. Kyseiset 13-ja 12-metriset bussit olivat kaupungissa melko ketteriä, eikä yli 6-metrinen akseliväli aiheuttanut ongelmia risteysajossa.

 

Matkustamo ja tavaratilat

 

Kyseiset autot, on puhtaasti tilausajoliikenteeseen tarkoitettuja versioita. Matkustamon istuimet, olivat osittain nahkapäällysteisinä, upeat ja käytetyt värit arvokkuutta lisäävät. Istuimet olivat hieman kuppimaiset, antaen hyvän sivuttaistuen sekä ryhdikkyyttä selkänojaan. Istuimien varusteet, sivuttaissäätö, selkänojan säätö, jalkatuet, pöytä- ja kuppivarustus, sekä roskis ja käsinoja tekivät matkustamisesta miellyttävän. Ovikuilut olivat erittäin leveät ja helppokulkuiset. Käytävä penkkien välissä oli leveä ja helppokulkuinen. Autossa ollut keski-vessa oli tilava, mutta varjo vain syksyllä 2008 koeajetun Tourismon taka-vessaan verrattuna. Valaistus oli sekä yleisvalaistuksen, että kohdevalaistuksen osalta, hyvä ja monipuolinen. Hattuhyllyt olivat tilavat ja käytetyt materiaalit, siistejä ja näyttäviä.

Tavaratilat ovat suuret, mutta valitettavasti oikean kyljen lastaus ontuu pahasti. Travegot, joissa vessa ja takimmainen ovi, on keskellä autoa, matkatavaratilaan ei ole kuin yksi suurikokoinen luukku. Auton lastaaminen vaikeutuu oleellisesti, kun yhden jalkakäytävän puoleisen luukun kautta on lastattu kaikki mahdollinen ja joudutaan siirtymään lastauksessa auton vasemmalle sivulle, eli kaupunkiolosuhteissa kadun puolelle. Tavaratilojen kannet aukeavat mekaanisesti ylöspäin kylkien suuntaisesti, ollen erittäin tukevat. Tavaratila itsessään on varsin tilava ja tasainen, sekä valaistukseltaan riittävä. Keskuslukko lukitsee tarvittaessa kaikki luukut ja vapauttaminen onnistuu, kytkimillä kojetaulusta.

 

Voimalinja

 

Moottorina testi Travegoissa oli, OM 457 LA 315 kW:n sekä 335 kW:n moottorit. 428/456 hevosvoimaa kuljettivat kyseisiä autoja jouhevasti. Todennäköisesti kokonaispainon täyttyessä, autot ei edelleenkään olisi olleet teiden tukkona. Moottoritilat ovat selkeät ja huoltokohteet hyvin esillä. Moottorien suurimmat väännöt, 2100/2200 Nm saavutetaan 1100 kierroksella. Molemmat moottorit täyttävät Euro 5 vaatimukset. Vaihteistona koeajoversiossa oli Mersun uusi GO 240-8 PowerShift, automatisoitu vaihteisto. Jarrupoljin alas, käsi joystickille, peukalolla pieni kytkin sisään ja vipu eteenpäin. Liikkeellelähtö kyseisellä vaihteistolla, on selvästi vanhaa ZF:n AsTronicia miellyttävämpi. Automatiikka tarjoaa lähtövaihteeksi, aina olosuhteisiin sopivaa vaihdetta. Matkanteko 8-nopeuksisella vaihteistolla, on todella miellyttävää. Koeajolenkille sattui sekä moottoritietä, pieniä kaupunkeja, että jyrkkiä vuoristoteitä ja aina PowerShift valitsi tilanteeseen sopivan vaihteen. Peruuttaminen oli pienen opettelun jälkeen todella miellyttävää, koska kuljettaja pystyi täysin hallitsemaan liikenopeuden, pelkästään kaasun avulla. Mäkilähdöt pysäkkijarrua hyväksikäyttäen, sujuivat hyvin ja vaihteisto mäkeen kiihdyttäessä, toimi luotettavasti. Vaikkakin vaihteistossa on manuaalimahdollisuus, ei sille ole tarvetta siirtyä pahassakaan paikassa. Tiellä automatiikka toimii mukavasti ja Mersun testien mukaan, PowerShift vähentää polttoaineen kulutusta, noin 4 prosenttia, vanhempaan tekniikkaan verrattuna. PowerShiftin mukana autossa oleva Voithin VR 115 E hidastin, on todella tehokas ja ohjauspyörän viiksestä, helposti käytettävissä oleva laite. Jopa 3 750 Nm hidastusvoima, takaa kuljettajalle sekä matkustajille, tasaisen ja turvallisen hidastuvuuden, säästäen jarruja todellista tarvetta varten. PowerShiftin myötä, Mersun linja-autot ovat saaneet erittäin kilpailukykyisen vaihteiston, muihin linja-automerkkeihin nähden.

 

Yhteenveto

 

Kaiken kaikkiaan, tämä Saksan tehtaalta tuleva tilausajoliikenteeseen tarkoitettu erikoisbussi, on erittäin kilpailukykyinen linja-auto luokassaan. Hinta/laatu suhde on kohdallaan ja ostaja saa varsin mallikkaan työkalun, vastineeksi rahoilleen. Kahden aikaisemman sukupolven Travegoja on Suomeen myyty noin 30 kappaletta. Kolmannen sukupolven (2008) malleja on toistaiseksi tilattu viisi kappaletta, jotka saapunevat Suomeen kevät talvella 2009. Suomeen tilatuista Travegoista, kaksi on 2-akselista ja kolme 3-akselista versiota, kaikissa yhteisenä nimittäjänä on uusi PowerShift vaihteisto.

 

Huolto

90 000 km tai 1-vuosi

180 000 km tai 2 vuotta

270 000 km tai 2 vuotta

Lue seuraavaksi