Uutiset

Autot

Mercedes-Benz panostaa turvallisuustutkimukseen

”Vaikka tietokonesimulaatiot yleistyvät, käytännön törmäystestit ovat jatkossakin korvaamattomia varmistaaksemme ajoneuvojemme tinkimättömän passiivisen turvallisuustason”, Mercedes-Benzin turvallisuuskehityksestä vastaava johtaja Thomas Merker vakuuttaa. ”Uusi turvallisuuskeskuksemme on lajissaan maailman kehittynein ja mahdollistaa törmäystestien järjestämisen omien kriteeriemme mukaisesti. Voimme toteuttaa enemmän testejä malliston kasvaessa ja varautua paremmin alan vaatimuksiin tulevaisuudessa.”

Mercedes-Benzin uusi TFS-turvallisuuskeskus (Technology Centre for Vehicle Safety) tarjoaa alan kehittyneimmät puitteet vaativien törmäystestien toteuttamiseksi. Ajoneuvojen välisiä törmäyksiä voidaan järjestää ja tutkia erilaisissa kulmissa ja liikennetilanteissa, esimerkiksi risteyskolareissa. Testeissä voidaan huomioida kunkin ajoneuvotyypin erityisvaatimukset kuten vaihtoehtoiset polttoainejärjestelmät ja niiden erityispiirteet. Keskuksen voimavaroja käytetään myös ennakoivan Pre-Safe-turvajärjestelmän ja muiden kuljettajan avustinjärjestelmien tehon ja vaikutuksen arvioimisessa.

Uuden testikeskuksen ulkomitat ovat 270 x 170 metriä ja pinta-ala 55 000 neliömetriä. Rakennuskompleksin sydän on kooltaan 90 x 90 –metrinen testialue, jossa ei ole lainkaan tilankäyttöä rajoittavia pilareita tai tolppia. Keskuksessa testataan jatkossa myös autonomisia eli itse ohjaavia ajoneuvoja, suuria hyötyajoneuvoja sekä autojen yksittäisiä turvallisuusjärjestelmiä ja –komponentteja.

Käytännön testijärjestelyjä nopeuttavat akselinsa ympäri kääntyvät siirrettävät ja pintamateriaaleiltaan vaihtelevat törmäysesteet, joiden avulla voidaan toteuttaa hyvinkin erilaisia törmäysvaihtoehtoja. Törmäysnukkien tuottaman tiedon käsittelyssä on siirrytty analogisesta digitaaliaikaan siten, että kaikki tieto nukesta mittaustietokoneelle välittyy yhtä ainoaa tietoliikennekaapelia pitkin.

Mercedes-Benz sijoittaa turvallisuuskeskuksensa rakentamiseen kolminumeroisen summan euroja. Sindelfingenissä sijaitsevan testikeskuksen harjannostajaisia vietettiin 12. toukokuuta, ja ensimmäiset testit suoritetaan syksyllä 2016. Valmistuessaan TFS-testikeskus muodostaa ainutlaatuisen kokonaisuuden, johon kuuluvat myös vuonna 2010 valmistunut uusi ajosimulaattori, erilaisia säätyyppejä simuloivat tuulitunnelit (2011) sekä uusi akustinen tuulitunneli (2013). Tuulitunnelien muodostamaa hukkalämpöä hyödynnetään testikeskuksen lämmittämisessä.

Mercedes-Benzin historian ensimmäinen törmäystesti suoritettiin 10.9.1959 taivasalla Sindelfingenin tehtaan lähellä. Testissä auto ohjattiin päin kiinteää estettä. Testi avasi kokonaan uuden aikakauden, sillä nyt päästiin tutkimaan niin auton kuin matkustajienkin käyttäytymistä kolarissa aidoissa olosuhteissa autojen ja testinukkien avulla. Testien käyttö lisääntyi 1960-luvulla niin, että niistä kehittyi olennaisen osa ajoneuvoturvallisuuden optimointia. Mercedes-Benz avasi ensimmäisen sisätiloihin rakennetun testikeskuksensa vuonna 1973. Testejä tehdään paitsi henkilöautoille, myös paketti- ja kuorma-autoille sekä busseille.

Mercedes-Benzin törmäystestien määrä ja vaatimukset ylittävät aina lain edellyttämän vähimmäistason. Nykyisen tuotekehitysohjelman mukainen uusi automalli käy ennen tuotannon aloittamista läpi testisarjan, johon kuuluu noin 15 000 törmäyssimulaatiota ja yli 150 käytännön törmäystestiä. Niistä 40 on pakollisia ja tyyppihyväksyntään vaadittavia testejä, mutta Mercedes-Benz menee tätäkin pidemmälle. Mercedes-mallien kestävyyttä testataan esimerkiksi pudottamalla se katolleen realistisissa testiolosuhteissa.

Lue seuraavaksi