Uutiset

Autot

Mercedes-Benz GLC Coupé 350 e 4Matic – coupén muotoilu ja hybriditeknologiaa

Mercedes-Benzin uuden GLC Coupé-maasturin moottorivalikoima on täydentynyt Suomessakin odotetulla lataushybridimallilla. Kolmen diesel (220 d, 250 d, 350 d) – ja yhden bensiinimoottorisen version (250) lisäksi tarjolla on nyt myös 350 e Coupé 4Matic plug-in-hybridimalli.

Uusimman Mercedes-Coupén muotoilun luonteenomaisia piirteitä ovat korin lihaksikas muotoilu, lyhyet etu- ja takaylitykset, pidennetty matkustamo mataline ikkuna- ja laskevine kattolinjoineen, ja yksilamellinen timanttihohtoinen jäähdyttimen säleikkö. Auton pituus on 4,73, korkeus 1,6, ja akseliväli 2,87 metriä. Coupé on näin kahdeksan senttiä pitempi ja noin neljä senttiä matalampi kuin GLC SUV, vaikka mallien perusrakenne on yhteneväinen. Yhteisiä korin pintaosia ovat etulyhdyt ja etulokasuojat, jo A-pilarin kulma on Coupé-mallissa loivempi kuin SUV-malliveljessä. Coupén ilmanvastusta kuvaava cd-arvo on vain 0.31. Tavaratilan koko on 491–1205 litraa.

Poltto- ja sähkömoottorin yhdistelmä taakse sijoitettuine litiumioniakkuineen tarjoaa tehoa bensiinimoottorin tuottamat 155 kW ja hybridimoduulin 85 kW (211 + 116 hv) ja 235 km/h huippunopeuden. Yhdistetty päästötaso jää kuitenkin vain 59 grammaan kilometrillä, ja pelkällä sähkövoimalla voi ajaa 34 kilometriä enintään 135 kilometrin huippunopeudella. Korkeajännitteinen litium-ioniakku (8,7 kWh) latautuu täyteen suko-pistorasiasta alle 3 tunnissa ja pikalatauspisteessä jopa 2 tunnissa.

Tekniikka pähkinänkuoressa:

  GLC Coupé 350 e 4Matic
Moottori 4-sylinterinen   rivimoottori
Kuutiotilavuus   ksm 1991  
Teho   kW/hv 155   (211) / 1200 – 4000 rpm + 85 (116)
Vääntö   Nm 350   + 340*, järjestelmän maksimi kokonaisvääntö 560
Kulutus   l/100 km 2,6
CO2   g/km 59
0–100 km/h 5,9
Huippunopeus   km/h 235  

Neljä hybridikäyttötapaa ja viisi ajo-ohjelmaa  

GLC Coupéssa yhdistyvät lukuisat Mercedes-Benzeihin liitettävät vahvuudet: koeteltu turvallisuustaso, viimeisimmät alustaratkaisut, monipuoliset kuljettajaa avustavat järjestelmät sekä esimerkillinen energiatehokkuus. GLC Coupé 350 e 4Matic plug-in-hybrid (PHEV) on tässä suhteessa omassa luokassaan. Valittavat hybridikäyttötavat ovat Hybrid (bensiini- ja sähkömoottorin yhdistelmä), E-Mode (sähkövoimalla ajo), E-Save (lataustason ylläpito ajettaessa) sekä Charge (lataustason nosto ajettaessa). Käytössä on lisäksi viisi ajo-ohjelmaa: Economy, Comfort, Sport, Sport + ja räätälöitävä Individual.

Ajamista helpottaa palautteen antava kaasupoljin: sen painekohta kertoo kuljettajalle hetken, jossa bensiinimoottori käynnistyy, ja auttaa näin säätämään moottoreiden käyttöä. Kuljettaja hyötyy myös voimansiirron Boost- ja Sailing- eli rullaustoiminnosta sekä optimaalisesta energian talteenotosta hidastusten ja jarrutusten aikana.

Hybridi-auton filosofia

  • Pienin mahdollinen polttoaineen kulutus saavutetaan kun auto on aina pysäköitäessä latauksessa eli akut pidetään hyvin varattuina.Hybridi-autot on suunniteltu pienentämään pakokaasupäästöjä siellä missä niitä eniten syntyy suhteessa ajosuoritteeseen eli kaupunkiliikenteessä. Pienin kulutus saavutetaan kun autolla ajetaan latausten välillä alle 30 km matkoja
  • Sähkömoottoria käytetään rinnakkaisvoimanlähteenä kun tavoitellaan parhainta mahdollista kiihtyvyyttä

45:55 voimanjako

Mercedes-Benz GLC Coupe on varustettu planeettapyörästöllä toteutetulla jatkuvalla 4Matic-nelivedolla. Voimanjako etu-ja taka-akseleiden kesken on kiinteä 45 % eteen ja 55 % taakse. Tällä ratkaisulla kiinteällä nelivedolla varustetun auton aliohjautumispyrkimystä liukkaissa olosuhteissa on saatu minimoitua ja auto on ajokäytökseltään liukkaissa olosuhteissa neutraali tai hieman yliohjaava.

Kolme valinnaista jousitusvaihtoehtoa

Sports Suspension

GLC Coupén vakiovarustukseen kuuluu teräsjousin ja kaasuiskunvaimentimin varustettu dynaamista ajotuntumaa tukeva sport-jousitus.

Dynamic Body Control

Kuljettaja voi valita mieleisensä jousituksen asetuksen. Valittavissa on perusasetus Comfort tai urheilullisemmat Sport ja Sport+. Asetuksilla vaikutetaan elektronisesti säädettävien kaksitoimisten (sisään- ja ulosjousto) iskunvaimentimien toimintaan.

Air Body Control

Segmentissä ainutlaatuinen Air Body Control- ilmajousitus säätää iskunvaimennusta ja myös jousituksen jäykkyyttä yksilöllisesti jokaisen pyörän osalta. Jousitusjäykkyyden säätö tapahtuu jousituksen ilmakammioiden säiliötilavuutta muuttamalla. Ilmajousitus kykenee muuttamaan auton korkeutta, esimerkiksi moottoritienopeudella ajettaessa ajokorkeutta säädetään 15 mm alemmas. Vastaavasti jousituksen avulla auton maavaraa voidaan korottaa huonoilla tiellä liikuttaessa.

GLC Coupén erityisen urheilullista luonnetta ilmentää myös räätälöity Direct Steer –ohjaus.  GLC Coupéssa ohjauksen välityssuhde on 15.1:1, kun se GLC SUV:ssa on 16.1:1. Ohjaus on näin entistä nopeampi ja suorempi, mikä tarjoaa urheilullisen ohjaustuntuman.

Lue seuraavaksi