Uutiset

Autot

Mercedes-Benz CapaCity uusi suurtilavuuskaupunkibussi

 

Mercedes-Benz on myynyt kevään 2007 jälkeen noin 300 CapaCitya maailman suurkaupunkeihin. Lähes 200 matkustajaa vetävien bussien varaan on toteutettu tai ollaan toteuttamassa useita BRT (Bus Rapid Transit) -liikenneratkaisuja eri puolilla maailmaa. Merkittävin niistä toimii Turkin Istanbulissa, jossa 250 CapaCity-bussia kuljettaa joka päivä noin 750 000 matkustajaa.

Nykyaikainen katuraitiovaunu kumipyörillä

CapaCityn ulkonäkö heijastelee samaa muotokieltä, jolla nykyiset raitiovaunut ja pikaratikat on toteutettu. Ikkunalinja yltää visuaalisesti hyvin alas, koska lasien alle jäävät seinäpinnat on maalattu mustiksi. Myös etulasit ovat huomattavan suuret. Metro Design Kit -varustepakettiin kuuluvan kolmiomaisen, ”hymyilevän” etumaskin keskelle jää Mercedes-Benzin tähtilogo.

Bussin mukavuusvarusteet kuten ilmastointi ja tuulettimet on kätketty kattopaneloinnin alle, joten peräti 19,54 metriä pitkän nivelbussin sivuprofiili on rikkumattoman yhtenäinen. Metro-varusteissa myös kahden taka-akselin pyörät on puoliksi koteloitu. Bussissa on neljä pariovea, mikä mahdollistaa matkustajien esteettömän ja nopean liikkumisen sisälle ja ulos.

Neljä akselia, neljä ovea, ja niiaa matkustajille

CapaCity perustuu Mercedes-Benz Citaroon. Auto on toteutettu lisäämällä Citaro G -nivelbussiin takamoduuli 15-metrisestä Citalo L -linja-autosta. Näin autossa on yhteensä neljä akselia, joista kaksi ohjattavia. CapaCity liikkuukin liikennevirrassa yhtä ketterästi kuin 18-metrinen nivelbussi. Suurin ansio tästä lankeaa neljännelle, sähköhydraulisesti ohjatulle taka-akselille. CapaCityn kääntöympyrän halkaisija on pienimmillään 22,85 metriä ja normaalisti 25 metriä eli sama kuin 1,5 metriä lyhyemmällä Citaro G:llä.

CapaCity on rakenteeltaan ns. matalalattiabussi, ja matkustajien sisään astumista helpottaa lisäksi lattian niiaustoiminto. Tilaa on enimmillään 196 matkustajalle, ja versiosta riippuen istumapaikkoja on 42–52. Etuakselin takana on neljä invapaikkaa, ja tilaa on varattu myös pyörätuolille tai lastenvaunuille. Takana istuimet muodostavat U-kirjaimen muotoisen yhtenäisen takapenkin. Bussin siivoamisen helpottamiseksi istuimet ovat seinäkiinnitteisiä kaikissa niissä paikoissa, joissa se on ollut rakenteellisesti mahdollista. Bussin suurin sallittu kokonaispaino on 32 000 kiloa.

CapaCityn takakulmaylitys on vain 0,42 senttiä, kun sallittu arvo olisi 0,6 metriä. Auton käsiteltävyys on ylivoimaisen helppoa verrattuna muihin markkinoilla oleviin suuren kuljetuskyvyn nivelbusseihin. Koska autossa on vain yksi nivel, myös hitaat liikkeet ja peruuttaminen ovat helpompia kuin vastaavan pituisilla kaksinivelisillä kaupunkibusseilla.

Puhtainta nykyaikaista moottoriteknologiaa

CapaCityn voimanlähteenä on luotettava ja koeteltu Mercedes-Benzin OM 457 hLA –dieselmoottori. 12-litrainen ja kuusisylinterinen voimanpesä on sijoitettu taakse poikittain. Se on varustettu AdBlue-teknologialla (SCR-tekniikka).

Moottori täyttää Euro 5 –päästönormit sekä lisäksi kaikkein ympäristöystävällisimmän EEV-päästötason (Enhanced Environmentally Friendly Vehicle). Moottorin suurin teho on 260 kW/354 hv ja maksimivääntö 1600 Nm/1100 rpm.

Moottorin voima välitetään kolmannelle, vetävälle akselille kuusiportaisen ZF EcoLife AP 1700 B –automaattivaihteiston kautta. Kuljettajan käytössä ovat normaalit vaihdepainikkeet (1-2-3-D-N-R).

Huippuluokan mukavuustaso matkustajille ja kuljettajalle

Kuljettajan työskentelyä ison auton ohjauspyörän takana helpottavat isot etu- ja sivulasit, kaksi lämmitettävää ja sähkösäätöistä taustapeiliä sekä kamerajärjestelmä, joka takaa täydellisen näkyväisyyden myös auton taakse. Kamerat on sijoitettu takakulmiin ja peruuttamisen helpottamiseksi taakse keskelle, ja niiden kuva välitetään ohjaamon 6,5-tuumaiseen värinäyttöön. Kolmannelle ja neljännelle ovelle sekä matkustamon takaosaan on lisäksi sijoitettu videokamerat, joiden avulla kuljettaja voi helposti valvoa liikkumista sisälle bussiin ja sieltä pois.

Ajettaessa auton neljä akselia varmistavat vankan ajotuntuman. Etuakselilla on erillisjousitus, joka takaa tarkan ohjattavuuden ja pyörien laajan kääntökulman helpottamaan auton käsittelyä kaupunkiliikenteessä. Etu- ja vetoakselilla on kallistuksenvaimentimet, ja ohjausta vakauttaa värähtelyä vähentävä ohjausvaimennin. Ilmajousitus sähköisellä tasonsäädöllä varustettuna takaa CapaCitylle poikkeuksellisen hyvät kaupunkibussin ajo-ominaisuudet.

CapaCityn ehdoton turvallisuus käyttäjilleen on varmistettu levyjarruilla jokaisessa pyörässä sekä vaihteistoon integroidulla hidastimella. Lukkiutumattomat jarrut ja ASR-vetoluistonestojärjestelmä kuuluvat vakiovarusteisiin. Moottoritilassa on palovaroitin ja ohjaamossa sähköjärjestelmän pääkatkaisija.

Sisäilman laatuun on kiinnitetty erityistä huomiota niin kuljettajan kuin matkustajienkin kannalta. Matkustamon lämmityksestä huolehtivat seinille asennetut säteilylämmittimet. Matkustamo on myös kokonaan ilmastoitu, samoin bussin ohjaamo. Kuljettajan työtä helpottaa lisäksi ilmajousitettu istuin automaattisella istumakorkeuden säädöllä ja sähköisesti säädettävällä ristiseläntuella.

CapaCityt vähentävät ruuhkia ja päästöjä Istanbulissa

CapaCitylla on puolellaan monia etuja nykyaikaisen joukkoliikenteen toteuttamisessa. Tuotteena neliakselinen kaupunkilinja-auto on huomattavan kustannustehokas, koska se perustuu olemassa olevaan teknologiaan ja käytössä oleviin komponentteihin.

Suuren kuljetuskykynsä takia se takaa bussiliikenteen korkean palvelutason entistä harvemmilla vuoroilla, mikä säästää kalustoa, henkilöstökuluja ja ympäristöä. CapaCityt eivät toimiakseen tarvitse välttämättä juuri minkäänlaisia muutoksia valmiiseen liikenneympäristöön, koska ne voivat käyttää normaaleja kaistoja, pysäkkejä ja bussiliikenteen huolto- ja tukipalveluja.

CapaCityn hyödyt tulevat parhaiten esiin nopeasti kasvavilla liikennealueilla, jossa tarvitaan tehokkaita kuljetusratkaisuja joukkoliikenteen pullonkaulojen poistamiseksi. Huomattavin esimerkki on Istanbul, jossa operoi jo 250 CapaCity-bussia Avcilarin esikaupunkialueen ja kaupungin keskustan Topkapin välillä. Syyskuussa 2007 käyttöön otettu reitti oli alun perin 18,3 kilometriä pitkä, mutta sitä on sittemmin pidennetty 40,6 kilometrin mittaiseksi. Tämän Metrobus-linjan liikennöinnistä vastaa Istanbulin julkista liikennettä harjoittava IETT-yhtiö.

Suur-Istanbulissa on 12,5 miljoonaa asukasta, ja CapaCityt kuljettavat joka päivä 750 000 matkustajaa. Bussit liikennöivät omilla, yksin niille varatuilla kaistoillaan, jotka eivät risteä lainkaan muun liikenteen kanssa. Pysäkeille pääsee vain jalkakäytäviä pitkin, ja vastaavasti vaihtaminen on helppoa ja onnistuu samalla matkalipulla jokaiselta pysäkiltä. Kertalipun hinta on vain 1,30 liiraa eli noin 0,85 euroa. Yhteinen lippujärjestelmä kattaa Istanbulin koko bussiliikenteen, metron, raitiotiet sekä Bosborin salmen ylittävät lautat.

CapaCityn ajonopeus on rajoitettu 80 kilometriin tunnissa. Erilliskaistoilla busseilla voidaan ajaa keskimäärin 40 kilometrin matkanopeudella, vaikka pysähdysten vaatima aika otetaan huomioon. Bussit ovat lyhentäneet matka-aikaa Avcilarista keskustaan 1,5 tunnista 40 minuuttiin. Liikenteen huippuaikoina bussit ajavat linjalla peräti puolen minuutin välein.

Liikenteen tarkkuudesta ja sujuvuudesta kertoo esimerkiksi se, että oikeat jarrutuskohdat pysäkeille tultaessa on merkitty bussikaistojen päällystepintaan. Tämä mahdollistaa kaistoilla jopa 70 kilometrin ajonopeudet.

Nopean bussilinjan suosiota on kasvattanut matka-ajan lyhentymisen lisäksi myös sen korkea laatutaso. Mukava ja ilmastoitu bussi on monelle houkuttavampi vaihtoehto kuin oman auton käyttö ruuhkaisessa suurkaupungissa. Linja vähentää myös Istanbulin historialliseen keskustaan muuten tulevaa ja ruuhkautumista aiheuttavaa yksityisautoliikennettä.

Istanbulin ekologinen ja päästöjä vähentävä joukkoliikenneratkaisu on palkittu Yhdysvalloissa jaettavalla Sustainable Transport Award –palkinnolla. Samanlaisia, nopeisiin bussireitteihin ja Mercedes-Benzin toimittamiin nivelbusseihin perustuvia ratkaisuja on toteutettu Amsterdamissa, Bogotassa, Mexico Cityssa ja Nantesissa. Saksassa CapaCityja käytetään Stuttgartissa, Tübingenissa ja Osnabrückissa.

Tekniset tiedot

Moottori: 11 967 cm3, OM 457 (h)LA,
kuusisylinterinen suorasuihkutus diesel rivimoottori vaaka-asennossa.
Teho: 260 kW(354 hv)/ 2000 r/min
Vääntö: 1600 Nm/1100 r/min
Vaihteisto: ZF Ecomat kuusivaihteinen automaattivaihteisto
Huippunopeus: 82 km/h
Jousitus: Ilmajousitus automaattisella korkeudensäädöllä ja niiaustoiminnolla ovien auetessa.
Jarrut: Tehostetut levyjarrut jokaisessa pyörässä
Renkaat: Continental 275/70 R 22,5
Polttoainesäiliö: 300 l
AdBlue säiliö: 46 l
Pituus: 19 540 mm
Leveys: 2550 mm
Korkeus: 3155 mm
Kääntöympyrä: 22,85 m mahdollinen, käännökseen tarvittavan väylän leveys 7,418 m
Takaosan suurin taittumiskulma: 54 astetta
Etuakselin ylitys: 2705 mm
Taka-akselin ylitys: 3400 mm
Omapaino: 18050 kg
Kokonaispaino: 32 000 kg

 

 

Lue seuraavaksi